KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
3 stycznia 2018

Talerz gorącego krupniku - w pogodę i niepogodę

Krupnik to bardzo popularna zupa. Gęsta, aromatyczna i pyszna. Sprawdzi się idealnie w jesienne i zimowe dni, ponieważ rozgrzewa oraz syci. Polecamy więc przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 5 skrzydełek z kurczaka,
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • seler,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:

Skrzydełka należy umyć i zalać wodą – posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i podgrzewać na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Skrzydełka wyjmujemy i obieramy mięso. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i podsmażamy. Przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy kaszę jęczmienna i gotujemy około 15 minut.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy – gotujemy aż zmiękną. 

Łyżkę wazową zupy wlewamy do osobnego naczynia dodajemy śmietanę, mieszamy – następnie wlewamy do garnka. Dodajemy mięso, podajemy z posiekaną natką pietruszki. 

 

 

Nie macie pomysłu na obiad? To może krupnik! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione