KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Alergia na ryby – co warto wiedzieć?

Opublikowano 07.05.2022 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Mięso ryb zawiera bardzo silne alergeny, dlatego alergia na nie jest częsta tak u dzieci, jak i u osób dorosłych. Niezależnie od wieku powszechnie uznanym czynnikiem zwiększającym ryzyko uczulenia na ryby jest atopia. Rola tego uczulenia rośnie, gdyż zwiększa się spożycie ryb w skali światowej.

alergia na ryby

Alergia na ryby

Ryby zawierają dwa rodzaje alergenów: wspólne wszystkim rybom i swoiste gatunkowo. Alergeny ryb są termo stabilne co oznacza, że reakcję wyzwala zarówno mięso surowe  jak i gotowane. Zaburzenia alergiczne mogą wystąpić nie tylko po spożyciu mięsa ryb, ale także na drodze inhalacyjnej (pary smażonej lub gotowanej ryby) lub po zetknięciu ze skórą. Po spożyciu ryb mogą wystąpić też reakcje toksyczne, na przykład farmakologiczna reakcja na znajdującą się w rybach histaminę. 

U 50% uczulonych reakcje alergiczne wywołują wszystkie gatunki ryb, u pozostałej połowy – jeden gatunek.
Inne źródła alergenów

W ostatnich latach wzrosło znaczenie produktów takich jak żelatyna rybia, które mogą nadal posiadać aktywność alergenową pod postacią kolagenu. Ma to szczególne znaczenie wobec użycia żelatyny rybiej do produkcji szczepionek. Mączka rybna może być zawarta w różnych formach pożywienia i stanowić tak zwany ukryty alergen i tym samym utrudniać identyfikację czynnika sprawczego. Przyczyną wystąpienia reakcji z nadwrażliwości może być obecny w mięsie ryb ich pasożyt Anisakis simplex.

Objawy alergii

Niepożądane reakcje występują w krótkim czasie po spożyciu ryby, często w ciągu kilku minut. Objawy są typowe dla alergii pokarmowych, mogą wystąpić: pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, świąd skóry,  nudności, wymioty, bieguna, bóle brzucha, świąd i obrzęk jamy ustnej, a także duszność astmatyczna, ucisk w klatce piersiowej oraz nieżyt nosa i spojówek. Alergia na ryby może być również przyczyną wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. 

Pamiętaj!
Składniki odżywcze, których dostarczałyby Ci ryby musisz dostarczyć swojemu organizmowi w inny sposób. Spożywaj białka w mięsie zwierzęcym, witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Składniki te można znaleźć w serach, jajach, oliwie z oliwek czy otrębach ze zbóż. Ewentualne włączanie innych gatunków ryb do jadłospisu należy skonsultować  z lekarzem alergologiem.

POWIĄZANE TEMATY:alergia na ryby

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO