Roślinne ,,mięso'' i ,,mleko'' wcale nie takie dobre

Mleko roślinne - zdrowe czy nie?
Tego typu produkty wegańskie są szeroko promowane zwłaszcza wśród młodych ludzi, wiele osób także mówi, ze już wkrótce w Europie takie odżywianie będzie standardem.
Tymczasem WHO przygotowało raport ,,Diety roślinne i ich wpływ na zdrowie, zrównoważony rozwój i środowisko'', w którym zwraca uwagę na żywność pochodzenia roślinnego i jej negatywny wpływ na zdrowie, zrównoważony rozwój i środowisko.
Z raportu wynika, że substytuty roślinne, to żywność przetworzona. Oznacza to, że mają one wysoką gęstość energetyczną, wysoką zawartość sodu, tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, a przy tym są ubogie w błonnik, witaminy i niezbędne minerały. Krótko mówiąc, jest to kombinacja szkodliwa dla zdrowia, która nie ma nic wspólnego z wartością odżywczą naturalnej żywności pochodzenia zwierzęcego, którą rzekomo zastępują. Nie są równoważne, nawet jeśli nazywają siebie „analogami mięsa” lub „substytutami mleka”.
- Badania wykazały, że częste spożywanie tej wysoce przetworzonej żywności ma negatywny wpływ na zdrowie, w tym zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych - wykazuje w raporcie WHO. - Sytuacja jest niepokojąca, ponieważ konsumenci są przekonani, że te produkty są zdrowe, ponieważ są pochodzenia roślinnego, podczas gdy w rzeczywistości tak nie jest”. Według WHO, roślinne substytuty mięsa i mleka szkodzą zdrowiu, nie mając nic wspólnego z wartościami odżywczymi produktów, których rzekomo zastępują.
Jak wyjaśnia dr Kremlin Wickramasinghe, szef Europejskiego Biura WHO ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych: diety roślinne mogą się bardzo różnić od siebie i nie powinny być z reguły uważane za zdrowe. Te zróżnicowanie uniemożliwia rządom przyjmowanie korzystnych dla zdrowia norm żywieniowych, co może nieść potencjalnie negatywne konsekwencje dla zdrowia populacji.
Z tego powodu WHO/Europa zaleca przeprowadzenie badań opartych na rzeczywistych wzorcach żywieniowych w celu dostarczenia jasnego i spójnego przesłania. Dlatego konieczne jest przeanalizowanie wartości odżywczej roślinnych substytutów mięsa i mleka oraz porównanie ich z odpowiednikami pochodzenia zwierzęcego. Może mieć to kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o zdrowie.
źródło:1
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|