O zdrowym słodzeniu - czym zastąpić cukier?

Zamienniki cukru
Nie znaczy to, że nie można w ogóle dostarczać organizmowi słodyczy. Warto poszukać lepiej przyswajanych przez nasz organizm, naturalnych substytutów cukru.
Warto włączyć do codziennego menu takie produkty jak: miód (który dostarcza organizmowi także wielu innych korzystnych składników, pod warunkiem, że nie poddamy go działaniu wysokich temperatur), świeże banany i słodkie gruszki, jabłka bądź też suszone: daktyle, figi, morele, jabłka, śliwki. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że w handlu spotyka się suszone owoce konserwowane środkami chemicznymi. Najpewniejsze i najzdrowsze są więc wykonane domowym sposobem, albo te, które posiadają certyfikat ekologiczny. Gwarantuje on, że przy suszeniu bakalii czy orzechów nie wykorzystywano konserwantu w postaci dwutlenku siarki.
Słodka nowość - stewia
Do słodzenia herbaty, zamiast białego cukru doskonale nadaje się, mało jeszcze u nas znana, ale coraz popularniejsza i dopuszczona już w Europie jako produkt spożywczy stewia - w postaci świeżych lub suszonych listków. Do ciast zamiast cukru można dodawać „płynną stewię”, dzięki temu otrzymamy dużo zdrowszy produkt. Badania naukowe wykazały, że stewia dobrze sprawdza się w diecie osób borykających się z nadciśnieniem i cukrzycą. Podobna do stewii w działaniu, ale nieco mniej słodka jest lukrecja – dobrze komponuje się z miętą, a w smaku takiej herbatki można się zakochać.
Syrop klonowy i z agawy
Do słodzenia, zwłaszcza naleśników, świetnie nadają się syrop klonowy (to kanadyjska specjalność, a pierwsze technologie wytwarzania powstały jeszcze za czasów Indian), syrop daktylowy lub syrop z agawy (wyciskany z jej rdzenia). Walory i propozycje wykorzystania syropów: klonowego, z agawy i daktylowego pojawiają się coraz częściej w zdrowych przepisach. Zachęcamy was do wykorzystania tych produktów nie tylko podczas przygotowania dań z naleśników!
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |