KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • województwo łódzkie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Talerz gorącego krupniku - w pogodę i niepogodę

Opublikowano 03.01.2018 r.
Krupnik to bardzo popularna zupa. Gęsta, aromatyczna i pyszna. Sprawdzi się idealnie w jesienne i zimowe dni, ponieważ rozgrzewa oraz syci. Polecamy więc przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 5 skrzydełek z kurczaka,
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • seler,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:

Skrzydełka należy umyć i zalać wodą – posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i podgrzewać na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Skrzydełka wyjmujemy i obieramy mięso. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i podsmażamy. Przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy kaszę jęczmienna i gotujemy około 15 minut.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy – gotujemy aż zmiękną. 

Łyżkę wazową zupy wlewamy do osobnego naczynia dodajemy śmietanę, mieszamy – następnie wlewamy do garnka. Dodajemy mięso, podajemy z posiekaną natką pietruszki. 

 

 

Nie macie pomysłu na obiad? To może krupnik! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO