W produkcji jaj jesteśmy potęgą!

Produkcja jaj w Polsce
- Według Komisji Europejskiej udział kur utrzymywanych w Polsce w chowie klatkowym w 2021 wynosił 76%. Udział ten z roku na rok maleje z uwagi na perspektywę wprowadzenia zakazu utrzymywania kur w klatkach w krajach UE od 2027 - poinformowali eksperci PKO BP.
Krajowa produkcja jaj w latach 2012-2019 wzrastała średniorocznie o 3,4%. Lata 2020 i 2021 przyniosły spadki produkcji wywołane pandemią, grypą ptaków oraz niską opłacalnością produkcji.
Lata 2020 i 2021 przyniosły spadki produkcji wywołane pandemią, grypą ptaków oraz niską opłacalnością produkcji. Choć udział eksportu w krajowej produkcji jaj przekracza 30% to jednak ograniczenia w handlu, wywołane grypą ptaków, osłabiony popyt w HoReCa (Hotele-Restauracje-Catering) oraz spadek podaży w kraju spowodowały, że polski eksport jaj w 2021 zmniejszył się o 25%. Znoszenie restrykcji w HoReCa sprzyjać będzie odbudowie popytu na jaja z Polski w 2022. Eksport hamowany będzie wciąż występującą w Polsce grypą ptaków, mimo iż w sezonie 2021/22 liczba ognisk HPAI jest zdecydowanie mniejsza niż przed rokiem.
Przeciętny Polak zjada rocznie 132 jaja.
- Według danych ministerstwa rolnictwa, przeciętna cena sprzedaży jaj (kat. M) w pierwszym kwartale 2022 roku w kraju była wyższa o 24% r/r. Wzrosty cen wywołane są narastającą presją kosztową, grypą ptaków w UE i w USA oraz efektami wojny w Ukrainie (wstrzymany eksport jaj). Ukraina jest największym dostawcą jaj na rynek UE, choć udział importu w unijnej konsumpcji jest niewielki - dodają analitycy PKO BP.
Zdaniem ekspertów finansowych wojna na Ukrainie będzie oddziaływać na sektor produkcji jaj przede wszystkim przez wzrost kosztów produkcji. W wyniku rosyjskiej agresji wzrosty zbóż i białkowych komponentów paszowych znacząco wzrosły. Wyższe koszty pasz tłumić będą opłacalność produkcji jaj.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|