KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach

Opublikowano 27.05.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach, które działa od 1963 r. Wieloletnia tradycja łączy się tu z nowoczesnością, Panie mają mnóstwo osiągnięć oraz planów na przyszłość. Zobaczcie sami! 

kgw w imbramowicach

Koło Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach

Koło Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach powstało w 1963 roku, podczas zebrania miejscowego Kółka Rolniczego. Pierwszą przewodniczącą została Jadwiga Wróbel. Początkowo organizacja nie miała swojego lokum, więc członkinie spotykały się w domach, najczęściej u przewodniczącej. Później miejscem spotkań stała się świetlica wiejska. Koło aktywnie prowadzi swoją działalność już od 59 lat. Przy KGW dawniej działał zespół ludowy „GROMADA”. Zespół uświetniał swoimi występami wiele uroczystości, brał udział w turniejach i festiwalach. Koło na dzień dzisiejszy liczy 19 członkiń. Najstarsza ma 91 lat. Nasze Koło może się pochwalić trójpokoleniową tradycją. Mamy z córkami kontynuują wartości babć. Koło od początku swojej działalności brało aktywny udział w wielu lokalnych uroczystościach i wydarzeniach. Co dziś również kontynuujemy. Nasze motto: KGW Imbramowice – bo w nas jest moc, jest chęć! Bo jak nie MY to KTO?! - opowiada Pani Joanna Walkiewicz, Członek Zarządu KGW.

Zarówno od pierwszych dni działalności, jak i  po dziś dzień panie z naszego koła czynnie organizują życie oświatowo-kulturalne i społeczno-wychowawcze naszej lokalnej społeczności. Realizujemy wiele inicjatyw, wydarzeń, imprez, spotkań, kursów, warsztatów, które pozytywnie wpływają na aktywizację, integrację i rozwój naszej wspólnoty. Działamy dla naszych dużych i małych mieszkańców. 

Na przestrzeni swojej działalności nasze koło zorganizowało i przeprowadziło wiele kursów w zakresie np.: pieczenia, gotowania, szycia, haftu, robienia na drutach, przycinania drzewek, tańca, jak i nawet racjonalnego żywienia. Bardzo chciałybyśmy kontynuować owe działania, dlatego też staramy się pozyskać dofinansowania, granty na nasze różne przedsięwzięcia. Chcemy się dalej rozwijać i efektywnie korzystać z umiejętności, talentu i potencjału naszych pań. Jako koło organizujemy wycieczki w różne miejsca oraz pielgrzymki. Aktywnie odwiedzamy zaprzyjaźnione alpaki, żeglujemy po pobliskim Zalewie Mietkowskim. Chętnie uczestniczymy w akcjach sprzątania naszej miejscowości i akcjach charytatywnych np.: na rzecz naszego kościoła, mieszkańców - mówi Pani Joanna Walkiewicz.

W ubiegłym roku brałyśmy udział w festiwalu KGW "Polska od Kuchni”, gdzie nasza Miss na Zamku Czocha nas godnie reprezentowała. To był nasz debiut telewizyjny. Wystąpiliśmy w Pytaniu na Śniadania w TVP2 oraz  w programie TVP Kobieta. Przeprowadziłyśmy również cykl 11 kreatywnych warsztatów dla dzieci i młodzieży, pt. Znajdź swoją pasję, które zostały dofinansowane ze środków budżetowych Województwa Dolnośląskiego. 

Przystąpiłyśmy także do konkursu Bitwa Regionów, gdzie przygotowałyśmy naszą "NADZIEWKĘ Z WĄTRÓBKI W IMBRAMOWICKIEJ ODSŁONIE - jest to nasza nadziewka z wątróbki drobiowej z sosami owocowymi w towarzystwie topinamburu. Pyszności. Nasza nadziewka otrzymała wyróżnienie. Przystąpiłyśmy też do konkursu ,,Kronikarki - konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich", organizowanego przez Centrum Archiwistyki Społecznej.  Zajęłyśmy I miejsce, a nagrodą była wystawa o naszym kole pt.:  „Koło z historią. O KGW w Imbramowicach”.  https://cas.org.pl/wp-content/uploads/2022/04/wystawa_KGW_Imbramowice_CAS.pdf

Jedną z naszych corocznych tradycji jest przygotowywanie wieńców dożynkowych, palm wielkanocnych, wianków zielnych i koszy z plonami ziemi na 15-tego sierpnia. Nasze wieńce dożynkowe oraz palmy  zgłaszamy do konkursów  gminnych i ogólnokrajowych. 

Poza tym chętnie bierzemy udział w licznych warsztatach, szkoleniach, piknikach i spotkaniach. Celebrowałyśmy obchody Nocy Świętojańskiej i Jabłonki. Uczestniczyłyśmy również w Forum Wizja Rozwoju w Gdyni, gdzie spotkałyśmy się z innymi kołami z Polski, było to rządowo-gospodarcze wydarzenie.

We wrześniu 2020 roku podjęłyśmy decyzję o rejestracji naszego koła w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich, prowadzonym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, co pozwoliło nam na ogromne możliwości w funkcjonowaniu. Możemy swobodnie przystąpić do konkursów grantowych, starać się o dofinansowania. Wyparcie finansowe z ARiMR pomaga nam w działalności. Dzięki niemu możemy organizować wydarzenia, jak i możemy zakupić wiele niezbędnych rzeczy, sprzętów i materiałów. Pomoc ta pomaga nam się rozwijać i działać. To ogromne wsparcie. 

