KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Sprawdzajmy żółte naczynia

Opublikowano 16.04.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Tegoroczna wiosna - znów - nie rozpieszcza rolników, ale... nie rozpieszcza także szkodników. Agrofagi korzystają z każdej możliwości, którą daje ocieplenie, aby żerować na uprawach rolnych. Dlatego monitoring żółtych naczyń jest niezbędny.

 

- W okolicach Rzeszowa wzrasta liczba odławianych chrząszczy chowacza czterozębnego i chowacza brukwiaczka do żółtych naczyń. Zalecamy intensyfikację monitoringu - poinformował Zakład Monitorowania Agrofagów w Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu.


Jak informują nas rolnicy naloty chrząszczy pojawiają się z każdą poprawą pogody. Wiosna w tym roku jest opóźniona, owady muszą więc wykorzystać każdą nadarzającą się okazję, aby żerować.


 - Zazwyczaj pojawy chowaczy brukwiaczka i czterozębnego obserwujemy i monitorujemy w marcu i na przełomie marca i kwietnia - powiedział nam Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - W tym roku obserwujemy opóźnienie co najmniej dwutygodniowe, a prognozy nadal są niekorzystne, to znaczy znów pojawiają się ostrzeżenia o przymrozkach. Z jednej strony takiej pogody nie lubią szkodniki, ale z drugiej - uprawy też nie rozwijają się optymalnie.


Chowacz brukwiaczej zazwyczaj pojawia się pierwszy w uprawach rzepaku w fazie BBCH 20-29). Próg szkodliwości agrofaga wynosi 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub 2-4 chrząszczy na 25 roślinach. Chowacz czterozębny jest następny - pojawia się w fazie BBCH 25-39). Próg szkodliwości dla tego szkodnika wynosi 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach.
Jak już informowaliśmy, Instytut Ochrony Roślin zwrócił uwagę, że pojawiły się już w Wielkopolsce pierwsze naloty słodyszka rzepakowego, który zazwyczaj pojawia się później, bo w fazie BBCH 50-59. W fazie zwartego kwiatostanu próg szkodliwości BBCH 50-52 próg szkodliwości to jeden chrząszcz na roślinie, a w fazie luźnego kwiatostanu - 3 do 5 chrząszczy na roślinie.


- Rzepak z poprzedniego sezonu doskonale płaci i rolnicy są zainteresowani utrzymaniem upraw w jak najlepszym stanie - dodaje Józef Węgrzyn. - To zrozumiałe. Nie uda się to bez codziennego monitoringu i rozważnego przeliczania szkodników w żółtych naczyniach i na roślinach. Zawsze istnieje obowiązek optymalnego wyznaczania terminu zabiegu chemicznego, ale w sytuacji, gdy środki dio produkcji rolnej są bardzo drogie tym bardziej musimy o to zadbać.


Trzeba więc koniecznie sprawdzać zawartość żółtych naczyń, regularnie wymieniać wodę i... działać, gdy jest taka potrzeba.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj