Ciepłe śniadania na zimowe poranki

Owsianka na ciepło z bananem
Płatki owsiane są wartościowym źródłem błonnika, białka oraz cennych składników mineralnych. Co ważne – na długo zaspokoją apetyt.
Składniki na jedną porcję:
- 200 ml mleka,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- łyżeczka miodu,
- banan,
- szczypta cynamonu.
Do mleka wsypujemy płatki i gotujemy około 3-4 minuty. Kiedy owsianka lekko przestygnie, dodajemy miód pokrojonego banana i posypujemy całość odrobiną cynamonu. Pyszne śniadanie gotowe!
Placuszki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica witamin, głównie z grupy B i składników mineralnych.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka mąki,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 2 jabłka,
- olej do smażenia.
Kaszę jaglaną należy przepłukać zimną wodą (na sitku), następnie gorącą wodą – dzięki temu kasza nie będzie gorzka. Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (1,5 szklanki). Gotujemy około 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia – najlepiej ugotować ją dzień wcześniej. Do kaszy dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cynamon – dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jabłka starte na tarce. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy placuszki. Opiekamy z dwóch stron na złoty kolor.
Szakszuka, czyli jajko w pomidorach
Jajka to źródło witaminy A, E, D i K, B2 i B12 oraz wielu składników mineralnych. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna jajecznica, to szakszuka będzie idealną propozycją.
Składniki:
- 2 pomidory,
- 1/2 łyżki masła,
- 1/2 ząbka czosnku
- sól, pieprz, szczypta oregano,
- 2 jajka
- dodatki: grzanki z bagietki i świeża bazylia.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory, przyprawy i smażymy około 5 minut. Na podsmażone pomidory wbijamy jajka, posypujemy solą i pieprzem. Pod przykryciem gotujemy 2-3 minuty. Przed podaniem można posypać świeżą bazylią, doskonale smakują z grzankami z bagietki.
Omlet na ciepło z duszonym szpinakiem
Składniki :
- 2 jajka
- szpinak
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, ew. chilli
Przygotowanie :
Roztrzepać jaja, dodać sól, pieprz i szczyptę chilli (opcjonalnie). Na patelni rozgrzać tłuszcz i poddusić szpinak, następnie wlać masę jajeczną i lekko zagarniać do środka, aby masa zaczęła się lekko ścinać. Kiedy omlet będzie od spodu gotowy, a na wierzchu lekko płynny – złożyć go na pół i wyłączyć palnik kuchenki – po minucie będzie gotowy. Idelnie smakuje z podpieczoną bagietką.
Takie śniadania to świetna propozycja posiłku dla całej rodziny oraz gwarancja udanego rozpoczęcia dnia! Trzymajcie się ciepło ;-)
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|