KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

A może Putinka? Nowe odmiany jabłoni do sadu

Opublikowano 12.11.2021 r.
Odmiana ma duże znaczenie w uprawie oraz w integrowanej ochronie. Przy wyborze odmian do nowo zakładanego sadu należy zwrócić uwagę na kilka czynników, m.in.: plonowanie, wczesność owocowania, jakość owoców i rodzaj ich zagospodarowania, odporność na mróz oraz przede wszystkim na odporność lub tolerancję na najważniejsze choroby i szkodniki danego gatunku drzewa owocowego. Równie ważne jest ich dostosowanie do wymagań rynku. Dzięki pracom hodowlanym powstają co roku nowe odmiany.

W 2021 roku do krajowego rejestru, prowadzonego przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej (COBORU), wpisano kilka nowych odmian roślin sadowniczych:

BELLA – polska średnio późna odmiana moreli, wyhodowana przez Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w
Skierniewicach (IO – PIB) o atrakcyjnych owocach i wytrzymała na niską temperaturę zimą, polecana do krajowych sadów.
Chroniona wyłącznym prawem na terenie Polski do 08.03.2051 r. Owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej nie opadają i dość długo utrzymują się na gałęziach. Drzewa rosną średnio silnie i tworzą lekko rozłożystą, nieco zagęszczoną koronę z lekko zwisającymi pod ciężarem owoców pędami i gałęziami. Bella wytwarza
kulistoowalne i spłaszczone na wierzchołku owoce, o średniej – do nawet bardzo dużej – masie, tj. od 40 do 80 g. Ich skórka jest jasnopomarańczowa z czerwonym marmurkowym rumieńcem, pokrywającym od 15% do 60% powierzchni dojrzałych owoców. Miąższ jest jasnopomarańczowy, słodki z kwaskowym posmakiem, lekko aromatyczny, mięsisty, bardzo smaczny.

EKOWIS – polska odmiana wiśni, wyhodowana przez Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach.
Średnio wczesna, której owoce dojrzewają w drugiej lub trzeciej dekadzie lipca, zwykle 10-14 dni przed owocami odmiany Łutówka.

Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę o półwzniesionych i silnie rozgałęzionych pędach o mocnym zabarwieniu antocyjanowym. Kwitnie wcześnie i plonuje dobrze lub średnio dobrze, w zależności od roku.

Owoce są duże (o masie 6-7 g), kulistospłaszczone o skórce ciemnoczerwonej. Miąższ czerwony o średniej jędrności, słabej soczystości, średniej kwaśności, aromatyczny, smaczny. Sok jasnoczerwony do czerwonego. Odmiana ta może być przydatna do sadów towarowych oraz na działki i do uprawy ekologicznej. Chroniona wyłącznym prawem na terenie Polski do 08.03.2051 r.

PUTINKA – polska zimowa odmiana jabłoni chroniona wyłącznym prawem na terenie Polski do 08.03.2051 r. To kolejna odmiana wyhodowana przez IO – PIB w Skierniewicach. Oryginalna jej nazwa od razu informuje, z jakim rynkiem zbytu powinna być powiązana. Prace nad nią instytut zakończył w 2016 roku, a nazywając ją Putinką miał w zamyśle, aby polskie jabłka ponownie zagościły u rosyjskich konsumentów. Powstała ze skrzyżowania odmian Braeburn i Pinova. Drzewa rosną słabo
lub średnio silnie, tworząc koronę lekko stożkowatą, średnio zagęszczoną. Jabłka charakteryzują się wybitnymi walorami smakowymi i wizualnymi. Są średniej wielkości do dużych o atrakcyjnym, wyrównanym i szlachetnym kształcie oraz o kremowym, soczystym, chrupkim i bardzo smacznym miąższu. Ich skórka jest zielono-żółta, pokryta w większości ciemnoczerwonym rumieńcem. W okres owocowania odmiana wchodzi wcześnie. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w dru-
giej połowie września, a konsumpcyjną (przechowywane w zwykłej chłodni) – w połowie listopada. Mało podatna na parcha jabłoni oraz średnio na mączniaka jabłoni i zarazę ogniową. Dotychczas, w badaniach instytutu, nie obserwowano objawów uszkodzeń drzew powodowanych przez niskie ujemne temperatury. Putinka jest przydatna do tradycyjnej uprawy towarowej,
integrowanej, jak i amatorskiej.

SOBIESKI – polska jesienna odmiana gruszy, hodowli Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Chroniona wyłącznym prawem na terenie Polski do 08.03.2051 r. Jest ona siewką „Konferencji” (znanej i powszechnie uprawianej
odmiany gruszy w Polsce). Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owoce dojrzewają w pierwszej połowie września, a dojrzałość zbiorcza przypada kilka dni przed Konferencją. Drzewo o średniej do dużej sile wzrostu, tworzy bardzo słabo rozgałęzioną, półwzniesioną koronę. Gruszki są w kształcie buławy, duże i bardzo duże o skórce zielonej, błyszczącej z lekkimi
ordzawieniami, gruba szypułka. Odmiana jest przydatna do tradycyjnej uprawy towarowej, integrowanej, jak i amatorskiej

TEMANO – polska późna odmiana śliwy. Chroniona wyłącznym prawem na terenie Polski do 08.03.2051 r. Do krajowego
rejestru zgłosił ją Andrzej Nowak, wojewódzki inspektor WIORiN Kraków. Daje ona szansę na uprawę śliwy węgierki bez
objawów szarki (najgroźniejszej choroby wirusowej śliwy, zwanej również ospowatością śliw – przyp. autora). Wieloletnią
jej oceną zajmował się IO-PIB w Skierniewicach i Andrzej Nowak z WIORiN Kraków. Powstała od kilkudziesięcioletniej śliwy bez objawów szarki na liściach i owocach, którą zauważono ponad 10 lat temu w jednym z sadów we wsi Tęgoborza (powiat nowosądecki).

Na podkładce siewce Węgierki Wangenheima drzewa mają średnio silny wzrost oraz owocują obfi cie i corocznie. Owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia, są smaczne, deserowei mają kształt podobny do węgierek. Średnia ich masa wynosi około 25 g. Skórka jest granatowa z szaroniebieskim nalotem. Miąższ koloru zielonkawożółtego łatwo odchodzi od pestki. Prawdopodobnie dzięki tej odmianie pojawia się możliwość zakładania towarowych sadów śliwy typu węgierki w rejonach bardzo silnie zagrożonych przez szarkę.

Przedstawione odmiany są rezultatem długoletnich badań i obserwacji. Za każdym razem wybór odmiany do naszego sadu powinien być poprzedzony szczegółowym przestudiowaniem jej charakterystyki i produktywności. Więcej informacji o opisanych odmianach znajduje się na stronach internetowych: COBORU (www.coboru.gov.pl) i IO-PIB (www.inhort.pl), jak również w publikacjach czasopism lub portali branżowych dotyczących sadownictwa.

 

  Ewa Szewczyk, ŁODR w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

REKLAMA
WDRFOTOWOLTAIKA