Trudno sprzedać chmiel
- Uprawa chmielu jest pracochłonna, a koszty produkcji wysokie, często przewyższające dochód z uprawy - zauważa Gustaw Jędrejek, prezes Lubelskiej Izby Rolniczej. - Rosnące koszty produkcji chmielu, głównie energii, opału i robocizny bezpośrednio wpływają na koszty związane z jego uprawą. Punkty skupu skupują tylko chmiel zakontraktowany. Niestety, nie wszyscy rolnicy posiadają umowy kontraktacyjne, które w ostatnich latach pokończyły się zaś nowych umów nikt nie chciał podpisywać lub zostały podpisane w bardzo niewielkich ilościach.
O podobnych kłopotach producentów informowaliśmy już przed rokiem. Zamknięcie lokali gastronomicznych spowodowało zmniejszone spożycie piwa, a tym samym... nadmiar chmielu na rynku.
- Ogromne ilości szyszek chmielowych zalegają w magazynach rolników - alarmuje LIR. - Wielu rolników, mimo iż tegoroczny chmiel jest doskonałej jakości nie może go sprzedać lub sprzedało tylko niewielką ilość.
Izba wnioskuje o zbadanie i sprawy i interwencję na rynku chmielu, co poprawiłoby sytuację producentów rolnych.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|