Włoskie przepisy na karnawałowe przekąski
Melon z szynką prosciutto
Składniki:
- kilka plastrów melona,
- kilka plastrów włoskiej szynki prosciutto (jeśli nie mamy takiej nada się tak naprawdę każda słona, podsuszana szynka).
Sposób przygotowania:
Melon obrać, pokroić na kawałki przypominające rożek księżyca (ważne, by melon był dojrzały). Każdy kawałek owijać plastrem szynki. Gotowe!
To jedna z najbardziej klasycznych i znanych włoskich przystawek.
Krewetki z chilli i czosnkiem na musie z awokado
Składniki:
- 20 dużych rozmrożonych krewetek (do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach – jeśli nie mamy dużych krewetek mogą być małe, koktajlowe),
- 3 ząbki czosnku,
- chilli (suszone lub w płatkach),
- masło lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki.
Na mus:
- 2 awokado,
- pęczek kolendry (można pominąć),
- sok z 1 cytryny bądź limonki,
- kilka łyżek gęstego jogurtu typu greckiego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować mus z awokado – awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć łyżką miąższ. Dodać sok z cytryny bądź limonki, kilka łyżek gęstego jogurtu, sól, pieprz i pęczek kolendry (można pominąć lub zastąpić np. natką pietruszki). Zmiksować na mus – spróbować i doprawić wg uznania.
Na patelni rozgrzać masło (najlepiej) bądź oliwę w oliwek (może być też olej). Przesmażyć czosnek – uważać, by się nie spalił! Wyjąć z tłuszczu na talerz. Na czosnkowym tłuszczu usmażyć krewetki (ok. 3 minut z każdej strony – w zależności od wielkości krewetek). Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, chilli. Na koniec dodać też czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
W szklanych pojedynczych naczynkach układać mus z awokado, następnie wyłożyć usmażone krewetki – ok. 5-6 na porcję. Przed podaniem można skropić dodatkowo sokiem z cytryny. Pycha!
Szpinak na ciepło z serem parmezanem i orzeszkami piniowymi
Składniki:
- świeży szpinak lub rozmrożony,
- masło lub oliwa z oliwek,
- orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni do złotego koloru (garść),
- ser parmezan, tarty (może być inny podobny ser tego typu),
- sól, pieprz,
- do podania: grzanki, bagietka, biała bułka.
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe do złocistego koloru. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać masło (bądź oliwę). Dodać szpinak i poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Zgasić palnik pod patelnią. Na koniec dodać starty ser parmezan i wymieszać. Układać na pojedynczych talerzykach bądź jednym dużym naczyniu. Dodatkowo posypać parmezanem i uprażonymi wcześniej orzeszkami piniowymi. Można podawać z grzankami, świeżą bagietką lub innym jasnym pieczywem. Koniecznie na ciepło!
Trójkąty z ciasta francuskiego z serem parmezan i orzeszkami pinii
Składniki:
- 200 g gotowego, rozmrożonego ciasta francuskiego (do kupienia w większych, dobrze zaopatrzonych sklepach) – jeśli nie mamy tego typu ciasta ślimaczki można przygotować też bez problemu z ciasta drożdżowego lub kruchego,
- 2 rozbełtane żółtka,
- 60 g orzeszków piniowych (lub innych np. włoskich, laskowych, pestek słonecznika, nasion czarnuszki – jeśli mamy duże orzechy trzeba je posiekać na mniejsze kawałki),
- 70 g startego sera parmezan (lub innego, tego typu – twardego, słonego),
- zioła (możemy ich użyć, lub nie np. tymianek, oregano, bazylia suszona, zioła prowansalskie).
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować na oprószonej uprzednio mąką stolnicy na ok. 5 mm. Jeśli wałek przykleja się do ciasta również obsypać go lekko mąką. Ciasto pokroić ostrym nożem na małe trójkąty (przypominające krakersy). Ciasto posmarować żółtkiem, obsypać orzeszkami, serem i ulubionymi przyprawami (jeśli chcemy). Blachę piekarnika wyłożyć lekko nasmarowanym olejem lub oliwą papierem do pieczenia. Poukładać na nim trójkąty z ciasta z zachowaniem odstępu od poszczególnych kawałków – ciasto francuskie pod wpływem temperatury lekko urośnie w piekarniku. Piec ok. 15 minut (lub krócej – w zależności od tempa pieczenia i mocy naszego piekarnika) do złocistobrązowego koloru. Najlepiej smakują na ciepło, ale można poczekać aż wystygną i serwować na zimno.
Sałatka Caprese (pomidory z mozzarellą i bazylią)
Składniki:
- kilka pomidorów,
- ser mozzarella pokrojona w plastry,
- świeża bazylia (jeśli nie mamy może być suszona),
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w plastry. Ser mozzarella (lub typu mozzarella – oryginalny może być trudno dostępny) również pokroić w plastry. Na talerzu układać po kolei pomidora, mozzarellę i polać oliwą. Udekorować świeżą (najlepiej) bądź suszoną bazylią. Podawać z bagietką, pieczywem bądź grzankami (kromki bułki najlepsze są do maczania w oliwie pozostałej na talerzu i soku z pomidorów - tym samym nic się nie zmarnuje).
I jak? Zainspirowaliśmy Was do przygotowania karnawałowego przyjęcia w włoskim stylu? ;-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|