KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Smak tradycji - żurek kujawski na zakwasie

Opublikowano 11.01.2018 r.
Żurek kujawski to jedna z tradycyjnych polskich zup, dawniej znana głównie na wsiach. My polecamy ugotowanie żuru na zakwasie z mąki żytniej – wówczas uzyskamy niezwykły smak i odpowiednią konsystencję zupy. 

Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej,
  • 0,5 litra letniej wody,
  • skórka z kromki razowego chleba,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • śmietana do zabielenia zupy,
  • słonina na skwarki,
  • 1 cebula.

Zakwas:

Zakwas najlepiej przygotować w glinianym lub kamiennym naczyniu (na Kujawach nazywane żurownikiem). Wsypujemy do niego 4 łyżki mąki i zalewamy letnią wodą. Dokładnie mieszamy i dodajemy skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni.

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodajemy je do zagotowanej, osolonej wody. Do wywaru można dodać również białą kiełbasę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. Zupę po zagotowaniu odstawiamy i zabielamy śmietaną. Można oprószyć także majerankiem. Podajemy z okrasą: słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, przed końcem topnienia dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. 

Jeśli macie ochotę na pyszną, rozgrzewającą i sytną zupę, to koniecznie ugotujcie staropolski żur na zakwasie. Pachnący chlebem, naturalny, bez żadnych ulepszaczy smaku i konserwantów. Taki będzie tylko domowy żur...

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO