KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Czy nalewki domowe są zdrowe?

Opublikowano 23.05.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Dobra natury w postaci owoców i ziół są bogactwem składników bioaktywnych przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jesienią i zimą produkty te nie są dostępne tak jak latem. Warto zabezpieczyć się przed nadchodzącymi infekcjami i przygotować zdrową domową nalewkę, która pomoże zwalczyć nam różne dolegliwości.

 

Nalewka – co to jest?

Nalewka to nic innego jak alkoholowy wyciąg ze świeżych lub suszonych owoców, nasion, ziół, skórek owoców, czy też korzeni. Zazwyczaj dodaje się do niej cukier lub miód. W nalewkach znajduje się wiele cennych składników odżywczych, dlatego są one od lat stosowane jako środek leczniczy. Tego typu naturalne metody na zwalczanie dolegliwości znane były już naszym babciom i jak widać, do dziś cieszą się sporym zaufaniem. Lecznicze trunki wyróżniają się znakomitym smakiem, piękną barwą i przede wszystkim mają właściwości prozdrowotne.

Doskonałe domowe nalewki oferuje sklep internetowy Schronisko Bukowina. Można znaleźć tam smakowite nalewki owocowe oraz regionalne napoje alkoholowe takie jak: góralska przepalanka, śliwowica, czy miód pitny. 

Lecznicze nalewki – czy produkty zawierające spirytus mogą być zdrowe?

Nalewki mają korzystny wpływ na organizm, dzięki licznym składnikom odżywczym zawartym w surowcach, z których zostały wykonane. Leczniczych nalewek nie powinno się spożywać w celu upicia się, ale po to, by wzmocnić pracę naszego organizmu i złagodzić objawy dolegliwości. Istotne jest, aby nie stosować nalewek na spirytusie, jeśli jesteśmy w trakcie zażywania innych leków, gdyż mogą one wchodzić z nim w interakcje.

Domowe nalewki to prawdziwa skarbnica zdrowia. Owocowe trunki zawierają witaminy, minerały, antyoksydanty oraz flawonoidy. Wzbogacone o kilka łyżeczek miodu, obfitowały będą w magnez, potas i inne pierwiastki. Napoje alkoholowe na bazie ziół i owoców są świetnym antidotum na różnego rodzaju schorzenia. Nalewka wiśniowa ma działanie przeciwgorączkowe i idealnie sprawdzi się w czasie przeziębienia i grypy. Podobnie jest w przypadku nalewki malinowej, która także okaże się przydatnym remedium na tego typu choroby. Działa przeciwzapalnie i napotnie, dzięki czemu obniża temperaturę ciała. Doskonała na bóle menstruacyjne oraz problemy związane z układem trawienia. Syrop leczniczy w postaci nalewki z aronii obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje właściwości wykrztuśne. Doskonała na zimowe wieczory będzie nalewka z pigwy. Nie tylko dlatego, że potrafi znakomicie rozgrzać, ale również zawiera sporo witaminy C i wzmacnia odporność oraz zapobiega infekcjom. W leczniczych celach warto stosować nalewkę orzechową, która korzystnie działa na trawienie i zwiększa ilość dobrych bakterii probiotycznych w jelitach. Plusów sięgania po ten napój jest więcej - orzechówka pomaga w leczeniu grypy żołądkowej, zwalcza objawy biegunki oraz wspomaga przemianę materii. Anyżówka z kolei działa rozkurczowo oraz objawowo na wzdęcia i niestrawność.

Jak zrobić nalewkę leczniczą?

Nalewka powstaje w wyniku macerowania różnych surowców w alkoholu (może to być spirytus lub wódka). W smaku zdrowa nalewka jest owocowa lub ziołowa i zdecydowanie słodka. Dodatki słodzące takie jak miód, cukier, syrop klonowy, czy karmel odpowiedzialne są za konserwację napoju leczniczego. Jak przygotować zdrową domową nalewkę? Wybrane składniki myjemy, suszymy, zalewamy alkoholem i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce np. na parapet. Następnie zlewamy powstały nalew do innego słoja, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy i czekamy około 2 tygodni aż puszczą sok. Uzyskany owocowy syrop łączymy z alkoholowym nalewem i w ten oto sposób otrzymujemy nalewkę! To jednak nie koniec, bo powstały napój alkoholowy musimy przelać do czystego naczynia i odstawić do klarowania w chłodne i ciemne miejsce. Kiedy wszelkie zmętnienia opadną na dno, możemy przefiltrować nalewkę i przelać do mniejszych szklanych butelek. Aby trunek był gotowy do spożycia, powinien leżakować w chłodnym pomieszczeniu (np. spiżarni lub piwnicy) przez około 3 miesiące.

O prozdrowotnych właściwościach leczniczych nalewek wiedzieli już średniowieczni mnisi. Napoje te cenimy także za walory smakowe. Kieliszek nalewki z wiśni, czy pigwy z pewnością umili niejedno towarzyskie spotkanie. Odkryj dobroczynne właściwości polskich nalewek i zajrzyj do sklepu internetowego Schronisko Bukowina. 

 

Materiał partnera 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO