KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Żywiec wieprzowy drożeje niewiele, ale...

Opublikowano 18.12.2021 r.
Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformował, że w pierwszym tygodniu grudnia odnotowano dalszy wzrost cen żywca wieprzowego. Zakłady mięsne objęte monitoringiem kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 4,28 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 11% wyższa niż przed rokiem.

żywiec wieprzowy

Ceny skupu żywca wieprzowego

Krajowe ceny żywca wieprzowego były zróżnicowane regionalnie. Najwięcej za świnie rzeźne – 4,33 zł/kg – uzyskiwali dostawcy z makroregionu środkowo-wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, mazowieckie i podlaskie, a najmniej 4,13 zł/kg – z makroregionu południowo-wschodniego, obejmującego woj.: lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie.

Na przełomie listopada i grudnia br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E średnio wyniosła 129,17 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była nieznacznie (0,4–0,5%) wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem.

W Polsce cena trzody chlewnej wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 121,03 EUR/100 kg, o 8,14 EUR (o 6%) niższym niż średnio w UE, o 5,63 EUR (o 4%) niższym niż na rynku niemieckim oraz o 8,33 EUR (o 6%) niższym niż na rynku duńskim. Żywiec w Polsce był jednak o 7,29 EUR (o 6%) droższy niż w Niderlandach.

Jak zauważa ZSRIR, w tym samym okresie zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 6,24 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena półtusz była o 7% wyższa niżw analogicznym tygodniu 2020 r.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj