Czas na herbatę! Ale jaką wybrać?

Różne rodzaje herbaty to prawdziwe dobrodziejstwo, jakim obdarza nas natura. Warto wiedzieć, że ich smak i aromat w dużej mierze są uzależnione od sposobu oraz czasu parzenia. Co ważne - herbaty posiadają cenne właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Herbata czarna
To najbardziej popularna odmiana herbaty. Uzyskuje się ją w wyniku procesu dojrzewania i fermentacji liści. Dla zachowania najlepszego smaku oraz aromatu tej herbaty, powinniśmy zaląc ją wrzącą wodą i parzyć przez 3-4 minuty.
Właściwości czarnej herbaty:
- działa pobudzająco, kiedy parzymy ją nie dłużej niż 3 minuty,
- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu.
Herbata zielona
Otrzymujemy ją z liści, których nie poddaje się fermentacji. Herbaty zielonej nie należy zalewać wrzącą wodą, najlepsza temperatura do jej zaparzenia to 60-90 stopni Celsjusza. Aby nie była gorzka, wystarczy parzyć ją przez 3 minuty. Herbata zielona zaparzona nie dłużej niż 2-3 minuty będzie miała właściwości pobudzające, podobnie jak filiżanka mocnej kawy.
Zalety zielonej herbaty:
- bogata w witaminy C, B, E,
- ma właściwości antybakteryjne,
- wspomaga odchudzanie,
- usuwa toksyny z organizmu,
- obniża ciśnienie krwi.
Herbata żółta
Liście tej herbaty są poddawane lekkiej fermentacji oraz dłuższemu procesowi schnięcia. Herbatę tę nazywa się również “cesarską”, ponieważ w dawnych czasach mógł pić ją jedynie cesarz. Zaleca się zalewanie jej wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza i parzenie przez około 3-4 minuty.
Właściwości żółtej herbaty:
- ma działanie oczyszczające organizm z toksyn,
- wspomaga działanie układu trawienia,
- łagodna dla żołądka.
Herbata biała
Do jej uzyskania stosuje się młode liście, a także jeszcze nierozwinięte pączki liściowe. Poddawana jest delikatnej fermentacji. Białą herbatę najlepiej parzyć w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza przez około 5 minut.
Zalety białej herbaty:
- obniża ciśnienie krwi,
- bogata w witaminę C
- źródło antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami w naszym organizmie,
- działa antybakteryjnie,
- wzmacnia odporność organizmu,
- pozytywnie wpływa na stan naszych zębów i dziąseł.
Herbata czerwona (pu-erh)
Jej liście poddaje się całkowitemu procesowi fermentacji. Jest jedną z najbardziej aromatycznych herbat. Herbatę zaparzamy w temperaturze 90 stopni C.
Zalety czerwonej herbaty
- przyspiesza metabolizm,
- obniża poziom cholesterolu,
- ułatwia trawienie,
- działanie oczyszczające.
Herbata oolong
To herbata półfermentowana. Parzymy ją w temperaturze 90 stopni C przez 3 minuty. Smakuje podobnie jak herbata czarna.
Właściwości:
- obniża poziom cholesterolu,
- ma działanie pobudzające,
- wzmacnia odporność organizmu
- wspomaga proces odchudzania,
- zawiera dużo przeciwutleniaczy,
- reguluje poziom cukru we krwi.
Herbata w Polsce
Dziś herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po jakie sięgają Polacy. Do naszego kraju dotarła około 1664 r. z Francji. Początkowo była traktowana jako środek leczniczy. Zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero pod koniec XVIII i na poczatku XIX w. Początkowo jednak była wyłącznie napojem dla elit.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|