KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Karnawałowe domówki – pomysły na szybkie i pożywne dania

Opublikowano 03.02.2022 r.
Jako że koronawirus cały czas jest w ofensywie, możemy mieć trudności w uczestnictwie w balach karnawałowych i będziemy się, mam nadzieję, spotykać w mniejszym gronie, w zaciszu domowym. 

zupa z czerwoną kapustą i burakami

Fot. gotujwstylueko.pl

Co przyrządzić dla naszych gości – to odwieczny problem gospodyni domu. Postanowiłam więc przetrząsnąć trochę internet i zakamarki mojej pamięci, aby zaproponować kilka pomysłów na szybkie i proste dania. Jakimś sposobem trzy z nich są z wykorzystaniem buraczka czerwonego. Może to nie przypadek – odżywiajmy się zdrowo! 

Zupa z czerwoną kapustą i burakami z dymnym posmakiem
 

Składniki:

  • ¼ czerwonej kapusty,
  • 2 buraki,
  • 1 plaster selera,
  • 1 marchewka,
  • 10 cm pora,
  • 1 cebula,
  • 4 wędzone śliwki,
  • 1 wędzona gruszka (opcjonalnie),
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku, świeży lubczyk lub tymianek,
  • 2 listki laurowe, klika ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego, szczypta cukru,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 puszka fasoli,
  • grzanki,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

warzywa obrać, kapustę poszatkować, buraki i seler pokroić w paseczki, marchewkę w pół talarki, a ziemniaki i cebulę w kostkę. Do garnka wlać wodę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kilka gałązek lubczyku lub tymianku – zagotować. Kiedy zacznie wrzeć dodać ziemniaki i sól. Gotować. W tym samym czasie rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać marchew, buraki oraz seler i por. Dodać pocięte wędzone śliwki i gruszkę (całą). Warzywa dusić na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać zawartość patelni do gotujących się ziemniaków, wrzucić poszatkowaną kapustę czerwoną i gotować ok. 10 minut. Doprawić octem jabłkowym, szczyptą cukru oraz chwilkę przesmażonym na oleju koncentratem pomidorowym. Wymieszać i gotować chwilkę. Podawać z jogurtem, natką, koperkiem i grzankami z żytniego chleba na zakwasie.

Rosół z pieczonego kurczaka

Składniki:

  • kości z 7 upieczonych ćwiartek kurczaka, udek lub z 2 tuszek,
  • również skóra,
  • opieczone skrzydełka,
  • 3–4 litry wody,
  • 8 sztuk marchwi,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 0,5 korzenia średniej wielkości selera,
  • 1 średni por,
  • 1 opieczona cebula,
  • kilka małych gałązek lubczyku (opcjonalnie),
  • 5 listków laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: obrać całą włoszczyznę. Marchewki przekroić na pół i włożyć do sporego garnka. Cebulę opiec na gazie lub suchej patelni i również dodać. Kości z pieczonych kurczaków, skórę, opieczone skrzydełka włożyć do garnka, dodać przyprawy. Wstawić na gaz, gotować około 2 godzin na bardzo małym gazie. Rosół z pieczonego kurczaka ma intensywny kolor i esencjonalny smak.

 

Biała kiełbasa pieczona z boczkiem 


Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 200–300 g boczku wędzonego w plasterkach,
  • 2 cebule,
  • 300 g śliwek suszonych kalifornijskich,
  • 300–400 ml słodkiej śmietany
  • 30–36%, 2 łyżki chrzanu,
  • tymianek dla aromatu.

Wykonanie: cebule obrać i pokroić w piórka lub plasterki. Białą kiełbasę ponakłuwać wykałaczką i owinąć plastrami boczku. Na dnie blaszki do pieczenia ułożyć pokrojone cebule, śliwki kalifornijskie i dodać połowę chrzanu. Na nich ułożyć kiełbasę, posypać pozostałą częścią śliwek i chrzanu. Wlać słodką śmietanę i udekorować tymiankiem. Tak przygotowaną białą kiełbasę z boczkiem i śliwkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 35–40 minut. Kiełbasa powinna się lekko zrumienić. Danie świetnie smakuje w połączeniu z tłuczonymi ziemniakami lub chlebem.

 

Sałatka z zupek chińskich, kurczaka i papryki


Składniki:

  • 400 g fileta z piersi kurczaka,
  • szczypta przyprawy do kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 0,5 kapusty pekińskiej,
  • 50 g zielonych oliwek,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 3–4 łyżki majonezu,
  • szczypta soli, pieprzu,
  • makaron z dwóch zupek chińskich (dowolny smak).

Makaron można zastąpić także innym, drobnym makaronem.

Wykonanie: kurczaka pokroić bardzo drobno, podsmażyć na patelni wraz ze szczyptą przyprawy oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do przestygnięcia. Obie papryki, kapustę pekińską, oliwki oraz ogórki pokroić bardzo drobno. Makaron z zupek chińskich zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić i również pokroić drobno (jeśli mamy zwykły makaron, ugotować go według przepisu i w miarę potrzeby – rozdrobnić). Na dno większej miski nałożyć pokrojone warzywa, kurczaka, kukurydzę i makaron. Całość wymieszać wraz z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Pieczona cukinia z parmezanem

pieczona cukinia


Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 6 łyżek tartego parmezanu,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • oliwa, sól.

