"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie zostało zarejestrowane w grudniu 2018 r. Liczy 36 członkiń, ale planowane są jeszcze przyjęcia mężczyzn, którzy włączają się w pomoc przy naszych licznych wydarzeniach. Koło utworzone zostało z inicjatywy naszej przewodniczącej - pani Elżbiety Semeniuk, która dostrzegła w nim możliwość zmiany na lepsze dla naszych mieszkańców i dla rozwoju naszej niewielkiej wsi. Jak się z czasem okazało był to świetny pomysł. W grudniu 2018 r. zarejestrowałyśmy się w ARiMR. Rejestracja przebiegała bardzo sprawnie i nie sprawiła nam żadnej trudności. Dzięki temu dostałyśmy w dość krótkim czasie dofinansowanie. Natomiast kolejne lata wsparcia ze strony ARiMR wpływają pozytywnie na rozwój działalności Koła i nas samych - informuje Pani Iwona Soroka.
Koło działa krótko, ale prężnie. Ma na swoim koncie liczne osiągnięcia. Uczestniczy w różnego rodzaju warsztatach, bierze czynny udział w projektach i konkursach, a także udziela się charytatywnie. Z dnia na dzień rozwija swoje skrzydła, poczynając od wspólnego spędzania czasu poprzez międzypokoleniową wymianę doświadczeń kulinarnych i rękodzielniczych. Członkinie Koła są inicjatorkami wielu uroczystości służących integracji i zacieśnianiu więzi międzypokoleniowych oraz rodzinnych.
Z powodu niedogodnych warunków lokalowych, Koło nie może prowadzić warsztatów w swojej świetlicy, dlatego korzysta z zaproszeń zaprzyjaźnionych kół. Jednymi z wielu były warsztaty kulinarne w ramach projektu pieroga niemojskiego organizowane przez KGW Niemojki. W roku 2020 udział w konkursie przyniósł nam II miejsce za pierogi z serem i rogaliki, natomiast w tym roku I miejsce za pierogi z gyrosem.
Chcąc zaprezentować swoje zdolności kulinarne, wystawiamy przygotowane ciasta, ciasteczka, pierniki i domki z piernika na Jarmarkach Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych. Kultywujemy tradycję swoich babć i mam w dziedzinie artystycznej poprzez rękodzieło, jakim jest haft krzyżykowy. Talent swój zaprezentowałyśmy szerszej publiczności biorąc udział w konkursie „Polska od Kuchni”. Zostałyśmy zaproszone do etapu wojewódzkiego, który odbył się w Radomiu 31.07.2021 r. Tam zdobyłyśmy cenne doświadczenie.
Wszystkie wydarzenia od początku działalności Koła są zapisane ręcznie na kartach kroniki założonej przez dwie reprezentantki KGW. W czerwcu 2021 r. nasze kronikarki przystąpiły do ogólnopolskiego konkursu „Kronikarki – konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich” zdobywając wyróżnienie. W sposób przejrzysty i estetyczny stworzyły prezentację multimedialną przedstawiając wyczerpujący opis działalności Koła.
W ostatnim czasie zgłosiłyśmy swój udział w projekcie Tygla Bugu „Kuchnia nas łączy” odbywając dwudniowe warsztaty w Klimczycach. W sierpniu 2021 r. jedna z członkiń koła została zaproszona na wyjazd studyjny na Litwę „Poznajemy dobre przykłady kuchni regionalnej na obszarze LGD NEMUNAS”. Nasz ogromny sukces to wyróżnienie w tegorocznej edycji konkursu organizowanego przez KSOW „Najaktywniejsza liderka obszarów wiejskich”. Została nią nasza przewodnicząca Koła pani Elżbieta Semeniuk. Chętnie włączamy się również w różne akacje charytatywne: szycie maseczek, udział w licytacji podczas WOŚP czy pomoc dzieciom chorym na SMA (pieczenie pączków, zbieranie złomu). W 2019 r. panie z KGW przy pomocy mężczyzn uporządkowały teren wokół świetlicy, a uwieńczeniem tego było ognisko integracyjne mieszkańców. Podczas tego spotkania zrodził się pomysł wzięcia udziału w budżecie partycypacyjnym. Udało się nam pozyskać 1021 głosów. Dzięki czemu zdobyłyśmy pierwsze miejsce, a pieniądze zostały przeznaczone na zakup materiałów potrzebnych do ogrodzenia świetlicy wiejskiej - opowiada Pani Iwona.
Działalność Koła to nie tylko imprezy, ale dbanie o ład i porządek w Świniarowie. Dlatego co roku włączamy się w akcję „Dnia Ziemi”, w tym roku połączoną z akcją „Czysta rzeka”. Dzięki temu teren lasu i pobliskiej Tocznej jest uprzątnięty ze wszystkich nieczystości pozostawionych przez ludzi. Ostatni nasz występ to udział w dożynkach powiatowych w Olszance, gdzie wspólnie z KGW Czuchleby i Grupą nieformalną „Szalone Niemojki” reprezentowałyśmy naszą gminę.
Kultywujemy również tradycje religijne. Powszechnym zwyczajem praktykowanym od wieków w naszej wsi jest obrzęd błogosławieństwa pól. Panie z KGW wraz z mieszkańcami dbają o wystrój kapliczek i obrazów przygotowując je na ten obrzęd. W 2020 r. nasza społeczność była odpowiedzialna za udekorowanie jednego z czterech ołtarzy na procesję Bożego Ciała. Panie jak co roku z wielkim zaszczytem niosą szarfy przy feretronie, który w 2017 r. został odnowiony przez mieszkańców.
Nasze Koło posada wiele talentów tych odkrytych i jeszcze nieodkrytych. Każda z osób je tworzących wnosi coś innego. Są osoby, które od lat "popisują się” swoim talentem kulinarnym, są też takie, które przepięknie haftują przyozdabiając tym samym wnętrza swoich domów i sąsiadów. Jednak w trakcie działalności Koła okazało się, że wiele z nas posiada talent organizacyjny, manualny tak bardzo potrzebny na co dzień. Są wśród nas pasjonaci fotografii, którzy ostatnio zostali zauważeni przez profesjonalistów w tej dziedzinie, zdobywając nagrody i wyróżnienia. Gotowanie i pieczenie sprawia nam ogromną przyjemność, dlatego jeśli tylko możemy spotykamy się np. podczas Dnia Pizzy, Dnia Pieroga i wspólnie przyrządzamy te potrawy. Natomiast w okresach świątecznych ogromną frajdę sprawia nam wspólne dekorowanie pierników i innych ciasteczek. Częstotliwość naszych spotkań planowana jest na bieżąco. Zdarza się, że rzucamy hasło do spotkania i kto może to przybywa. Dzielimy się wtedy obowiązki, planujemy kolejne działania i realizujemy nasze plany. I tak sobie myślimy, że z czasem będziemy mogły podzielić się talentami, które jeszcze w sobie odkryjemy.
Mieszkańcy naszej miejscowości jak tylko mogą wspierają nas w działaniach. Szczególnie pomocni okazują się nasi panowie, bez których nie jesteśmy w stanie wykonać naszych wszystkich pomysłów. To oni służą nam męskim ramieniem przy cięższych pracach fizycznych. My same staramy się angażować całe nasze rodziny, a nawet dzieci, które od najmłodszych lat powinny zdobywać dobre praktyki angażowania się i niesienia pomocy innym. Powstanie Koła jest bardzo pozytywnie odbierane nie tylko przez mieszkańców naszej wsi, ale także gminy i powiatu. Wszystko, co robimy, robimy nie tylko dla siebie, ale dla naszych rodzin, sąsiadów i przyjaciół.
Nasze plany na najbliższy czas to przede wszystkim pozyskiwanie funduszy na budowę nowej świetlicy. Pozwoli nam to rozwinąć naszą działalność w większym zakresie. Chcemy stworzyć miejsce wspólnych spotkań z naszymi rodzinami i sąsiadami. Pragniemy, aby było to miejsce odpoczynku, relaksu, w którym będzie można organizować warsztaty dla naszych członków i rozwijać swoje umiejętności.
Jeśli chodzi o czas pandemii, to trochę nas spowolnił, ale nie zatrzymał całkiem w działaniach. Wolontariuszki z naszego KGW szyły maseczki, roznosiły je mieszkańcom, a także robiły zakupy osobom potrzebującym. W lutym 2020 r. Samorząd Mazowsza ogłosił nabór dla aktywnych społecznie wspólnot lokalnych. Była to szansa dla naszego KGW na uzyskanie dofinansowania na zakup pieca konwekcyjno–parowego. Udało nam się pozyskać odpowiednią kwotę i w ramach tego projektu zorganizowałyśmy w reżimie sanitarnym warsztaty kulinarne. Tematem przewodnim tych warsztatów były wypieki z piernika.
Dla czytelników kalendarzrolnikow.pl przygotowałyśmy przepis na tartę z młodą kapustą.
Tarta z młodą kapustą
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 50g zimnego smalcu
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Tłuszcz rozdrobnić z mąką, dodać resztę składników, szybko zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć w formę i schłodzić, a 1/3 rozwałkować i wycinać ciastka w kształcie listków ( około 18 sztuk).
Składniki na nadzienie:
- 0,5 główki młodej kapusty
- 2 żeberka
- 1 cebula
- 10 dag chudego boczku wędzonego
- 1 marchewka
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć. Kapustę dusić z żeberkami. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do uduszonej kapusty. Na tłuszcz, który zostanie z boczku dodać pokrojoną cebulę i 1 łyżeczkę mąki. Lekko podsmażyć i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem lub ulubionymi przyprawami. Mięso z żeberek obrać, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Wyjąc z lodówki formę wypełnioną ciastem i nałożyć do niej nadzienie z kapusty. Na wierzch ułożyć wycięte listki. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 170 st. C, około 45 – 50 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
Więcej zdjęć w galerii poniżej.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|