Smak tradycji - żurek kujawski na zakwasie
Składniki:
- 4 łyżki mąki żytniej,
- 0,5 litra letniej wody,
- skórka z kromki razowego chleba,
- 0,5 kg ziemniaków,
- śmietana do zabielenia zupy,
- słonina na skwarki,
- 1 cebula.
Zakwas:
Zakwas najlepiej przygotować w glinianym lub kamiennym naczyniu (na Kujawach nazywane żurownikiem). Wsypujemy do niego 4 łyżki mąki i zalewamy letnią wodą. Dokładnie mieszamy i dodajemy skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni.
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodajemy je do zagotowanej, osolonej wody. Do wywaru można dodać również białą kiełbasę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. Zupę po zagotowaniu odstawiamy i zabielamy śmietaną. Można oprószyć także majerankiem. Podajemy z okrasą: słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, przed końcem topnienia dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Jeśli macie ochotę na pyszną, rozgrzewającą i sytną zupę, to koniecznie ugotujcie staropolski żur na zakwasie. Pachnący chlebem, naturalny, bez żadnych ulepszaczy smaku i konserwantów. Taki będzie tylko domowy żur...
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|