W lutym w sklepach spożywczych było drożej niż przed rokiem

Na 12 analizowanych kategorii aż 10 podrożało, a tylko 2 potaniały.
Największe podwyżki w skali roku objęły produkty tłuszczowe - prawie 67%, mięso - ponad 25%, nabiał - powyżej 15%, warzywa - 13,5%, a także chemię gospodarczą - 8,5%. Natomiast biorąc pod uwagę konkretne towary, w lutym rok do roku najmocniej wzrosły ceny oleju - o przeszło 90%, kapusty - o 69%, cukru - o ponad 53%, margaryny do pieczenia - o więcej niż 40%, a także masła - o ok. 36%.
- Miesiąc wcześniej podwyżki w sklepach sięgnęły 17,6% rok do roku. I wówczas na 12 badanych kategorii zdrożały wszystkie. Teraz trend lekko się odwraca, co może wynikać z obniżki VAT-u na żywność - poinformował dr Krzysztof Łuczak, współautor badania z Grupy BLIX.
Najbardziej zdrożał olej - o 90,2%. Ceny margaryny do pieczenia poszły w górę o 40,3%, a masła - o 36,1%. Jak twierdzą eksperci z UCE RESEARCH, w kolejnych miesiącach należy spodziewać się jeszcze większych podwyżek w obrębie najmocniej drożejącej kategorii. Inwazja Rosji na Ukrainę wpłynie m.in. na podniesienie cen produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|