KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Karnawał od kuchni - dania na zimno, na ciepło i na słodko

Opublikowano 11.02.2022 r.
Karnawał na całym świecie jest to okres szczególny. Obchodzony w specyficzny sposób, ale wszędzie pełen radości i zabawy oraz ucztowania na różne sposoby. Czyli coś dla ciała i coś dla ducha. Polecamy przepisy na karnawałowe dania!

karnawałowe dania

Menu karnawałowe

Dawniej w karnawale na suto zastawionych stołach królował bigos. Nie mogło też zabraknąć dziczyzny, kiełbasy, szynki, wędlin, pasztetów. Jednakże co to byłoby za świętowanie bez słodkości i różnych ciast… Dlatego na stołach królowały torty, pierniki, owoce w miodzie. Toasty wznoszono winem, miodem pitnym i piwem. Pod koniec karnawałowych zabaw na stole pojawiał się podkurek – posiłek z jaj, mleka i śledzi, symbolizował on przejście od mięsnych do postnych potraw.

Dzisiaj wolimy zjeść dobrze i wykwintnie, ale bardziej lekkostrawnie. Jedzenie powinno cieszyć oko swoim kształtem, smakiem i różnorodnością. Oto kilka propozycji zarówno dla tradycjonalistów, jak i wegetarian, wegan i innych osób preferujących różne diety.

Karnawałowe przekąski na zimno

Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem

tatar wołowy

Składniki: 500 g polędwicy wołowej lub ładnego mięsa wołowego, 3 ogórki kiszone, 2 cebule, 120 ml lodowatej wody, 1 duża cebula, 1 łyżka musztardy łagodnej oraz 1 łyżka pikantnej, sól i czarny pieprz do smaku, 2-4 łyżki oliwy

Mięso oczyścić ze wszystkich żyłek, drobno posiekać lub zmielić; ogórki drobno poszatkować; cebule pokroić w drobniutką kostkę; mięso przełożyć do miski, dolać lodowatej wody, doprawić solą, pieprzem, musztardą i oliwą, a następnie dokładnie wyrobić, aż do połączenia wszystkich składników; ogórki i cebulę podać obok każdej z porcji tatara.

Hummus z pomarańczą

Składniki: 1 słoik lub puszka ciecierzycy (około 250 g bez zalewy), 1/2 obranej ze skórki pomarańczy, 1 pokrojona w kostkę lub kawałki usmażona cebula, 4-5 plastrów imbiru, kilka gałązek natki pietruszki, 1 ząbek surowego czosnku, 1 mała łyżeczka mielonego kminu, 3 łyżki oliwy, sól

Pomarańczę obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na kawałki; imbir obrać i pokroić w plasterki; obrać ząbek czosnku; oddzielić listki natki od łodyżek; do kielicha blendera lub malaksera przełożyć zawartość słoika lub puszki ciecierzycy razem z płynem; dodać pomarańczę, imbir, natkę pietruszki (bez łodyżek), oliwę, czosnek, sól, kmin; zmiksować na najwyższych obrotach do czasu aż hummus z pomarańczą i imbirem będzie lekki i puszysty; przełożyć do miski; jest idealnym dodatkiem do warzyw, chleba i makaronu!

Sałatka z twarogiem w szynce

szynka z sałatką

Składniki: 10 plasterków szynki, 200 g twarogu, 4 ziemniaki, 3 jajka, 10 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej, 1 łyżka zielonego pieprzu lub kaparów, 1 cebula, 1 ostra papryczka, 16 łyżeczek majonezu, 2 łyżki oleju

Ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem; ugotowane na twardo jajka posiekać; cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor; wyjęte z zalewy pomidory drobno posiekać; w misce wymieszać kremowy twaróg, ziemniaki, jajka, cebulę, pomidory z drobno posiekaną ostrą papryczką, majonezem i zielonym pieprzem; na talerzu położyć plaster szynki, rozsmarować na nim sałatkę, zwinąć i ułożyć obok siebie.

Karnawałowe dania na ciepło

Nuggetsy z boczniaków

nuggetsy z boczniaków

Składniki: 500 g boczniaków, 350 g mieszanki mąki pszennej, około 700-800 ml wody, 4 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki pikantnej papryki, 1 łyżka soli, około 350-400 g płatków kukurydzianych, 1 litr oleju do głębokiego smażenia

Boczniaki wyczyścić i porwać na kawałki; mąkę wymieszać z wodą (ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki i dobrze się lepić) oraz przyprawami; płatki przesypać na talerz i lekko pokruszyć; rozgrzać olej w garnku lub frytkownicy; boczniaki obtoczyć w cieście, następie w płatkach i smażyć na głębokim oleju; podawać z sosami: czosnkowym, BBQ albo pikantnym majonezowym.

Śliwki z boczkiem

śliwki w boczku

Składniki: 300 g śliwek kalifornijskich bez pestek, około 400 g boczku cienko pokrojonego w plastry

Boczek rozłożyć na desce do krojenia, na początku każdego plastra ułożyć jedną lub dwie śliwki i ciasno zrolować; przekłuć wykałaczkami, aby się nie rozwiązały; śliwki z boczkiem smażyć na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką, często przekładać, aby przyrumieniły się ze wszystkich stron.

Zupa ziemniaczana z kiełbasą

Składniki: 2,5 kg ziemniaków, 2-3 marchewki, 1-2 korzenie pietruszki, 2 cebule, 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych lub wędzonych kości, 800 g kiełbasy, 400 ml tłustej śmietany, 5 łyżek masła lub oleju, sól i pieprz do smaku, majeranek, 10 kulek ziela angielskiego, 4-5 listków laurowych

Wędzone żeberka włożyć do garnka, dodać listki, ziele i zalać około 3 litrami wody; gotować do miękkości; kiełbasę pokroić w talarki i podsmażyć na patelni, zdjąć; na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę; wyłowić żeberka na talerz; marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w grubą kostkę; ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę włożyć do wywaru; jeśli jest mało wody, dolać jej tyle, by przykryła ziemniaki; gotować warzywa do miękkości; odłowić mniej więcej połowę ziemniaków z kilkoma szklankami zupy i rozdrobnić blenderem na gładką masę; połączyć w garnku z całą zupą, z obranymi żeberkami, z usmażoną kiełbasą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zagotować; można dodatkowo zabielić śmietaną.

Karnawałowe desery na słodko

Miodowy sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

spód: 400 g kruchych ciastek, 200 g masła; sernik: 1,5 kg mielonego sera, 120 ml 36% śmietany, 200 g masła, 300 g białej czekolady, 1/3 szklanki miodu lipowego, 3 czubate łyżki żelatyny, 2-3 garście orzechów do posypania

spód: rozpuścić masło w rondelku; do woreczka strunowego wsypać ciastka i rozdrobnić wałkiem; wlać masło do torebki, wymieszać razem; masą ciasteczkową wysypać dno formy do pieczenia o średnicy 28 cm; ugnieść; wstawić do zamrażarki; masa serowa: do miski wyłożyć masło o temperaturze pokojowej, dodać miód i ubić razem mikserem; ubijając dodawać ser; do garnuszka włożyć pokruszoną czekoladę, dodać śmietanę i razem rozpuścić; do masy sernikowej dodać czekoladę ciągle ubijając; do kubka wsypać żelatynę, wlać około 120 ml gorącej wody, wymieszać dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia, dodać do ciągle ubijanej masy sernikowej; masę serową wyłożyć na schłodzony spód z ciastek; posypać orzeszkami i wstawić na noc do lodówki; rano sernik wyjąć, polać miodem i pokroić na kawałki.

Makowiec waniliowy bez ciasta

Składniki: 1 kg mielonego maku, 1 litr mleka krowiego, owczego lub koziego (może być również sojowe, owsiane, migdałowe lub kokosowe), 200 g masła, margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego, 120 ml, czyli 1/2 kubka, cukru, 80 ml miodu lub syropu klonowego, 200 g suszonej żurawiny, 200 g rodzynek, 150 g skórki pomarańczowej, 4 budynie w proszku (bezglutenowe lub klasyczne), 19 g, czyli 1 małe opakowanie, pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii, polewa czekoladowa.

Do dużego garnka wlać mleko, dodać tłuszcz, cukier, miód i zagotować; wsypać zmielony suchy mak i wymieszać; połączone składniki razem gotować przez 4-5 minut ciągle mieszając; zdjąć z gazu; do gorącego maku wrzucić wszystkie suszone owoce, wymieszać i zostawić pod przykrywką na 10 minut; mak przestudzić (może być dobrze ciepły, ale nie gorący) przełożyć do miski, dodać małe opakowanie pasty waniliowej i wsypać proszek budyniowy; bardzo dokładnie wymieszać, przełożyć do wysokiej natłuszczonej foremki o średnicy 26-28 cm; piec w piekarniku
rozgrzanym do 170°C przez 65-75 minut; wystudzić, polać masą czekoladową, odstawić do zastygnięcia i… podawać.

Udanej zabawy i… smacznego!

 
Katarzyna Nowak
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO