Roślinna jajecznica wchodzi na rynki UE

- Od dłuższego czasu rynek Unii Europejski wymieniany jest przez amerykańską firmę Eat Just, jako strategiczny cel rozwoju sprzedaży oferowanych przez Amerykanów roślinnych zamienników jaj - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. - Najnowsze informacje w tej sprawie każą się spodziewać rychłego zmaterializowania tych ambitnych planów. Eksperci z Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w Unii Europejskiej (EFSA) zatwierdzili kluczowy składnik wykorzystywany w produkcji „roślinnych jaj” przez Eat Just w świetle przepisów o tak zwanej „nowej żywności”. Panel naukowców EFSA uznał, że białko fasoli mung wykorzystywane przez amerykański start - up jest „bezpieczne w sugerowanych warunkach stosowania”, znajdujące się w płynnych i mrożonych produktach jajecznych Eat Just.
Jak informuje izba, producent alternatyw dla jaj konwencjonalnych nie kryje zadowolenia z wydania pozytywnej decyzji przez organy regulacyjne UE w zakresie bezpieczeństwa żywności, stanowi ona przełom w staraniach o wejście do sprzedaży na rynki państw unijnych. Amerykanie oczekują, że uda się to zrobić już w roku 2022, gdy Komisja Europejska zakończy przegląd.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|