KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • województwo łódzkie

WYSZUKIWARKA

Suszone morele i ich właściwości kosmetyczne

Opublikowano 01.03.2022 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Latem najczęściej cieszymy się smakiem soczystych moreli. W okresie świątecznym znacznie bardziej popularne są w postaci suszonej. Walory zdrowotne moreli docenia się nie tylko w kuchni, ale także w salonach kosmetycznych i… na statkach kosmicznych.

suszone morele

Morele do pielęgnacji skóry

W tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu morele zalecane są w pielęgnacji skóry. Dlaczego? Dzięki dużej zawartości beta – karotenu kosmetyki na ich bazie pomagają skórze odzyskać miękkość jędrność i gładkość. W Japonii olej z nasion moreli wykorzystuje się przy produkcji kremów do pielęgnacji dłoni. 

Pozytywne oddziaływanie moreli na skórę wykorzystywane jest w leczeniu trądziku młodzieńczego. Dermatolodzy zalecają dostarczanie organizmom beta – karotenu nastolatkom mającym problemy z pryszczami. Zjedzenie suszonych moreli może być prostym, smacznym i zdrowym sposobem, by to zrobić!

Morele dla zdrowia

Oprócz korzystnego wpływu na kondycję skóry, beta – karoten jest istotnym elementem codziennej profilaktyki udaru mózgu. Korzystnie wpływa także na wzrok i kondycję oczu.
Na kondycję skóry korzystnie wpływa nie tylko stosowanie „morelowych kosmetyków”, ale także jedzenie. Zarówno świeże, jak i suszone morele często wchodzą w skład diet odmładzających.                                                        
Oprócz właściwości odmładzających, owoce te docenia się za zawartość witamin. Są znakomitym źródłem niezbędnych dla organizmu witamin A (ta witamina korzystnie wpływa na pracę wzroku), E, C. Obfitują również w składniki mineralne, np. potas, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę naczyń krwionośnych w mózgu. Morele dostarczają naszym organizmom porcję cennego błonnika i mającego właściwości antynowotworowe likopenu.

Mało kto wie, że walory zdrowotne suszonych moreli doceniła nawet amerykańska Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA)! Wchodzą w skład menu serwowanego w trakcie wypraw w kosmos. 

Jak kupować suszone morele? 

Przede wszystkim zachęcamy do zwracania uwagi na kwestię konserwowania z wykorzystaniem dwutlenku siarki. Prostym sposobem na sprawdzenie czy morele były „siarkowane” jest ich barwa. Jasne i święcące owoce zawierają konserwant, a ciemniejsze, brązowe nie. Najlepiej jednak czytać etykiety – na nich musi być zawarta stosowna informacja. Dlaczego zawsze lepiej jest sięgnąć po bakalie niesiarkowane.  
 

POWIĄZANE TEMATY:morelesuszone morele

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO