KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
26 października 2021

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich Fregata

Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich Fregata z Międzywodzia! KGW zostało powołane przez osoby, które są wieloletnimi społecznikami i wolontariuszami w pracach na rzecz lokalnej społeczności. Nam opowiedzieli o swojej działalności oraz planach na przyszłość. 

 
Koło Gospodyń Wiejskich Fregata jest młodą organizacją, która powstała 11 grudnia 2018 r. z inicjatywy mieszkańców Międzywodzia, w szczególności pań: Doroty Galec (Przewodniczącej KGW) i Ewy Trzebińskiej- Brzezińskiej.  
 
Jesteśmy kołem zarejestrowanym w ARMiR. Korzystamy z dotacji i wykorzystujemy ją na bieżącą działalność (m.in. zakup koszulek, sprzętu do wykorzystywania na festynach). KGW FREGATA zostało powołane przez osoby, które są wieloletnimi społecznikami i wolontariuszami w pracach na rzecz lokalnej społeczności. Wkładają całą swoją energię działając w organizacjach pozarządowych. Są autorami działań skierowanych do dzieci, młodzieży, osób starszych, rodzin potrzebujących, mieszkających na terenie wiejskim. W chwili obecnej nasze Koło liczy 31 członków w tym 4 panów - informuje Pani Dorota Galec, Przewodnicząca KGW.
 
Międzywodzie jest miejscowością turystyczną, nie może pochwalić się tradycjami ludowymi, ale historia Międzywodzia to rybactwo, rybołówstwo i żeglarstwo. Nasze działania dążą do przybliżenia tych tradycji - stąd nasza nazwa „FREGATA”, a w logo mamy morze, plażę i mewy. Z ustnych przekazów naszych mam i babć wiemy, że w Międzywodziu wiele lat temu istniało Koło Gospodyń, dlatego też postanowiliśmy wskrzesić je na nowo - dodaje Pani Dorota.
 
 
Możemy pochwalić się wieloma działaniami na rzecz naszych mieszkańców, to m.in. warsztaty świąteczne - wykonanie stroików i kartek świątecznych oraz wieczór kolęd, Dzień Babci i Dziadka, Dzień Kobiet oraz warsztaty plastyczno- techniczne, wytwarzając rękodzieło z papieru (kwiaty z bibuły i kartki okolicznościowe), zaproszenia, pocztówki. Organizujemy również spotkania dla mieszkańców Międzywodzia przy kawie i herbacie, wieczornice ze śpiewem oraz wycieczki do teatru. W sezonie letnim organizujemy pikniki: Noc Kupały i Pikniki nad Zalewem Kamieńskim - opowiada członkini KGW, Pani Ewa Trzebińska-Brzezińska.
 
W 2019 roku pozyskaliśmy środki z Programu "Społecznik" na dwa projekty: "Zakończenie Lata" i "Biesiada u Sołtysa" oraz z programu FIO "Mikrodotacje" na projekt "Kwiatowe skwery Międzywodziu uroku dodają". Wszystkie te projekty skierowane były do mieszkańców Międzywodzia oraz turystów.  W 2020 roku realizowaliśmy 5 projektów ze środków Programu "Społecznik": "Na Ratunek- Krok ku bezpieczeństwu mieszkańców Międzywodzia", "Biesiada u Sołtysa", "Dynia tańczy z ziemniakiem", "Ocalić od zapomnienia nasze Dziedzictwo" oraz "Niech zabrzmi Niepodległa nad Bałtykiem". W 2021- projekty: "Noc Świętojańska z przyrodą" oraz "O pszczółki i owady dbamy, domki hotelowe dla nich zakładamy".
 
"Zakochani w Międzywodziu" - pod takim hasłem KGW Fregata zorganizowało weekend zakochanych 14-16.02.2020. W parku centralnym Międzywodzia stanęło WIELKIE serce, przy którym można było robić zdjęcie, usiąść na ławeczce z ukochaną lub ukochanym, wyznać miłość. Był również kosze czerwonych, serduszkowych pierników.
 
Angażujemy się również we wszystkie akcje charytatywne i licytacje a rzecz chorych (m.in. Gaszynchallenge dla Frania, Biegnę dla Nadii, Festyn dla Neli, zbiórki dla Oliwii i dla Tomka). W czasie pandemii szyłyśmy maseczki dla całej społeczności Międzywodzia i Gmin Dziwnów. Współorganizowaliśmy razem ze Stowarzyszeniem POLITES ze Szczecina akcję "Od podwórka do Bałtyku - zielona akcja" organizowanej w ramach Światowego Dnia Ziemi 2021, którego hasło brzmiało „Przywróć naszą Ziemię”.  Każdego lata przygotowujemy poczęstunek dla sportowców w ramach „Biegu 4 Mil Jarka”, który odbywa się podczas Festiwalu Gwiazd Sportu w Dziwnowie. Obecnie realizujemy program "Pomoc Żywnościowa 2014-2020" dla potrzebujących mieszkańców całej Gminy Dziwów we współpracy z Bankiem Żywności im. Jacka Kuronia ze Szczecina. Zrealizowaliśmy także festyn Pożegnanie Lata "szczepimy się z kgw".
 
Jako KGW możemy pochwalić się wieloma działaniami. Miedzy innymi 27 kwietnia 2019 r. wzięliśmy udział w wojewódzkich Targach pszczelarsko-kwiatowych na którym zdobyliśmy III miejsce za potrawę regionalną w turnieju kół gospodyń wiejskich. Był to paprykarz przyrządzony przez Stanisława Mączkę - naszego Gospodarza, a zarazem wieloletniego Sołtysa Międzywodzia. Paprykarz jest to potrawa tradycyjna znad morza z ryb (dorsza), ryżu i warzyw. W każdej naszej smażalni ryb tę potrawę można skosztować. 2 maja 2019 roku zorganizowaliśmy wielkie wydarzenie - projekt z okazji Dnia Flagi Rzeczypospolitej "Łączą nas barwy biało-czerwone" mający na celu propagowanie postaw patriotycznych i szacunku do symboli narodowych. Był to przemarsz ze 100-metrową flagą ulicami Międzywodzia wraz z koncertem pieśni patriotycznej. Przedsięwzięcie było szeroko reklamowane oraz transmitowane we fragmentach w TV Szczecin. W projekt zaangażowaliśmy mieszkańców, gości (wśród których był m.in. wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego) oraz przebywających w Międzywodziu turystów.
Z kolei w listopadzie 2020 r. zajęliśmy I miejsce w powiecie kamieńskim i III miejsce w województwie zachodniopomorskim w konkursie Mistrzowie Agro w kategorii kół gospodyń. Oprócz dyplomu i statuetki w książce „Swojskie smaki” jest informacja o krótkiej historii KGW Fregata oraz przepis na paprykarz Sołtysa z Międzywodzia. 11 listopada 2020 r. na kanale YouTube ukazał się koncert Arka Mażewskiego przygotowany dla naszego Koła z okazji Święta Niepodległości i realizacji projektu "Niech zabrzmi Niepodległa nad Bałtykiem". Warto wspomnieć także o naszej obecności w mediach - 16 grudnia 2020 r. ukazał się artykuł w Głosie Szczecińskim „W dwa lata udało im się zrobić wiele dla mieszkańców”, a 31 grudnia 2020 r. „Koło Gospodyń które dba o historię Międzywodzia. Mają przeszłość na zdjęciach”. Obydwa artykuły dotyczą działalności i sukcesów naszego KGW. W sierpniu 2021 r. udzieliłyśmy również wywiadu dla Radia Szczecin - opowiada Przewodnicząca Koła.
Koło Gospodyń Wiejskich w Międzywodziu FREGATA ma swoich szeregach osoby, które są wieloletnimi społecznikami i wolontariuszami w pracach na rzecz lokalnej społeczności. Wkładają całą swoją energię, działając w organizacjach pozarządowych. Są autorami działań skierowanych do dzieci, młodzieży, osób starszych, rodzin potrzebujących, mieszkających na terenie wiejskim. Współorganizowali wiele projektów, m.in.: Międzynarodowy Turniej Piłki Nożnej 2017- 2020, Festyn Rybaka 2016-2019, Piknik pod lipą, Jarmark Bożonarodzeniowy i wiele innych przedsięwzięć w Gminie Dziwnów. Wspierają działalność charytatywną. Są wśród nas osoby, które w latach młodości były członkami chórów szkolnych - mają talent wokalny. Możemy pochwalić się również talentami kulinarnymi - szczególnie w potrawach z ryb. W naszej grupie nie ma ograniczeń wiekowych – działamy zarówno dla nastolatków, jak i dla wszystkich 40+. Wszyscy w grupie są ze sobą „na Ty", panuje całkowita swoboda, ale i szacunek. Spotykamy się na dwóch walnych zebraniach oraz na bieżąco, by omówić przygotowania do realizacji wszelkich naszych działań.
Jesteśmy bardzo pozytywnie odbierani przez mieszkańców nie tylko Międzywodzia, ale i całej Gminy Dziwnów. Otrzymujemy podziękowania i pozytywne komentarze w Internecie. Współpracujemy z Kołami z terenu Gminy Dziwnów oraz Powiatu Kamieńskiego, ze Stowarzyszeniem Nasz Dziwnów, Urzędem Gminy Dziwnów, Szkołą Podstawową w Dziwnowie, Ośrodkiem Pomocy Społecznej. Wszelkie nasze działania są z myślą o mieszkańcach Międzywodzia i Gminy Dziwnów, naszej historii, tradycji i pamięci o przeszłości. 
Cieszymy się, że pandemia nas nie zastopowała. Zrealizowaliśmy 5 projektów - tylko w formie on-line i na naszym portalu facebookowym. Naszym marzeniem jest zorganizować w Międzywodziu Wioskę Tematyczną związaną z rybactwem i rybołówstwem. W roku 2022 nasze działania chcemy skierować do Seniorów realizując projekty prozdrowotne, warsztaty kulinarne, nordic walking itp. - podsumowuje Pani Dorota Galec.
 
Naszą potrawą regionalną, za którą otrzymaliśmy dyplom za III miejsce jest Paprykarz Sołtysa z Międzywodzia i tym przepisem chcemy podzielić się z czytelnikam kalendarzrolnikow.pl
 
SKŁADNIKI :
    •  1 szklanka suchego ryżu
    •  600-700 g filetu (bez lodu) dorsza
    •  1 duża czerwona papryka
    •  1 puszka pomidorów
    •  2 cebule
    •  2 spore marchewki
    •  ½ por
    •  1 pietruszka
    •  ćwiartka selera
    •  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    •  2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu
    •  2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy )
    •  2 kostki rosołowe ( naturalne )
    •  1 łyżeczka suszonego lubczyku
    •  1 łyżeczka papryki w proszku
    •  papryka ostra do smaku
    •  sól i pieprz do smaku
    •  około 1 szklanka wody do duszenia warzyw
    •  olej do smażenia ryby
 
PRZYGOTOWANIE :
    1. Ryż dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Gotujemy na mały ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie w stosunku 1: 2, (1 część ryżu, dwie części wody), około 20 minut do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż.
    2. Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, obtaczamy w mace i smażymy na patelni z obu stron. Odkładamy i studzimy.
    3. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na 2 łyżkach oleju w wysokim garnku, następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej marchew, seler i pietruszkę, po lekkim podsmażeniu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i por. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz (w siateczce), kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut (do miękkości warzyw).
    4. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, pokrojoną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.
    5. Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest już gotowy, doprawiamy go ponownie do smaku.
    6. Ciepły przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Uwagi: Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień, jeżeli nie chcemy go pasteryzować w słoiczkach, przekładamy do dużego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Jeżeli ktoś lubi potrawy ostre, dodajemy kilka kropli tabasco. KGW FREGATA życzy smacznego!
 
 
Zachęcamy do odwiedzenia KGW FREGATA na Facebooku.
 
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione