Ptasia grypa w Stanach Zjednoczonych

Ptasia grypa w USA
Stwierdzenie zakażenia HPAI na komercyjnej fermie indyków w stanie Indiana wywołało niepokój w amerykańskim przemyśle drobiarskim. W całym kraju zaostrzane są środki bezpieczeństwa, restrykcyjne procedury wdrażają najwięksi gracze drobiarskiego rynku w USA. Eksperci ds. grypy ptaków uważają, że prawdopodobnie dzikie ptaki rozprzestrzeniają wirusa H5N1 ze wschodniego wybrzeża, gdzie niedawno potwierdzono pierwszy od 2016 roku przypadek zakażenia wysoce zjadliwym wirusem grypy ptaków u dzikiej kaczki.
Przypadek z Kentucky to ten sam podtyp wirusa H5N1, który pojawił się w stanie Indiana. Nowe zakażenia u drobiu na terenie USA skutkują wprowadzaniem dalszych ograniczeń w eksporcie drobiu i produktów drobiarskich z USA.
Jak informuje KIPDiP, Chiny – jeden z najważniejszych klientów dla amerykańskich przedsiębiorstw drobiarskich – rozszerzyły zakaz importu dla stanu Kentucky. Kentucky jest siódmym stanem pod względem wielkości produkcji mięsa brojlerów kurzych. Wcześniej Chiny, Korea oraz Meksyk wprowadziły zakaz przywozu ze stanu Indiana. Na szczęście dla Amerykanów, w 2020 roku Chiny zadeklarowały, że w sytuacji, gdy w USA zostanie wykryte ognisko grypy ptaków, Pekin nie wprowadzi zakazu importu drobiu i jaj dla całego kraju (jak to miało miejsce w roku 2015), a jedynie ograniczy się do stanu, w którym potwierdzono ognisko choroby.
Według informacji podanych przez urzędników USDA, pobrane zostały kolejne próby do badań laboratoryjnych w kierunku HPAI ze stada indyków w hrabstwie Webster w stanie Kentucky. Poza gospodarstwami komercyjnymi wirus został wykryty również u drobiu przydomowego w hrabstwie Fauquier w stanie Wirginia.
W opinii Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, to co aktualnie dzieje się w Stanach Zjednoczonych może bardzo mocno namieszać na globalnym rynku drobiarskim.
Sądzimy, że w najbliższych tygodniach cały świat drobiarski będzie śledził rozwój sytuacji epizootycznej w amerykańskim sektorze drobiarskim, pamiętając jakie skutki dla rynku międzynarodowego wywołała grypa ptaków w USA w 2015 roku. Stany Zjednoczone są największym na świecie producentem i drugim co do wielkości eksporterem mięsa drobiowego. Według amerykańskich analityków w 2021 roku produkcja mięsa kurcząt rzeźnych wyniosła blisko 20,378 tys. ton. Amerykański eksport kurczaków w 2021 roku osiągnął wielkość 3,367 tys. ton. W USA, udział eksportu kurczaków w produkcji wyniósł w minionym roku prawie 17,0 proc.
Źródło: KIPDiP
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|