KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Ciepłe śniadania na zimowe poranki

Opublikowano 10.01.2018 r.
Ciepłe śniadanie to idealna propozycja na zimowy poranek. Dzięki niemu szybko się rozgrzejemy, nasycimy i zapewnimy dużą dawkę energii dla naszego organizmu.

Owsianka na ciepło z bananem

Płatki owsiane są wartościowym źródłem błonnika, białka oraz cennych składników mineralnych. Co ważne – na długo zaspokoją apetyt. 

Składniki na jedną porcję:

  • 200 ml mleka,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • łyżeczka miodu,
  • banan,
  • szczypta cynamonu.

Do mleka wsypujemy płatki i gotujemy około 3-4 minuty. Kiedy owsianka lekko przestygnie, dodajemy miód pokrojonego banana i posypujemy całość odrobiną cynamonu. Pyszne śniadanie gotowe!


Placuszki z kaszy jaglanej

Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica witamin, głównie z grupy B i składników mineralnych. 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej, 
  • 1,5 szklanki mleka,  
  • 1 szklanka mąki,
  •  ½ łyżeczki cynamonu, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 jajka,
  • 2 jabłka, 
  • olej do smażenia.


Kaszę jaglaną należy przepłukać zimną wodą (na sitku), następnie gorącą wodą – dzięki temu kasza nie będzie gorzka. Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (1,5 szklanki). Gotujemy około 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia – najlepiej ugotować ją dzień wcześniej. Do kaszy dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cynamon – dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jabłka starte na tarce. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy placuszki. Opiekamy z dwóch stron na złoty kolor. 

 

Szakszuka, czyli jajko w pomidorach

Jajka to źródło witaminy A, E, D i K, B2 i B12 oraz wielu składników mineralnych. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna jajecznica, to szakszuka będzie idealną propozycją.

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • sól, pieprz, szczypta oregano,
  • 2 jajka 
  • dodatki: grzanki z bagietki i świeża bazylia.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory, przyprawy i smażymy około 5 minut. Na podsmażone pomidory wbijamy jajka, posypujemy solą i pieprzem. Pod przykryciem gotujemy 2-3 minuty. Przed podaniem można posypać świeżą bazylią, doskonale smakują z grzankami z bagietki. 

 

Omlet na ciepło z duszonym szpinakiem

Składniki :

  • 2 jajka
  • szpinak
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz, ew. chilli

Przygotowanie :

Roztrzepać jaja, dodać sól, pieprz i szczyptę chilli (opcjonalnie). Na patelni rozgrzać tłuszcz i poddusić szpinak, następnie wlać masę jajeczną i lekko zagarniać do środka, aby masa zaczęła się lekko ścinać. Kiedy omlet będzie od spodu gotowy, a na wierzchu lekko płynny – złożyć go na pół i wyłączyć palnik kuchenki – po minucie będzie gotowy. Idelnie smakuje z podpieczoną bagietką.

Takie śniadania to świetna propozycja posiłku dla całej rodziny oraz gwarancja udanego rozpoczęcia dnia! Trzymajcie się ciepło ;-)

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO