KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Zapach i smak domowego chleba

Opublikowano 11.03.2022 r.
Chleb nie służy tylko do zaspokajania głodu, lecz odgrywa ważną rolę w wielu kulturach, w sakralnej i świeckiej. Jest też symbolem życia, urodzaju i hojności Boga. W kulturze chrześcijańskiej chleb, pod postacią opłatka lub kęsa chleba, symbolizuje ciało Chrystusa. Znany był już w starożytności, jednak i wyglądem i smakiem różnił się od współczesnego pieczywa. Zbliżony był raczej do podpłomyka czy macy, łatwiej go było łamać niż kroić nożem, stąd do dzisiaj w krajach południowej Europy chleb się łamie i kruszy. 

chleb z gara

Chleb należał do podstawowej diety chłopów i szlachty, a także był używany jako baza do innych dań (na przykład do polewek piwnych, czyli kombinacji piwa, słoniny, kaszy i właśnie chleba). W Polsce pierwsze wzmianki o chlebie sięgają króla Bolesława Chrobrego. Legenda głosi, że „Bolesław Chrobry, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł nagle miły zapach. Gospodarz domostwa, z którego się on unosił, poczęstował króla chlebem. Ten zaś, na pamiątkę wydarzenia, nazwał miejscowość Piekarami”. Chleb i sól do dzisiaj są symbolami gościnności i otwartości Polaków. Polski chleb od lat jest bardzo popularny na całym świecie, słynie z najlepszej jakości.

Jest wiele gatunków chleba. Dzielą się ze względu na mąkę, z której są zrobione: żytni, mieszany (pszenno-żytni), pszenny, a także jęczmienny czy kukurydziany. Najzdrowsze są chleby razowe, pełnoziarniste z zawartością np. słonecznika czy otrębów. Jednak są to chleby ciężkie i nie każdy może je jeść. Osobom po operacjach czy problemach z np. woreczkiem żółciowym zaleca się spożywanie chleba lżejszego – pszennego. 
Chleb może poprawiać pamięć i koncentrację – pszenny i żytni chleb jest bogatym źródłem magnezu, który łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie, równoważy i kontroluje poziomy potasu, wapnia i sodu. Chleb może dbać o szczupłą sylwetkę – najwięcej błonnika zawiera chleb razowy i wbrew powszechnej opinii żaden chleb nie tuczy, o ile jemy go z umiarem. A ponadto chleb może chronić przed nowotworami – głównie ten wypiekany na zakwasie, zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Pieczywo jest źródłem bardzo ważnych dla organizmu węglowodanów złożonych. W przeciwieństwie do niezdrowych i tuczących słodyczy, które zawierają węglowodany proste, zawarte w pieczywie węglowodany złożone są dobrym źródłem energii dla organizmu, umożliwiają prawidłową pracę mózgu, budowanie struktur komórkowych oraz prawidłowe spalanie tłuszczu.

Moda na wypiek własnego, pachnącego chleba pojawiła się niedawno. Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje pieczywo w domu. Można to robić w specjalnych maszynach, ale dobrze sprawdzają się i zwykłe piekarniki. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość oraz mąka, woda, sól, zakwas bądź drożdze. Piekąc samemu chleb możemy skomponować go według własnych upodobań np.: dodać ziarna słonecznika, otręby, sezam czy mak.

Domowe pieczywo jest zupełnie inne niż to z sieciowej piekarni, o supermarkecie nie wspominając. Wbrew pozorom przygotowanie go w domu wcale nie jest trudne. A przyjemność z wyciągania z piekarnika własnego wypieku – bezcenna. Jak upiec chleb w domu? W obecnych ciężkich czasach warto znać przepisy na domowe pieczywo. Dla naszych babć i mam upieczenie chleba w domu nie było problemem. Bez dwóch zdań, trzeba to umieć. Oto prosty przepis na chleb z garnka.

Chleb z garnka

Składniki: 500 g mąki pszennej typ 550 lub 500, 410 ml wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.
Wykonanie: w miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, odrobiną mąki i letnią wodą. Do miski wsypać mąkę i sól, później wlać wodę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Wyrobić ciasto, mąka musi się połączyć z płynem. Ciasto będzie klejące. Przykryć miskę i zostawić na noc w lodówce. Wyrastanie trwa około 12 godzin.

Rano wstawić garnek lub naczynie żaroodporne z przykrywką do piekarnika i włączyć go na 200-220ºC. W tym czasie posypać stolnicę mąką i wyrobić ciasto na kształt kuli. Chleb warto naciąć na wierzchu i posypać ulubionymi ziarnami np. słonecznikiem, makiem, sezamem. 
Gdy garnek się rozgrzeje, wyjąć go lub tylko wysunąć, zdjąć pokrywkę i włożyć chleb. Przykryć garnek i wstawić  do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po 30 minutach odkryć i piec kolejne 30–40 minut. Garnek delikatnie wyjąć, chleb przełożyć na kratkę do studzenia. Smacznego! 

 

Opracowano na podstawie:                                                                                                               – 
– http://www.chleb.info.pl,                                        
– https://www.swiat-zdrowia.pl
 

 

 
Mirosława Wajnert
"Wieś Kujawsko-Pomorska", luty 2022 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO