Kiedy mąka jest zepsuta?

Mąka lubi przyjmować zapachy z szafek, w których jest trzymana i wcale nie jest łatwo ją przechować. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego radzi, po czym poznać, że mąka jest zepsuta.
- Mąka przechowywana w złych warunkach może łatwo się zepsuć. Kiedy nie nadaje się już do użycia, zmienia się jej wygląd, zapach i smak! - wyjaśniają przedstawiciele Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego. - Świeża mąka ma delikatny, prawie niewyczuwalny aromat. Zepsuta natomiast stęchły, nieprzyjemny zapach pleśni.
Aby mąka nie popsuła smaku świątecznych wypieków przed użyciem warto ją... spróbować.
- Odpowiednio przechowywana mąka ma delikatny posmak. Gorzki, drapiący czy pleśniowy świadczy o jej zepsuciu - informują młynarze. - Dobra mąka pszenna powinna być biała z lekko żółtawym odcieniem. Jeżeli jednak ma szarawy kolor, nadaje się już tylko do wyrzucenia.
Zapamiętajmy te porady, bo nie tylko przed świętami dobra mąka jest gwarancją udanych wypieków i doskonałego w smaku makaronu.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|