KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Smak tradycji - żurek kujawski na zakwasie

Opublikowano 11.01.2018 r.
Żurek kujawski to jedna z tradycyjnych polskich zup, dawniej znana głównie na wsiach. My polecamy ugotowanie żuru na zakwasie z mąki żytniej – wówczas uzyskamy niezwykły smak i odpowiednią konsystencję zupy. 

Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej,
  • 0,5 litra letniej wody,
  • skórka z kromki razowego chleba,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • śmietana do zabielenia zupy,
  • słonina na skwarki,
  • 1 cebula.

Zakwas:

Zakwas najlepiej przygotować w glinianym lub kamiennym naczyniu (na Kujawach nazywane żurownikiem). Wsypujemy do niego 4 łyżki mąki i zalewamy letnią wodą. Dokładnie mieszamy i dodajemy skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni.

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodajemy je do zagotowanej, osolonej wody. Do wywaru można dodać również białą kiełbasę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. Zupę po zagotowaniu odstawiamy i zabielamy śmietaną. Można oprószyć także majerankiem. Podajemy z okrasą: słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, przed końcem topnienia dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. 

Jeśli macie ochotę na pyszną, rozgrzewającą i sytną zupę, to koniecznie ugotujcie staropolski żur na zakwasie. Pachnący chlebem, naturalny, bez żadnych ulepszaczy smaku i konserwantów. Taki będzie tylko domowy żur...

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj