KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • województwo łódzkie

WYSZUKIWARKA

Odkrywamy octy ziołowe i owocowe

Opublikowano 05.03.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Współcześnie octy ziołowe i owocowe są znacznie mniej popularne w kuracjach domowych niż jeszcze ponad sto lat temu. Zamiast octu spirytusowego, warto stosować zdrowszy ocet winny, obecnie mniej popularny, ale o wiele zdrowszy. 

ocet ziołowy ocet owocowy

Ocet spirytusowy 

Główna przyczyna to rozpowszechnienie się octu spirytusowego. Ma on zdecydowanie silniejszy i mniej przyjemny aromat niż octy ziołowe i owocowe. To sprawia, że nie wszyscy lubią jego zapach. Po drugie jest też on silniejszy, przez co nie poleca się go spożywać w większych ilościach. W ekologicznej profilaktyce zdrowotnej nawet wyklucza się ocet spirytusowy z diety i zastępuje się go kwaśnymi sokami, kwaśną śmietaną i właśnie octami ziołowymi lub owocowymi. W ostatnich latach wskutek większego zainteresowania kuchniami śródziemnomorskimi, ponownie w polskiej kuchni bardziej ceni się octy ziołowe i owocowe.

Recepta na domowy ocet owocowy

Sporządzenie octów owocowych nie jest trudne. Najprostszy sposób to zalanie czystych, dobrze dojrzałych, prawie przejrzałych, owoców (jabłek, także skórek jabłek, porzeczek, winogron, nawet truskawek itp.) przegotowaną wodą z dodatkiem cukru. Potem pozostawia się roztwór w gąsiorze lub słoju na kilka, nawet kilkanaście tygodni w ciepłym miejscu do fermentacji. Gdy nabiera dosyć przyjemnego aromatu, można wszystko zlać do ciemnych naczyń. Potem wykorzystywać w kuracjach lub kuchni, podobnie jak sławne octy balsamiczne z Francji czy Włoch.

Sporządzanie octów ziołowych

Octy owocowe nadają się do sporządzania octów ziołowych. Do ćwierć litra octu winnego albo jabłkowego wystarczy dodać łyżkę posiekanych lub całych liści z wybranego zestawu ziół: estragon, melisa, rozmaryn, cząber, majeranek, bazylia, nagietek itd. Można też zamiast pojedynczych zmieszać kilka ziół razem i potem zalać octem. Octy ziołowe, np. estragonowe, bazyliowe można wykorzystywać w kuchni do aromatyzowania potraw. 

Ocet winny na brodawki, trądzik, kontuzje i odciski

Rozcieńczonym lekko octem winnym można smarować brodawki, zgrubienia skóry, odciski, wypryski. Na brodawki, trądzik, do leczenia kontuzji, zapaleń skóry przydatny może być też ocet nagietkowy. Można go również stosować do kąpieli w dolegliwościach skórnych.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO