Karnawał na słodko - przepisy prosto z Włoch
Krem mascarpone z owocami
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- owoce (świeże lub mrożone).
Sposób przygotowania:
Do przygotowania kremu z serka mascarpone potrzebujemy, by nasze jajka były w temperaturze pokojowej (koniecznie nie prosto z lodówki). Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Z białek ubić białko na pianę dodając szczyptę soli podczas ubijania (dzięki temu będziemy mieli pewność, że piana na pewno się ubije – pamiętajmy też, że by ubić pianę w białkach nie może być ani kawałka żółtka – wtedy piana opadnie lub w ogóle nie urośnie). Ubite białko dodać do masy z mascarpone, wymieszać delikatnie. Do pojedynczych pucharków nałożyć owoce, na to krem. Podawać najlepiej lekko schodzone.
Bułeczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 200 g gotowego, rozmrożonego ciasta francuskiego (do kupienia w większych, dobrze zaopatrzonych sklepach) – jeśli nie mamy tego typu ciasta bułeczki można przygotować też bez problemu z ciasta drożdżowego lub kruchego albo ewentualnie ptysiowego,
- 2 rozbełtane żółtka,
- masło do posmarowania papieru do pieczenia,
- ok. 120 g rodzynek (najlepiej sułtańskie, mogę być inne np. koryntki, jumbo),
- dżem morelowy lub inny, delikatny w smaku (może być cytrynowy, brzoskwiniowy, jabłkowy lub gruszkowy) – jeśli nie mamy dżemu nada się także marmolada lub konfitura.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować na oprószonej uprzednio mąką stolnicy na ok. 5 mm. Jeśli wałek przykleja się do ciasta również obsypać go lekko mąką. Ciasto wysmarować dżemem i obsypać rodzynkami. Zawinąć w wałek przypominający roladę. Pokroić ostrym nożem na krążki o grubości ok. 2 cm. Ciasto posmarować żółtkiem. Blachę piekarnika wyłożyć lekko nasmarowanym masłem papierem do pieczenia. Poukładać na nim ciasto z zachowaniem odstępu od poszczególnych kawałków – ciasto francuskie pod wpływem temperatury lekko urośnie w piekarniku. Piec ok. 15 minut (lub krócej – w zależności od tempa pieczenia i mocy naszego piekarnika), do złocistobrązowego koloru. Najlepiej smakują na ciepło, ale można poczekać aż wystygną i serwować na zimno. Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Krem jajeczny zabaglione z owocami i ciasteczkami amaretti
Ten bardzo łatwy i szybki przepis na wykwintny deser można podawać ze świeżymi bądź rozmrożonymi owocami (np. z poziomkami - klasycznie) lub kruchymi włoskimi ciasteczkami amaretti (jeśli nie mamy akurat takich nadadzą się każde kruche ciasteczka).
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżki białego wina
- do podania: owoce (świeże, bądź mrożone), kruche ciasteczka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kremu przełożyć do miseczki i ubijać nad lekko parującą parą wodną aż do konsystencji budyniu. Uważać, by temperatura nie była zbyt wysoka – grozi to ścięciem jajek. Układać na owocach wyłożonych wcześniej do pojedynczych pucharków lub naczynek. Można posypać dodatkowo kruchymi ciasteczkami lub podać z samymi ciasteczkami. Smakuje wspaniale z kieliszkiem białego, schłodzonego wina :-)
Pączki włoskie „Zeppole di San Giuseppe”
Tradycyjnie podawane we Włoszech na święto Świętego Józefa, 19 marca. Jedzone są jednak przez cały okres karnawału.
Składniki na krem:
- 3 żółtka,
- 100 g cukru,
- 20 g mąki kukurydzianej,
- 300 ml tłustego mleka.
Na pączki:
- olej do smażenia,
- cukier puder do oprószenia pączków,
- 300 ml wody,
- pół szklanki białego wina,
- 1 szklanka mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy krem – ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, złotą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę kukurydzianą i ubić do wymieszania składników. W garnku podgrzać mleko (możemy dodać laskę wanilii dla smaku i aromatu lub aromat waniliowy). Doprowadzić mleko do wrzenia. Zdjąć z ognia i ubijając trzepaczką dodać do niego żółtka wymieszane z cukrem i mąką kukurydzianą. Wstawić garnek na wolny ogień i doprowadzić krem do ponownego zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić masę do ostygnięcia. Mieszać co jakiś czas, by na powierzchni kremu nie utworzyła się skorupka przypominająca zastygający budyń.
Teraz przystępujemy do robienia pączków. Do garnka wlewamy wodę i wino, zagotowujemy i dodajemy mąkę dobrze mieszając by nie zrobiły się grudki i by cała mąką wymieszała się dobrze z płynem. Wstawiamy na średni palnik kuchenki i gotujemy przez ok. 1,5 minuty aż masa na pączki zacznie odchodzić od brzegów garnka i otrzymamy plastyczne miękkie ciasto. Jeśli masa byłaby za rzadka trzeba dodać mąki. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
Na stolnicy wylewamy troszkę oleju i zagniatamy ciasto na pączki. Formułujemy z ciasta wałek i kroimy na kawałki grubości 2-3 cm. Każdy z nich rolujemy w kształt oponki przypominający mały pączek.
W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy oponki z ciasta. Smażymy ok 4 minut aż do zrumienienia i ladnego koloru. Pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Krem nakładamy do specjalnej szprycy cukierniczej lub narzędzia do nadziewania i nakładania kremów i wyciskamy go do każdego pączka. Pączki oprószamy cukrem pudrem. Tradycyjnie pączki podaje się także z wisienką w syropie bądź cukrze. Ale pycha!
Jeśli chcecie poczuć się jak w centrum włoskiego karnawału, to koniecznie wypróbujcie tych wykwintnych słodkości! Polecamy!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|