Żywiec wieprzowy drożeje niewiele, ale...

Ceny skupu żywca wieprzowego
Krajowe ceny żywca wieprzowego były zróżnicowane regionalnie. Najwięcej za świnie rzeźne – 4,33 zł/kg – uzyskiwali dostawcy z makroregionu środkowo-wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, mazowieckie i podlaskie, a najmniej 4,13 zł/kg – z makroregionu południowo-wschodniego, obejmującego woj.: lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie.
Na przełomie listopada i grudnia br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E średnio wyniosła 129,17 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była nieznacznie (0,4–0,5%) wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem.
W Polsce cena trzody chlewnej wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 121,03 EUR/100 kg, o 8,14 EUR (o 6%) niższym niż średnio w UE, o 5,63 EUR (o 4%) niższym niż na rynku niemieckim oraz o 8,33 EUR (o 6%) niższym niż na rynku duńskim. Żywiec w Polsce był jednak o 7,29 EUR (o 6%) droższy niż w Niderlandach.
Jak zauważa ZSRIR, w tym samym okresie zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 6,24 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena półtusz była o 7% wyższa niżw analogicznym tygodniu 2020 r.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|