KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Chów i żywienie strusi

Opublikowano 21.01.2022 r.
Strusie to największe ptaki świata, które osiągają wagę od 110 do 160 kg, a pokrewne im emu od 28 do 48 kg.

Hodowla strusi 

Na tle Europy, Polska jest liderem w hodowli strusi. Obecnie szacuje się, że w 120 hodowlach znajduje się około 12 tysięcy sztuk. 

Hodowla strusi - jakie korzyści?

Mięso ze strusia 

Od strusi przede wszystkim, pozyskuje się mięso, które ma znakomite walory smakowe i odżywcze. Charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu i cholesterolu. Ubojnie za jednego dorosłego strusia płacą około 1000 zł. 
 
Jaja strusie 

 
Kolejnym produktem, który można uzyskać od strusi są jaja. Jajo strusie waży około 1,5 kg, co odpowiada  mniej więcej 20 sztukom jaj kurzych. Jedno jajo kupowane bezpośrednio od hodowcy kosztuje około 50 zł, a w sieciach handlowych ceny strusich 
jaj mogą być nawet dwukrotnie wyższe. Strusie jaja są nie tylko ciekawą atrakcją na stole, ale też mają sporo 
wartości prozdrowotnych. Mają delikatny smak i o wiele mniej cholesterolu niż jaja kurze.

Skóra ze strusia 


Od strusi pozyskiwana jest również skóra, która ma bardzo duże znaczenie na rynku galanteryjnym. Wytwarzane są z niej paski, torebki, rękawiczki. Z jednego osobnika można zdjąć około 1,2 m2. Skóra z piersi i grzbietu jest najwyższej jakości i jest najbardziej 
preferowana przez producentów. 
 

Pióra strusie 

 
Strusie wytwarzają także wspaniałe pióra, które wykorzystywane są do tworzenia ozdób, kolczyków, miotełek do usuwania kurzu (mają zdolności antyelektrostatyczne), a także jako element strojów rewiowych. Za jedno pióro, w zależności od wielkości, można dostać od 5 do 20 zł. Im starszy struś, tym jego pióra są ładniejsze i więcej warte.

Strusie - żywienie 

Strusie należą do grupy zwierząt roślinożernych. Chociaż te żyjące w stanie dzikim zjadają także owady, jaszczurki i inne drobne zwierzęta. Czas przechodzenia paszy i treści pokarmowej przez prawie 25 metrowy przewód pokarmowy, wynosi  przeciętnie 30-36 godzin, a u ptaków dorosłych, nawet do 48 godzin w zależności od rodzaju paszy. Struś nie ma wola, ale podobnie jak inne gatunki  ptaków, dwudzielny żołądek i bardzo dobrze rozwinięte jelito grube.

Strusie - potrzeby pokarmowe i rodzaje pasz 

Trawienie i wykorzystanie przez strusie składników pokarmowych wskazuje na wyraźną odmienność gatunkową w stosunku do innych ptaków użytkowych. Potrzeby energetyczne strusi wykazują duże zróżnicowanie wynikające z systemów utrzymania, masy ciała zwierząt, wielkości produkcji jaj, aktywności ruchowej. Pasze dla strusi charakteryzuje wyższa wartość energetyczna niż dla kurcząt. Strawność rzeczywista białka wynosi u strusi 67%, a u ciężkich brojlerów 61%. Doświadczalnie określone zapotrzebowanie strusi hodowlanych na aminokwasy wskazuje, że w porównaniu na przykład do kur niosek, strusie wykazują mniejsze zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne, co powoduje zmniejszenie nieśności, a tym samym ilości pozyskiwanych jaj. U młodych ptaków liczba znoszonych jaj wynosi 12-20 sztuk, a u ptaków dorosłych 40-50 jaj. Masa jaja strusia wynosi 1200-1600 g, a jaja emu 500-700 gramów.

 

W warunkach życia fermowego, zaleca się dość różne poziomy podstawowych składników pokarmowych.

  • Dla dorosłych strusi należy podawać mieszanki o zawartości 14-17,5% białka ogólnego, 13-16% włókna surowego i 9-12 MJ EM/kg. Zapotrzebowanie strusi na witaminy zbliżone jest do wartości zalecanych dla kurcząt i kur niosek. Z kolei zapotrzebowanie strusi niosek na wapń wynosi 2,0-2,5%, na fosfor 0,35-0,40%, a na sód 0,15-0,25% w dawce.
  • Młode, rosnące ptaki muszą otrzymywać mieszanki treściwe o zawartości białka od około 22 do 18% dla najmłodszych strusiąt, w miarę wzrostu ptaków poziom białka w dietach obniża się z 16 do 12%

Poziom energii w mieszankach maleje stopniowo z 12 MJ EM do około 9 MJ EM/kg mieszanki. Z badań wynika, że stosowanie w żywieniu dla młodych strusi w pierwszych 8 tygodniach życia mieszanki o zawartości 14, 16, 18 i 20% białka ogólnego i 11,3 MJ EM/kg uzupełnioną o świeżo koszoną lucernę przy poziomie 20% białka ogólnego w dawce, umożliwiał uzyskanie najlepszego tempa wzrostu u ptaków. Sugerowane przez różnych autorów wartości zapotrzebowania na składniki mineralne wskazują, że młode ptaki powinny otrzymywać 1,2-1,0% Ca i 0,4-0,36% dostępnego fosforu w paszy.

Najwygodniejszą formą podawania strusiom karmy są granulowane mieszanki pełnoporcjowe, przygotowane dla różnych grup wiekowych i produkcyjnych. Zaleca się aby dzienna dawka mieszanki stanowiła, w zależności od wieku ptaka, odpowiednio: dla piskląt 3-3,5% ich masy ciała, a dla dorosłych 2% mc. Niestety, asortyment pasz objętościowych stosowanych w polskich (europejskich) warunkach chowu strusi nie jest zbyt szeroki. 

Strusie bardzo chętnie pobierają lucernę bogatą w białko (4-4,8%), składniki mineralne, w tym wapń oraz w witaminy i ważne dla strusi karotenoidy. Zielonka zjadana jest chętnie zarówno przez młode, jak i dorosłe ptaki. Koniczyna czerwona może być również alternatywnie stosowana w dawkach pokarmowych. Cenną paszą jest także trawa, zielonki ze zbóż, rzepaku, rzepiku, gorczycy, można wykorzystywać liście buraczane, nać marchwi, kapustę głowiastą i pastewną. W okresie żywienia letniego udział 
pasz soczystych może wynosić do 60% masy dawki. Te duże ptaki zjadają dziennie do 4 kg zielonek, a w okresie zimy drobno pocięte siano i susz z zielonek. Pasze te stanowią cenne źródło dobrej jakości włókna, białka, składników mineralnych i karotenoidów. Podstawę intensywnego żywienia strusi stanowią jednak mieszanki treściwe zawierające kukurydzę (ograniczone ilości ze względu na zbyt wysoką zawartość energii), jęczmień, owies (25-35%), pszenicę, pszenżyto, nasiona soi, słonecznika, siemię lniane, otręby pszenne, śruty poekstrakcyjne sojową, słonecznikową, rzepakową.

Dla strusi można stosować mieszanki mineralne lub mineralno-witaminowe zalecane dla kur lub indyków. Podawana karma bogata w wapń powinna charakteryzować się większymi cząstkami. Do tego celu doskonale nadaje się dla strusi śruta z muszli lub inne gruboziarniste dodatki mineralne.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO