Zasada 6U - co to za dieta?

Zasada 6U
Autorem systemu „6U” jest polski naukowiec Stanisław Berger ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jakie wskazówki kryją się pod krótkim i być może tajemniczym symbolem „6U”?
1. Umiarkowanie
Niestety – jeżeli będziemy dużo jeść, na pewno nie schudniemy. Dlatego warto jadać posiłki niewielkie, ale za to częściej.
2. Uregulowanie
Bardzo ważne jest by nasze posiłki konsumować o podobnych porach. Pozwoli to naszemu organizmowi uzyskać rytm, który korzystnie wpłynie na pracę układu pokarmowego. W momencie gdy nasz organizm „nauczy się”, że otrzymuje posiłki o określonej porze, przestaniemy odczuwać głód pomiędzy posiłkami – a to pierwszy krok do uniknięcia dodatkowych kilogramów. Zalecanym rozwiązaniem jest spożywanie około 5 posiłków dziennie. Najlepiej w odstępach o długości ok. 3 godzin.
3. Urozmaicenie
Każdy produkt żywnościowy dostarcza nam unikalnej kombinacji składników odżywczych. Profesor Berger przekonuje, że w ciągu tygodnia powinniśmy spożyć około 60 rodzajów żywności (przygotowywane także na najróżniejsze sposoby). Szczególnie polecane są produkty nisko przetworzone i możliwie świeże.
4. Unikanie
To być może najtrudniejszy, ale bardzo ważny punkt. Dobrze jest unikać szczególnie 4 rzeczy: słodyczy, soli, tłuszczu i alkoholu. Niekoniecznie trzeba całkowicie wyeliminować je z diety, ale na pewno warto znacznie ograniczyć ich spożycie.
5. Uprawianie sportu
Czy tego chcemy, czy nie, aktywność fizyczna i szczupła sylwetka zazwyczaj idą w nierozłącznej parze. Nie ma co wierzyć w cudowne pigułki i inne reklamowane specyfiki. Jeżeli się nie „ruszymy”, zrzucenie zbędnych kilogramów będzie bardzo trudne.
6. Uśmiech
Ostatni aspekt, ale wcale nie najmniej ważny czyli uśmiech. Bez niego nic się nie uda.
Powodzenia w dbaniu o linię!
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |