KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • województwo łódzkie

WYSZUKIWARKA

Przepis na wigilijne pierogi polecają KGW Widełczanki

Opublikowano 18.12.2021 r.
Szukacie najlepszego przepisu na wigilijne pierogi? To dobrze trafiliście, bo swoją recepturą na tradycyjne pierogi dzielą się z nami prawdziwe mistrzynie kulinarne, czyli Koło Gospodyń Widełczanki. 

Pierogi wigilijne z kapustą i borowikami 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Farsz:

  • 1 kg - kiszonej kapusty 
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 5 kapeluszy suszonych borowików
  • 1 cebula
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy 

Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i odcisnąć. Zalać ciepłą wodą, dodać liść laurowy gotować przez 20 minut, odcedzamy na sicie, odrzucamy liść laurowy. Grzyby wcześniej namoczyć w mleku z wodą, gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy na sicie, wywar odstawiamy. Borowiki przekręcamy przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy posiekaną kapustę. Całość podsmażamy przez 3 minuty, dodajemy grzyby i nadal podsmażamy często mieszając aż odparuje nadmiar soku. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. 
 

Ciasto: 
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dobrze wyrabiając. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolnej wielkości placki, na każdy nakładamy farsz i zlepiamy. Układamy na lnianym obrusie. 

Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju przez 3 minuty do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmujemy łyżkę i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką. Smacznego świętowania! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO