KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 stycznia 2021

Włoskie przepisy na karnawałowe przekąski

Nasze propozycje na włoski karnawał na słodko bardzo Wam się spodobały, dlatego dziś prezentujemy kilka przepisów na pyszne przekąski karnawałowe, wywodzące się z Włoch – ojczyzny doskonałego jedzenia oraz wspaniałej i radosnej zabawy. Jeśli chodzi o te dwie rzeczy, to kto, jak nie Włosi znają się na nich najlepiej.

Melon z szynką prosciutto

Składniki:

  • kilka plastrów melona,
  • kilka plastrów włoskiej szynki prosciutto (jeśli nie mamy takiej nada się tak naprawdę każda słona, podsuszana szynka).

Sposób przygotowania:
Melon obrać, pokroić na kawałki przypominające rożek księżyca (ważne, by melon był dojrzały). Każdy kawałek owijać plastrem szynki. Gotowe!

To jedna z najbardziej klasycznych i znanych włoskich przystawek.

 

Krewetki z chilli i czosnkiem na musie z awokado

Składniki:

  • 20 dużych rozmrożonych krewetek (do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach – jeśli nie mamy dużych krewetek mogą być małe, koktajlowe),
  • 3 ząbki czosnku,
  • chilli (suszone lub w płatkach),
  • masło lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Na mus:

  • 2 awokado,
  • pęczek kolendry (można pominąć),
  • sok z 1 cytryny bądź limonki,
  • kilka łyżek gęstego jogurtu typu greckiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować mus z awokado – awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć łyżką miąższ. Dodać sok z cytryny bądź limonki, kilka łyżek gęstego jogurtu, sól, pieprz i pęczek kolendry (można pominąć lub zastąpić np. natką pietruszki). Zmiksować na mus – spróbować i doprawić wg uznania.

Na patelni rozgrzać masło (najlepiej) bądź oliwę w oliwek (może być też olej). Przesmażyć czosnek – uważać, by się nie spalił! Wyjąć z tłuszczu na talerz. Na czosnkowym tłuszczu usmażyć krewetki (ok. 3 minut z każdej strony – w zależności od wielkości krewetek). Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, chilli. Na koniec dodać też czosnek i posiekaną natkę pietruszki.

W szklanych pojedynczych naczynkach układać mus z awokado, następnie wyłożyć usmażone krewetki – ok. 5-6 na porcję. Przed podaniem można skropić dodatkowo sokiem z cytryny. Pycha! 

 

Szpinak na ciepło z serem parmezanem i orzeszkami piniowymi

Składniki:

  • świeży szpinak lub rozmrożony,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni do złotego koloru (garść),
  • ser parmezan, tarty (może być inny podobny ser tego typu),
  • sól, pieprz,
  • do podania: grzanki, bagietka, biała bułka.

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe do złocistego koloru. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać masło (bądź oliwę). Dodać szpinak i poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Zgasić palnik pod patelnią. Na koniec dodać starty ser parmezan i wymieszać. Układać na pojedynczych talerzykach bądź jednym dużym naczyniu. Dodatkowo posypać parmezanem i uprażonymi wcześniej orzeszkami piniowymi. Można podawać z grzankami, świeżą bagietką lub innym jasnym pieczywem. Koniecznie na ciepło!

 

Trójkąty z ciasta francuskiego z serem parmezan i orzeszkami pinii

Składniki:

  • 200 g gotowego, rozmrożonego ciasta francuskiego (do kupienia w większych, dobrze zaopatrzonych sklepach) – jeśli nie mamy tego typu ciasta ślimaczki można przygotować też bez problemu z ciasta drożdżowego lub kruchego,
  • 2 rozbełtane żółtka,
  • 60 g orzeszków piniowych (lub innych np. włoskich, laskowych, pestek słonecznika, nasion czarnuszki – jeśli mamy duże orzechy trzeba je posiekać na mniejsze kawałki),
  • 70 g startego sera parmezan (lub innego, tego typu – twardego, słonego),
  • zioła (możemy ich użyć, lub nie np. tymianek, oregano, bazylia suszona, zioła prowansalskie).

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować na oprószonej uprzednio mąką stolnicy na ok. 5 mm. Jeśli wałek przykleja się do ciasta również obsypać go lekko mąką. Ciasto pokroić ostrym nożem na małe trójkąty (przypominające krakersy). Ciasto posmarować żółtkiem, obsypać orzeszkami, serem i ulubionymi przyprawami (jeśli chcemy). Blachę piekarnika wyłożyć lekko nasmarowanym olejem lub oliwą papierem do pieczenia. Poukładać na nim trójkąty z ciasta z zachowaniem odstępu od poszczególnych kawałków – ciasto francuskie pod wpływem temperatury lekko urośnie w piekarniku. Piec ok. 15 minut (lub krócej – w zależności od tempa pieczenia i mocy naszego piekarnika) do złocistobrązowego koloru. Najlepiej smakują na ciepło, ale można poczekać aż wystygną  i serwować na zimno.

 

Sałatka Caprese (pomidory z mozzarellą i bazylią)

Składniki:

  • kilka pomidorów,
  • ser mozzarella pokrojona w plastry,
  • świeża bazylia (jeśli nie mamy może być suszona),
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w plastry. Ser mozzarella (lub typu mozzarella – oryginalny może być trudno dostępny) również pokroić w plastry. Na talerzu układać po kolei pomidora, mozzarellę i polać oliwą. Udekorować świeżą (najlepiej) bądź suszoną bazylią. Podawać z bagietką, pieczywem bądź grzankami (kromki bułki najlepsze są do maczania w oliwie pozostałej na talerzu i soku z pomidorów - tym samym nic się nie zmarnuje).

 

I jak? Zainspirowaliśmy Was do przygotowania karnawałowego przyjęcia w włoskim stylu? ;-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione