KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Kurpiowska Wigilia - przepisy poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Dębinach

Opublikowano 16.12.2021 r.
Koło Gospodyń Wiejskich w Dębinach "Nad Stawem" podzieliło się z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl przepisami na tradycyjne kurpiowskie dania wigilijne. 

Potrawy wigilijne zostały przygotowane podczas warsztatów kulinarnych „Kurpiowska wigilia – świąteczne gotowanie z Haliną Witkowską”, które odbyły się 5 grudnia 2021 r. w świetlicy wiejskiej w Dębinach. Warsztaty zgromadziły ok. 30 osób, wśród których byli mieszkańcy miejscowości Ciski, Dębiny i okolicznych wiosek oraz goście specjalni – Panie z KGW w Zaborzu „Zaborzanie”.  

Koło Gospodyń Wiejskich w Dębinach "Nad Stawem" podzieliło się z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl przepisami na tradycyjne kurpiowskie dania wigilijne. 

Przepis na kotlety gryczane

Sekret tych kotletów polega na tym, że kasza gryczana gotowana jest razem z grzybami i dzięki temu nabiera wyjątkowego  aromatu i koloru.

Składniki:
    • 2 torebki kaszy jęczmiennej
    • 3 torebki kaszy gryczanej prażonej 
    • duża garść suszonych grzybów, do smaku można również dodać pieczarki
    • 2 cebule usmażone na wigilijnym oleju rzepakowym 
    • 7 jajek 
    • 1 opakowanie bułki tartej 
    • pieprz, sól do smaku 

Przygotowanie: grzyby wymoczyć w wodzie. Zagotować wodę w dużym garnku. Włożyć wymoczone grzyby oraz obie kasze. Gotować do miękkości kaszy, odcedzić. Kaszę lekko ostudzić, żeby można było wyrobić z niej masę do uformowania kotletów. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy pieczarek, to należy je zetrzeć na jarzynowych oczkach i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na wigilijnym oleju rzepakowym. Dodać do kaszy. Następnie dodać jajka oraz partiami bułkę tartą, do momentu, aż masa będzie dość zwięzła i będzie można z niego formować kotlety. Rozgrzać patelnię, kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Ciasto na pierogi wigilijne

Składniki:                                         
    • 1 kg mąki
    • 15 g drożdży
    • 2 łyżeczki cukru
    • letnia woda
    • szczypta soli

Przygotowanie: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i dwie łyżki mąki, poczekać chwilę, aż rozczyn urośnie. Mąkę przesiać do miski i dodać rozczyn oraz sól. Zagnieść ciasto, do momentu aż będzie elastyczne.

Przepis na farsz pieczarkowo-gryczany do pierogów 

Składniki: 
    • 2 torebki kaszy gryczanej prażonej 
    • 1,5 kg pieczarek lub spora garść suszonych grzybów 
    • 2 średnie cebule 
    • pieprz, sól 

Przygotowanie: Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, lekko ostudzić. Pieczarki umyć i zatrzeć na tarce jarzynowej, podsmażyć, aż odparuje cała woda, dodać do kaszy. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rzepakowym. Dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem.

Przepis na farsz serowo-gryczany do pierogów 

Składniki: 
    • 2 torebki kaszy gryczanej prażonej 
    • 0,5 kg twarogu krajanki
    • 2 średnie cebule 
    • Pieprz, sól 

Przygotowanie: Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, lekko ostudzić. Rozgnieść ser i dodać do niego kaszę. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rzepakowym. Dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem. 

Przepis na farsz makowy do pierogów 

Składniki: 
    • masa makowa z puszki lub mak niebieski sparzony i zmielony trzykrotnie 
    • płatki migdałowe do zagęszczenia masy 
    • kilka kropli olejku migdałowego 

Kurpiowska kapusta wigilijna

Składniki:                                                                          
    • 1 kg kiszonej kapusty (może być z marchewką) 
    • 1 torebka kaszy jęczmiennej
    • duża garść suszonych grzybów
    • 2 średnie cebule
    • rzepakowy olej wigilijny
    • Pieprz, sól 

Przygotowanie: grzyby wymoczyć i ugotować. Kapustę opłukać, przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody i gotować. W międzyczasie pokroić cebulę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty. Pod koniec gotowania dodać opłukaną kaszę jęczmienną. 

Życzymy smacznego świętowania!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

REKLAMA
WDRFOTOWOLTAIKA