Dzika róża - właściwości i przepisy na przetwory
Zbiór i wymagania pielęgnacyjne
Dzika róża jest rośliną mało wymagającą, dlatego jej uprawa w ogrodzie nie jest trudna. Najlepiej czuje się na glebach żyznych, wilgotnych i bogatych w wapń, ale poradzi sobie również na słabszych. Odporna na susze i niskie temperatury nie wymaga więc okrywania na zimę. Rzadko atakowana przez choroby i szkodniki nie wymusza stosowania środków ochrony roślin. Preferuje słoneczne stanowiska delikatnie osłonięte przez drzewa. Nie potrzebuje również szczególnej pielęgnacji. Wystarczającym zabiegiem będzie przycięcie słabych i chorych pędów na wiosnę. Należy pamiętać, że krzew osiąga duże rozmiary, dlatego najlepiej uprawiać go w większych ogrodach.
Owoce pojawiają się na końcu lata i dojrzewają w trakcie jesieni. Powinno się je zbierać, gdy są w pełni dojrzałe i mają czerwoną błyszczącą napiętą skórkę. Wybierajmy krzewy rosnące na skraju dróg polnych, gdzie oddziaływanie spalin jest mniejsze niż przy ruchliwych ulicach.
Aby w pełni cieszyć się niezwykłymi właściwościami rośliny należy ją prawidłowo zakonserwować. Zebrane płatki kwiatów należy pozostawić do wysuszenia w miejscu z małą ilością światła, które negatywnie wpływa na jej prozdrowotne właściwości; owoce natomiast należy suszyć w okresie dojrzałości pod koniec lata (dobrze jest umieścić je w piekarniku w temperaturze 90 stopni zmniejszając ją stopniowo do zera).
Przetwory z dzikiej róży
Wszelkiego rodzaju syropy i soki z dzikiej róży wciąż są popularne jako sezonowy środek wzmacniający.
Syrop z dzikiej róży
Składniki: 1 kg owoców i płatków dzikiej róży, 6 szklanek wody, 1 kg cukru
Sposób wykonania: owoce i płatki zmielić, dodać do zagotowanych 6 szklanek wody i zasypać kilogramem cukru; syrop powoli gotować przez około 30 minut, następnie przelać przez sitko do butelek.
Sok z dzikiej róży
Składniki: wrząca woda (1 litr na 1 kg owoców), owoce dzikiej róży
Sposób wykonania: umyte owoce zalać wrzątkiem i podgrzewać do momentu wrzenia; po upływie 15 minut zlać sok, a pozostałe owoce ponownie zalać mniejszą niż poprzednio ilością wrzącej wody; po 10 minutach odlać sok i zmieszać go z wcześniej odlanym; posłodzić według własnego uznania, przelać do gorących słoików i pasteryzować; jest on pomocny zwłaszcza w okresie przeziębień.
Dzika róża - właściwości zdrowotne i przeciwskazania
Zdrowotnymi dobroczynnymi właściwościami dzikiej róży jest również olej z nasion. Jest on szczególnie korzystny dla osób ze zmniejszonym apetytem – stymuluje łaknienie i zwiększa chęć spożywania posiłków. Działa przeciwmigrenowo, moczopędne, uspokaja. Stosowany jest również w wielu produktach kosmetycznych. Owoce dzikiej róży wyróżniają się pod względem
zawartości kwasu askorbinowego, który wzmacnia układ odpornościowy zapobiegając przeziębieniom i grypie. Korzystne są dla układu krwionośnego wzmacniając ściany tętnic, przeciwdziałają pękaniu naczyń. Zawarta w nich witamina C zwiększa wchła-
nianie żelaza z układu pokarmowego. Zapobiega w ten sposób powstawaniu niedokrwistości poprzez zachowanie odpowiedniego poziomu hemoglobiny.
Dzika róża mimo swoich właściwości leczniczych nie jest dobrym lekiem dla każdego. Poprzez zawartość rugosyny E jest niebezpieczna dla osób po zawale serca. Składnik ten spowodować może zakrzep krwi i zwiększyć ryzyko kolejnego ataku. Porównywalnie jest w przypadku zakrzepicy żył głębokich, jak również po przebytym zatorze płucnym. Od zawsze znana jest światu jako doskonały produkt na przetwory. Jej właściwości lecznicze sprawiają, że jest chętnie zbieranym owocem, a wyjątkowy wygląd stanowi ozdobę wielu ogrodów. Znaczenie dzikiej róży z roku na rok rośnie i wiele wskazuje na to, że jej
popularność w najbliższych latach nie zmaleje.
Monika Karczewska, ŁODR w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|