Nasze członkinie są niezwykle uzdolnione: śpiewają, robią kwiaty z bibuły, tworzą przeróżne rękodzieła: makrama, decoupage, bombki ze wstążek, wyszywanie, szydełkowanie i wiele innych. Spotykamy się co najmniej dwa razy w miesiącu w naszej świetlicy. Ustalamy zakres kolejnych działań, które później realizujemy. Zdajemy relacje z wydarzeń, przeglądamy zdjęcia, debatujemy. Często spotykamy się przy kawie i ciastku - relacjonuje Pani Joanna Walkiewicz.   

 


Myślę, że Koło jest pozytywnie odbierane przez naszych mieszkańców. Często słyszymy że: świetnie działamy, oby tak dalej, czekamy na kolejne inicjatyw, że dzięki Wam coś się dzieje na wsi…. itp. To bardzo miłe i motywujące do dalszej pracy. Obecnie nasze dwie członkinie szkolą się z zakresu podatkowego, byśmy same mogły rozliczać nasze koło. Bierzemy też udział (już po raz drugi) w Festiwalu dla "KGW Polska od kuchni" i to w trzech kategoriach: Miss wdzięku, Kulinarny oraz Kobieta Gospodarna i Wyjątkowa. Szykujemy się do innych konkursów kulinarnych, do 500-lecia naszego Kościoła, chcemy zorganizować kilka wycieczek, kreatywnych warsztatów dla członkiń, jak i mieszkańców. Bardzo byśmy chciały dalej aktywnie działać na rzecz naszej małej lokalnej społeczności. Naszym marzenie jest również stworzenie własnego miejsca, w którym mogłybyśmy swobodnie działać, pokazywać swoje produkty, rękodzieła, dyplomy, nagrody - podsumowuje Pani Joanna Walkiewicz. 

Przepisy kulinarne od KGW w Imbramowicach

Nasze danie to NADZIEWKA Z WĄTRÓBKI W IMBRAMOWICKIEJ ODSŁONIE, czyli nadziewka z wątróbki drobiowej, którą upieczoną podajemy na swojskim wypiekanym chlebie w towarzystwie owocowych sosów oraz ukiszonego topinamburu prosto ze słoika. To doskonała potrawka/ przekąska. Nadziewka jest podstawą i nieodłącznym elementem w naszej regionalnej  kuchni, jest podstawą w menu na naszych stołach. Jest naszą KRÓLOWĄ , lokalnym bogactwem i daniem, a jej przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenia.  

Nadziewka z wątróbki

Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej 
- duża garść pietruszki zielonej
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka 
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz i sól do smaku  

Sposób przyrządzenia:
Ucieramy żółtka z margaryną, dodajemy pietruszkę oraz posiekaną wątróbkę, następnie bułkę tarta i ubite białka. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Wylewamy do wcześniej przygotowanych foremek i pieczemy w tem. 180 stopni ok. 45 minut. 

Upieczoną nadziewką podajemy na swojskim wypiekanym chlebie w towarzystwie owocowych sosów oraz ukiszonego topinamburu prosto ze słoika. Pyszności!

W przygotowanej potrawie wykorzystujemy lokalne produkty:
- wątróbkę oraz pietruszkę,
-  swojskie jaja, 
-  topinambur produkt od naszych lokalnych gospodarzy/rolników z naszego sołectwa, 
- owoce do sosów czyli nasze sezonowe truskawki, wiśnie lub czereśnie, których mamy pod dostatkiem, gdyż rosnące w naszych przydomowych ogródkach.


A naszym ciastem jest „Miodownik”

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 dag cukru 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła lub margaryny 
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 

Składniki na masę:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 litr mleka 
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki ekstraktu waniliowego lub alkoholu 

Dodatkowo:

  • Dżem wiśniowy lub porzeczkowy, cukier puder/ polewa

Polewa:
100 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka wody

Wykonanie miodownika
Ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem i sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy śmietanę, jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na trzy równe kawałki, pojedyncze części wykładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut (upieczone ciasto powinno być złote). Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i postępujemy tak samo z następnymi częściami placka.  

Masa:
W ganku gotujemy mleko, dodajemy kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Zdejmujemy, studzimy. Następnie masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem. Do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy, aby masa była jednolita. Na koniec dodajemy ekstrakt/alkohol.

Ułożenie
Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, na to wykładamy warstwę dżemu oraz 1/3 masy, na to kolejny blat, masa, i tak do końca.  Wierzch ciasta polewamy polewą lub posapujemy cukrem pudrem. 

Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Czas przygotowania całego ciasta - ok. 45 minut plus pieczenie ok. 50 minut. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i  odstawiamy by nabrało smaku. 

Nasza rada: „Im dłużej miodownik będzie leżał, tym będzie lepszy”. Smacznego!

Zachęcamy do odwiedzenia KGW w Imbramowicach na Facebooku.

 

Więcej zdjęć w galerii poniżej.

POWIĄZANE TEMATY:kgw w imbramowicach
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj