Trzy rodzaje owadów w unijnym jadłospisie

Jak podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych w unijnym wykazie nowej żywności znajdują się trzy rodzaje owadów.
- Nowa żywność to żywność i jej składniki, które nie były spożywane na znaczną skalę w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r., kiedy to weszły w życie pierwsze przepisy w sprawie nowej żywności w UE. Obejmuje ona m.in. produkty pozyskiwane z nowych źródeł czy wyprodukowane za pomocą nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także wyroby tradycyjnie spożywane poza UE - informuje inspekcja.
Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu.
W unijnym wykazie nowej żywności znajdują się aktualnie 3 rodzaje owadów:
- mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – suszone larwy,
- szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – mrożona, suszona i sproszkowana
- świerszcz domowy (Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany.
Życzymy smacznego...