KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Dezynfekcja na mrozie - jak przeprowadzić?

Opublikowano 01.12.2022 r.
Szybkość i skuteczność reakcji chemicznych zależy w dużym stopniu od temperatury. Obecnie mamy okres, w którym spada ona poniżej zera i spowalnia procesy chemicznych.

dezynfekcja na mrozie

Dezynfekcja na mrozie

Zmniejsza też efektywność działania środków przeznaczonych do dezynfekcji – procesu powszechnie przeprowadzanego
w gospodarstwach, niezależnie od pory roku i warunków atmosferycznych. Istnieje więc obawa, że działanie preparatów odkażających w okresie zimowym może nie przynosić oczekiwanych efektów, a zamarzanie używanego roztworu skutecznie uniemożliwi dezynfekcję. Należy podkreślić, że niezawodność większości środków dezynfekcyjnych sporządzonych na bazie roztworu wodnego stosowanych w temperaturze poniżej -5° C jest istotnie ograniczona.

Do antyseptyki realizowanej w ramach bioasekuracji związanej z Afrykańskim Pomorem Świń w gospodarstwach stosowany jest najczęściej 2% roztwór na bazie preparatu Virkon S. Wymagane stężenie uzyskamy stosując 200 g preparatu na 10 litrów wody. Tak przygotowany środek można zastosować na matach przy wejściach do budynków, matach przejazdowych oraz w nieckach dezynfekcyjnych. Na podstawie wiedzy ogólnej oraz doświadczenia należy przyjąć, że skuteczność odkażania zależna jest od:

  • właściwego stężenia środka dezynfekcyjnego
  • odpowiednio długiego czasu działania preparatu (czas jego ekspozycji na dezynfekowaną powierzchnię nie powinien być krótszy niż 5 minut)
  • temperatury, w której stosowany jest środek.

W warunkach zimowych zalecane jest jednak dodanie do roztworu dezynfekcyjnego substancji zapobiegającej zamarzaniu, czyli krystalizacji roztworu w ujemnych wartościach temperatury powietrza. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie glikolu monopropylenowego (100%). Jest to związek powszechnie uważany za bezpieczny oraz dopuszczony do użytku w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym.

W celu uniknięcia zamarzania wodnego roztworu dezynfekcyjnego w polskich warunkach klimatycznych w okresie zimowym sugeruje się stosowanie rozcieńczenia w proporcji: 25% koncentratu glikolu i 75% wody. W takim przypadku w celu sporządzenia 10 litrów 2% roztworu Virkonu S potrzebujemy:

  • 2,5 l glikolu
  • 7,5 l wody
  • 200 g Virkonu S.

W temperaturze -10° C okres działania tak sporządzonego roztworu wynosi 7 dni, bez zmniejszenia aktywności biobójczej.
Preparat Virkon S odznacza się bardzo wysokim poziomem skuteczności w zwalczaniu Afrykańskiego Pomoru Świń. Należy podkreślić, że każdy środek dezynfekcyjny zadziała skutecznie pod warunkiem, że odkażana powierzchnia zostanie uprzednio mechanicznie oczyszczona, namoczona i/lub pianowana (czas namaczania 30 minut do 3 godzin), umyta pod ciśnieniem ciepłą wodą z detergentem oraz wysuszona. Dopiero wówczas może być ona skutecznie dezynfekowana.

Nie zaleca się mieszania bezpośrednio środków dezynfekcyjnych z glikolem ze względu na możliwe interakcje między glikolem a substancjami czynnymi.

W przypadku wypłukiwania środków dezynfekcyjnych przez deszcz (intensywne opady=spadek stężenia substancji aktywnej) należy je bezwzględnie wymienić.

 

 

 

Ireneusz Sadowski, Błażej Miksa

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO