KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Bioodpady – czym są i co się z nimi robi?

Opublikowano 04.06.2022 r.
Bioodpady nazywane odpadami lub śmieciami biodegradowalnymi, bądź po prostu określane mianem BIO to odpady organiczne, które powstają w każdym domu z resztek jedzenia lub roślin. 

 

Jak kompostować odpady?


Aby założyć własny kompostownik mamy do wyboru trzy możliwości. Pierwsza to zakup gotowego, specjalnego pojemnika, który przeznaczony jest do kompostowania bioodpadów. Pojemniki te, dostępne są w większych sklepach i marketach ogrodniczych. Takie rozwiązanie doskonale sprawdzi się w niedużych ogrodach, gdzie ilość resztek roślinnych jest stosunkowo mała. 

Kolejną możliwością jest stworzenie kompostownika samodzielnie. Własny kompostownik możemy wykonać z desek lub okorowanych i zaimpregnowanych belek. W tym przypadku prace należy rozpocząć od wkopania w ziemię czterech elementów narożnych. Następnie w przerwy pomiędzy nimi, czyli w ściany naszego kompostownika należy na przemian układać poziomo deski tak, aby pomiędzy nimi pozostały szpary umożliwiające dostęp powietrza do warstw kompostu. 


Trzecia możliwość to kompostowanie na pryzmie. Ta metoda polega na układaniu materiałów biodegradowalnych warstwami. W tym wypadku tworzenie kompostownika rozpoczynamy od ułożenia około 5 cm warstwy połamanych gałęzi, zaczynając od najgrubszych. Uzyskamy w ten sposób drenaż, który pozwoli na odprowadzenie nadmiaru wody z kompostu oraz dobrą wentylację, bez której powstanie kompostu będzie niemożliwe. Kolejną warstwą w kompostowaniu na pryzmie powinna być słoma, torf, ziemia ogrodowa lub stary i częściowo rozłożony torf – zadaniem tej warstwy będzie pochłanianie wody i substancji mineralnych wymywanych z górnych warstw pryzmy. Następnie kładziemy odpady biodegradowalne, które przekładamy ziemią ogrodową, iłem lub drobno rozkruszoną gliną. Gdy pryzma osiągnie wysokość około 1,2 m należy ją przykryć ziemią lub słomą. Taką pryzmę należy regularnie podlewać wodą lub tzw. gnojówką roślinną z pokrzywy, rumianku i krwawnika. Na okres zimy pryzmę trzeba dodatkowo przykryć materiałem izolacyjnym, aby umożliwić dalszy rozkład materiału.


Podczas kompostowania odpadów należy pamiętać, że nie wrzucamy tu mięsnych odpadów kuchennych, kości oraz zainfekowanych roślin ogrodowych.


Niezależnie od tego, jaki sposób kompostowania wybierzemy, najlepiej zakładanie kompostownika rozpocząć od wiosny, kiedy temperatury powietrza są już dodatnie. Należy wybrać odpowiednie miejsce, tak by było osłonięte od wiatru i zacienione. Kompostownik nie powinien być również zlokalizowany w zagłębieniu terenu, aby spływający deszcz nie zalegał w dolnych warstwach kompostu. Z uwagi na niezbyt przyjemny zapach podczas rozkładu substancji organicznych dobrze jest również wybrać miejsce z dala od okien i miejsc przeznaczonych na wypoczynek. 


Kompost dojrzewa około 18 miesięcy. Po tym czasie ma on już jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi, a my możemy wykorzystać go do użyźniania gleby.

Fot. M. Grabczyńska

 

 
Katarzyna Majer
"Wieś Kujawsko-Pomorska", maj 2022 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj
POWIĄZANE TEMATY:bioodpady
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO