Sprawdzajmy żółte naczynia
- W okolicach Rzeszowa wzrasta liczba odławianych chrząszczy chowacza czterozębnego i chowacza brukwiaczka do żółtych naczyń. Zalecamy intensyfikację monitoringu - poinformował Zakład Monitorowania Agrofagów w Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu.
Jak informują nas rolnicy naloty chrząszczy pojawiają się z każdą poprawą pogody. Wiosna w tym roku jest opóźniona, owady muszą więc wykorzystać każdą nadarzającą się okazję, aby żerować.
- Zazwyczaj pojawy chowaczy brukwiaczka i czterozębnego obserwujemy i monitorujemy w marcu i na przełomie marca i kwietnia - powiedział nam Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - W tym roku obserwujemy opóźnienie co najmniej dwutygodniowe, a prognozy nadal są niekorzystne, to znaczy znów pojawiają się ostrzeżenia o przymrozkach. Z jednej strony takiej pogody nie lubią szkodniki, ale z drugiej - uprawy też nie rozwijają się optymalnie.
Chowacz brukwiaczej zazwyczaj pojawia się pierwszy w uprawach rzepaku w fazie BBCH 20-29). Próg szkodliwości agrofaga wynosi 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub 2-4 chrząszczy na 25 roślinach. Chowacz czterozębny jest następny - pojawia się w fazie BBCH 25-39). Próg szkodliwości dla tego szkodnika wynosi 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach.
Jak już informowaliśmy, Instytut Ochrony Roślin zwrócił uwagę, że pojawiły się już w Wielkopolsce pierwsze naloty słodyszka rzepakowego, który zazwyczaj pojawia się później, bo w fazie BBCH 50-59. W fazie zwartego kwiatostanu próg szkodliwości BBCH 50-52 próg szkodliwości to jeden chrząszcz na roślinie, a w fazie luźnego kwiatostanu - 3 do 5 chrząszczy na roślinie.
- Rzepak z poprzedniego sezonu doskonale płaci i rolnicy są zainteresowani utrzymaniem upraw w jak najlepszym stanie - dodaje Józef Węgrzyn. - To zrozumiałe. Nie uda się to bez codziennego monitoringu i rozważnego przeliczania szkodników w żółtych naczyniach i na roślinach. Zawsze istnieje obowiązek optymalnego wyznaczania terminu zabiegu chemicznego, ale w sytuacji, gdy środki dio produkcji rolnej są bardzo drogie tym bardziej musimy o to zadbać.
Trzeba więc koniecznie sprawdzać zawartość żółtych naczyń, regularnie wymieniać wodę i... działać, gdy jest taka potrzeba.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|