Wykonanie: cukinie umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Odkroić końcówki, przekroić wzdłuż na cztery części, następnie pokroić na krótsze kawałki. Parmezan, bułkę tartą i zioła prowansalskie wymieszać w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wlać trochę oliwy. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek cukinii obtoczyć w oliwie, posolić, następnie obtoczyć w serze, bułce i ziołach. Układać na blasze. Piec w temperaturze 190 st. C przez około 10–15 minut (najlepiej sprawdzać wykałaczką czy cukinia jest już odpowiednio miękka). Na ostatnie kilka minut włączyć funkcję termoobiegu lub grillowania, żeby dobrze przypiec panierkę. Podawać z sosem czosnkowym.


Sos czosnkowy: 180 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz do smaku. Do naczynia wlać jogurt naturalny oraz dodać majonez. Konsystencja musi być gęsta. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wsypać pół łyżeczki cukru oraz ziół. Na koniec dodać pieprz oraz sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przechowywać w lodówce. 
 

Pieczarki w panierce


Składniki: 300 g pieczarek, 3 jaja, 200 g mąki, 100 g bułki tartej, 50 ml mleka, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.
Wykonanie: pieczarki należy oczyścić, opłukać i osuszyć. Jajka umyć, wbić do miski, dolać mleko i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Następnie pieczarki trzeba panierować w mące, jajku i bułce tartej. Gotowe pieczarki należy układać na rozgrzanej patelni z olejem do smażenia. Gdy będą złote można je odłożyć na papierowy ręcznik.
 

Sałatka z buraczków


Składniki:

  • 3 ugotowane lub pieczone buraczki (obrane ze skórki),
  • 3–4 kiszone ogórki, 0,5 cebuli,
  • 1,5 szklanki ugotowanego groszku mrożonego (lub z puszki),
  • 1,5 szklanki ugotowanej mrożonej kukurydzy (lub z puszki),
  • 3–4 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku. 
     

Wykonanie: wszystkie składniki (oprócz groszku i kukurydzy) pokroić w kostkę, dodać majonez. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.


Koreczki z buraka i sera pleśniowego ze świeżym rozmarynem


Składniki:

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków,
  • 150 g sera pleśniowego (np. gorgonzoli),
  • 75 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 30 ml octu winnego,
  • 15 ml płynnego miodu,
  • 1 pęczek rozmarynu, sól i pieprz.


Wykonanie: buraki obrać i pokroić w kostkę. Ser schłodzić lub lekko zamrozić i pokroić w kostkę. Z gałązek rozmarynu oberwać listki, pozostawiając je tylko na samych czubkach. Na gałązki nabijać buraczki i ser. Ustawić na półmisku. Olej wymieszać energicznie z octem, miodem, solą, pieprzem i łyżeczką posiekanych listków rozmarynu. Przygotowanym dressingiem polewać koreczki.


Sernik Zebra

sernik zebra


Składniki na spód:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko.

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego,
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 170 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 2 łyżki kakao.

Wykonanie: przygotować spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszać w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 45 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180ºC, na 20 minut. Odstawić upieczony spód do wystudzenia. Ser twarogowy zmiksować z budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao – wymieszać szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewać po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzać tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami zgodnie z instrukcją i np. lekko potrząsać tortownicą, by się wyrównywały. Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piec 70 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia. Podawać po schłodzeniu w lodówce.


Szyszki ryżowe

szyszki ryżowe


Składniki:

  • 1 masło, 250 g krówek,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 szklanki mleka w proszku (albo mniej),
  • 150 g ryżu preparowanego.

Wykonanie: masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, krówki, kakao i wodę. Trzymać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Po rozpuszczeniu i połączeniu się składników zestawić z ognia do lekkiego wystudzenia. Dodać mleko w proszku i ryż. Wymieszać. Formować kulki i odkładać na tacę do pełnego zastygnięcia. Wielkość i kształt kulek zależy od upodobania. Można wykorzystać papilotki do babeczek i wkładać w nie nasze szyszki, będzie bardziej estetycznie.

 

Cynamonowiec


Składniki (na dużą blaszkę):

  • 3 szklanki mąki,
  • 7 dużych jaj,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka sody,
  • 3 łyżki cynamonu,
  • 4 kwaśne jabłka (np. szara reneta),
  • garść orzechów włoskich, garść rodzynek.

Wykonanie: w jednej misce wymieszać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Całe jaja zmiksować na puszystą masę z cukrem, potem powoli dolewać olej dalej miksując. Ubite jaja z cukrem i olejem połączyć z sypkimi składnikami, wymieszać łyżką lub przy pomocy miksera tak, aby powstała jednolita masa. Dodać wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki jabłka, orzechy oraz sparzone rodzynki. Kawałki jabłek mogą być dość duże (o średnicy około 1,5 cm). Sparzone rodzynki przed dodaniem przesypać mąką, aby nie opadły na dno. Masę przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 1 godzinę (sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy ciasto już się upiekło). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić go, nie wyciągając ciasta od razu. Po ostygnięciu ciasta można je posypać cukrem pudrem lub zrobić naszą ulubioną polewę.

 

 
Anna Dykczyńska
"Wieś Kujawsko-Pomorska", styczeń 2022 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO