Czy to już pora na żółte naczynia?
- Na pewno jest to pora na dokładną lustrację plantacji, bo inaczej może być na Dolnym Śląsku, a inaczej na Suwalszczyźnie. Na pewno także warto odkurzyć żółte naczynia, przygotować nowe stojaki i powoli szykować się do kolejnego sezonu walki ze szkodnikami - powiedział nam Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski.
Prognozy, wbrew wcześniejszym zapowiedziom są optymistyczne. Po niedzieli w wielu regionach kraju temperatura może już przekroczyć 15 stopni.
- Wiele firm dodaje żółte naczynia jako gratisy do środków ochrony rzepaku, ale zawsze profesjonalne żółte naczynie można zastąpić żółtą miską kupioną za kilka złotych w sklepie. Im kolor jest bardziej zbliżony do koloru kwiatów rzepaku tym lepiej. Miskę trzeba nakłuć w kilku miejscach pod górną krawędzią miski, aby woda nie przelewała się górą, wylewając pochwycone w pułapkę szkodniki - przypomina inżynier Węgrzyn. Do wody należy dodać odrobinę środka zmiękczającego wodę, na przykład płynu do mycia naczyń. Ma to być niewielka ilość, gdyż zapach preparatu może odstraszyć szkodniki.
Pierwsze w żółtych naczyniach zawsze pojawiają się chowacze. W ubiegłym roku pierwsze osobniki dały znać o sobie już w lutym. W tym roku sezon ochrony będzie więc krótszy.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|