Przepis na wigilijne pierogi polecają KGW Widełczanki

Pierogi wigilijne z kapustą i borowikami
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
- 1 kg - kiszonej kapusty
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 5 kapeluszy suszonych borowików
- 1 cebula
- olej
- pieprz
- sól
- liść laurowy
Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i odcisnąć. Zalać ciepłą wodą, dodać liść laurowy gotować przez 20 minut, odcedzamy na sicie, odrzucamy liść laurowy. Grzyby wcześniej namoczyć w mleku z wodą, gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy na sicie, wywar odstawiamy. Borowiki przekręcamy przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy posiekaną kapustę. Całość podsmażamy przez 3 minuty, dodajemy grzyby i nadal podsmażamy często mieszając aż odparuje nadmiar soku. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dobrze wyrabiając. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolnej wielkości placki, na każdy nakładamy farsz i zlepiamy. Układamy na lnianym obrusie.
Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju przez 3 minuty do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmujemy łyżkę i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką. Smacznego świętowania!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|