KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Co to jest mięso ekologiczne?

Opublikowano 09.06.2022 r.

Co to jest mięso ekologiczne?

Nieustanny rozwój technologiczny w połączeniu z silną eksploatacją środowiska sprawiają, że zmiany klimatu to aktualnie poważny problem. Choć odpowiedzialność za ten stan ponoszą przede wszystkim wielkie koncerny, nie oznacza to, że jako konsumenci jesteśmy całkowicie bezsilni. Na poziomie indywidualnym również możemy przyczynić się do zmiany na lepsze podejmując zdecydowane kroki w kierunku zmiany swoich przyzwyczajeń. Aby zagwarantować sobie zdrowie i spokojne życie na Ziemi, musimy sięgnąć do korzeni. Jedną z ważniejszych dla środowiska kwestii jest poprawa organizacji hodowli zwierząt oraz walka z produkowanymi przez nie zanieczyszczeniami. Z pomocą przychodzi ekologiczne mięso, które przyczynia się nie tylko do poprawy warunków życia zwierząt, ale również realnie wpływa na poprawę stanu środowiska naturalnego oraz zdrowia osób je spożywających. Dowiedz się, czym jest mięso ekologiczne, jak się je produkuje i jakie są zalety jego spożycia.

Odpowiednie warunki dla zwierząt

Warunkom zwierząt w przemysłowych hodowlach daleko do tego do natury. Jeśli wydaje Ci się, że mleko z supermarketu i jajka „trójki” pochodzą od szczęśliwych zwierząt, musisz wiedzieć, że nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistością.

Specyfika przemysłu mięsnego sprawia, że najkorzystniejsze jest podejmowanie sprzecznych z naturą działań. Cielaki szybko oddziela się od matek, a przy życiu pozostawia się głównie dające mleko krowy, które po maksymalnym wyeksploatowaniu również zostają zabijane. Wszystkie zwierzęta hoduje się w miejscach, które pozwalają na przechowanie największej liczby osobników. W tych warunkach trudno mówić o zdrowiu zwierząt, a co dopiero o ich dobrobycie czy szczęściu.

Skoro hodowca zarabia dzięki sprzedanym kilogramom mięsa, zależy mu na jak najszybszym wzroście zwierząt. Z tego powodu – aby przyspieszyć proces dojrzewania – podawane są im hormony wzrostu. Takie dodatki są nie tylko niezdrowe dla zwierząt, ale również niebezpieczne dla ludzi. Badania wykazały nawet, że hormony wzrostu podawane w hodowlach zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi.1

Ekologiczne mięso produkuje się bez zbędnego okrucieństwa i stosowania nienaturalnych metod przyspieszających wzrost. Decydując się na wybór ekologicznej żywności, dostaje się gwarancję lepszej jakości życia zwierząt. Podczas hodowli zwierząt na mięso bio ich dojrzewanie jest zgodne z naturalnym porządkiem. Hodowcy nie przyspieszają wzrostu ani nie podają sztucznych leków czy sterydów. Właściciele gospodarstw, w których jest wytwarzane ekologiczne jedzenie, zapewniają zwierzętom przede wszystkim dostęp do przestrzeni na świeżym powietrzu. Aby otrzymać unijny certyfikat mięsa ekologicznego, na jedno zwierzę musi przypadać określona ściśle określona powierzchnia łąki. W ten sposób ogranicza się liczbę zwierząt żyjących w gospodarstwie i umożliwia im wygodne życie.

Również zadaszone pomieszczenia dla zwierząt muszą w procesie produkcji mięsa ekologicznego spełniać odpowiednie warunki. Budynki muszą być wentylowane oraz oświetlane. Hodowca eko mięsa ma też obowiązek zapewnienia zwierzętom odpowiedniej temperatury, wybiegów, poideł oraz specjalnej paszy. To wszystko dodatkowo gwarantuje wysoką jakość mięsa ekologicznego i jego walory prozdrowotne.

Czym charakteryzuje się mięso ekologiczne?

Żywność ekologiczna to pojęcie powszechnie znane. Większość osób kojarzy je jednak z owocami i warzywami. Dziś ekologiczne jedzenie można kupić taniej i w coraz większej liczbie sklepów. Jednak w ostatnim czasie, oprócz owoców, warzyw i wyrobów zbożowych, rekordy popularności bije mięso ekologiczne. Dlaczego?

Eko mięso musi spełniać warunki określone przez Unię Europejską. Ekologiczne mięso – aby otrzymać odpowiedni certyfikat – musi być w co najmniej 95% wytworzone zgodnie z ekologicznymi zasadami. Takie produkty są hodowane bez sztucznych nawozów i można je określić jako przyjazne dla środowiska.

Mięso bio wyróżnia się specyficznymi zasadami hodowli zwierząt. Warunki, jakie jest zobowiązany zapewnić hodowca, przypominają te, które można zastać w naturalnym środowisku. Oprócz wykluczenia hormonów wzrostu, o których wspominaliśmy wyżej, w gospodarstwach ekologicznych unika się większości leków i antybiotyków. Zamiast tego odporność zwierząt jest poprawiana metodami naturalnymi, a chore zwierzęta izoluje się od reszty stada i daje im czas na wyzdrowienie. Ekologiczne mięso nie zawiera również konserwantów ani wzmacniaczy smaku, jest także wolne od GMO2. W ten sposób ogranicza się zanieczyszczenie środowiska i chroni osoby spożywające mięso bio przed negatywnymi następstwami dla zdrowia.

Mięso ekologiczne jest również zdecydowanie bogatsze w witaminy i antyoksydanty niż jego przemysłowy odpowiednik. Dzięki wspomnianych doskonałych warunków życia zwierząt, pochodzące od nich mięso ekologiczne wykazuje zdecydowanie więcej właściwości prozdrowotnych niż mięso tradycyjne. Eko mięso ma o blisko 25% więcej witaminy E, o ponad 50% więcej witaminy A oraz aż o 72% więcej tauryny i 34% więcej koenzymu Q10. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów jest ono idealnym wyborem dla osób cierpiących na choroby serca, Alzheimera czy cukrzycę3.

Bardzo ważne dla zachowania dobrego zdrowia jest również dostarczenie do organizmu dobrej jakości tłuszczów. To właśnie kwasy tłuszczowe pozwalają wytwarzać energię. Należy jednak pamiętać, że najwięcej korzyści dla naszego zdrowia przynoszą kwasy tłuszczowe nienasycone. Spożycie dużej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyja bowiem wytwarzaniu złego cholesterolu oraz może prowadzić do insulinoodporności. Mięso ekologiczne posiada ich zdecydowanie mniej, a ich ogólny stosunek do kwasów nienasyconych jest zdecydowanie korzystniejszy niż w przypadku zwykłego mięsa.4 Dzięki temu mięso ekologiczne realnie zmniejsza ryzyko udarów i zawałów mózgu.

Jak kupić ekologiczne mięso? Najłatwiej mrożone

Jeszcze do niedawna aby kupić prawdziwe mięso ekologiczne, trzeba było mieć znajomości. Dziś zaprzyjaźniony hodowca to niejedyny sposób na zakup mięsa bio. Mięso eko najłatwiej jest kupić przez internet. W ten sposób bez wychodzenia z domu złożysz zamówienie w korzystnej cenie, a dzięki certyfikatom Unii Europejskiej łatwo zweryfikujesz jakość produktu. 

Dzięki technologii mrożenia nie musisz martwić się o trwałość ekologicznego mięsa. Wystarczy, że dokonasz zakupu raz na jakiś czas, aby na co dzień cieszyć się dobrodziejstwami żywności ekologicznej. Mrożenie mięsa nie pozbawia go bowiem właściwości zdrowotnych. Produkt zachowuje w ten sposób witaminy i antyoksydanty, o których wspominaliśmy wcześniej. Mrożenie mięsa ekologicznego następuje na końcowym etapie jego produkcji, co umożliwia zachowanie jego konsystencji, smaku oraz zapachu. Mięso ekologiczne jest podzielone na porcje, więc wygodnie je odmrozisz, w zależności od bieżących potrzeb.

Nowoczesny świat wiąże się z szybkim tempem życia oraz wysoką eksploatacją środowiska. Pogoń za zyskiem sprawia, że wielu producentów żywności przedkłada swoją korzyść nad dobrobyt środowiska oraz zdrowie swoich klientów. Na szczęście świadomi konsumenci nie muszą godzić się na taki stan rzeczy. Żywność ekologiczna jest coraz lepiej dostępna i może sobie na nią pozwolić praktycznie każdy. Korzyści płynące ze spożywania ekologicznego mięsa są niepodważalne, a produkt jest smaczniejszy i równie łatwo dostępny. 

 

Bibliografia:

  1. Rosato, Valentina, et al. “Processed Meat and Selected Hormone-Related Cancers.” Nutrition, vol. 49, 2018, pp. 17–23., https://doi.org/10.1016/j.nut.2017.10.025.
  2. Ribas‐Agustí, Albert, et al. “Nutritional Properties of Organic and Conventional Beef Meat at Retail.” Journal of the Science of Food and Agriculture, vol. 99, no. 9, 2019, pp. 4218–4225., https://doi.org/10.1002/jsfa.9652.
  3. Średnicka-Tober, Dominika, et al. “Composition Differences between Organic and Conventional Meat: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis.” British Journal of Nutrition, vol. 115, no. 6, 2016, pp. 994–1011., https://doi.org/10.1017/s0007114515005073.
  4. Ribas‐Agustí, Albert, et al. “Nutritional Properties of Organic and Conventional Beef Meat at Retail.” Journal of the Science of Food and Agriculture, vol. 99, no. 9, 2019, pp. 4218–4225., https://doi.org/10.1002/jsfa.9652.
 
POWIĄZANE TEMATY:mięso ekologiczne
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO