Talerz gorącego krupniku - w pogodę i niepogodę
Opublikowano 03.01.2018 r.
Krupnik to bardzo popularna zupa. Gęsta, aromatyczna i pyszna. Sprawdzi się idealnie w jesienne i zimowe dni, ponieważ rozgrzewa oraz syci. Polecamy więc przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszą jęczmienną.
Składniki:
- 2 l wody,
- 5 skrzydełek z kurczaka,
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- seler,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Wykonanie:
Skrzydełka należy umyć i zalać wodą – posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i podgrzewać na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Skrzydełka wyjmujemy i obieramy mięso.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i podsmażamy. Przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy kaszę jęczmienna i gotujemy około 15 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy – gotujemy aż zmiękną.
Łyżkę wazową zupy wlewamy do osobnego naczynia dodajemy śmietanę, mieszamy – następnie wlewamy do garnka. Dodajemy mięso, podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Nie macie pomysłu na obiad? To może krupnik!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|