KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Przepis na wigilijne pierogi polecają KGW Widełczanki

Opublikowano 18.12.2021 r.
Szukacie najlepszego przepisu na wigilijne pierogi? To dobrze trafiliście, bo swoją recepturą na tradycyjne pierogi dzielą się z nami prawdziwe mistrzynie kulinarne, czyli Koło Gospodyń Widełczanki. 

Pierogi wigilijne z kapustą i borowikami 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Farsz:

  • 1 kg - kiszonej kapusty 
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 5 kapeluszy suszonych borowików
  • 1 cebula
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy 

Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i odcisnąć. Zalać ciepłą wodą, dodać liść laurowy gotować przez 20 minut, odcedzamy na sicie, odrzucamy liść laurowy. Grzyby wcześniej namoczyć w mleku z wodą, gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy na sicie, wywar odstawiamy. Borowiki przekręcamy przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy posiekaną kapustę. Całość podsmażamy przez 3 minuty, dodajemy grzyby i nadal podsmażamy często mieszając aż odparuje nadmiar soku. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. 
 

Ciasto: 
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dobrze wyrabiając. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolnej wielkości placki, na każdy nakładamy farsz i zlepiamy. Układamy na lnianym obrusie. 

Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju przez 3 minuty do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmujemy łyżkę i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką. Smacznego świętowania! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj