KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

RHD sposobem na sukces

Opublikowano 14.06.2022 r.
Wiemy, że warzywa i owoce są podstawą naszego żywienia. Mają nieocenioną wartość w codziennej diecie. Dostarczają nam niezbędnych witamin, licznych składników mineralnych i błonnika. Związki te są potrzebne do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Połowę z tego,  co spożywamy, powinny stanowić warzywa i owoce. Ważne są też ich proporcje – ¾ musi przypadać na jarzyny. 

Z dostępnością tych artykułów nie ma większego problemu. Kupimy je zarówno na lokalnych targowiskach, bazarkach, w osiedlowych sklepikach, jak i w dużych marketach. Wiele warzyw i owoców rośnie sezonowo i nie możemy cieszyć się nimi przez cały rok. Spora ich grupa, a wśród nich sałata, pomidory, ogórki czy owoce jagodowe nie nadają się do dłuższego przechowywania. Poza tym niewiele osób dysponuje zamrażarką o dużej pojemności, a już na pewno nikt nie trzyma kapusty w kopcu. Jedynym praktycznym rozwiązaniem pozostaje przetwórstwo owocowo-warzywne w formie marynat, kiszonek czy dżemów.

Na takie domowe przetwarzanie zdecydowali się Lidia i Rafał Saliccy z miejscowości Czarnocin, pow. piotrkowski. Właścicielami gospodarstwa rolnego są od 2003 roku, kiedy to ok. 5 ha ziemi przepisali im rodzice. Małżonkowie postawili na produkcję roślinną. 
Uprawiają, m.in.: buraki ćwikłowe, ogórki i pomidory. – Z uprawy warzyw na tak małej powierzchni trudno się utrzymać, ale rolniczy handel detaliczny dał nam możliwość rozwoju. Postawiliśmy na przetwórstwo warzyw. Lubimy to robić i jest to nasza pasja – mówi pan Rafał.

Ich rodzinna spiżarnia, odkąd sięgają pamięcią, była wypełniona po brzegi własnoręcznie przygotowanymi produktami. Od lat udoskonalane są, przekazywane z pokolenia na pokolenie, swojskie receptury. Przepisy od babci okazują się niezawodne. Państwo Saliccy promują zdrowy styl życia – Stawiamy na żywność nisko przetworzoną – podkreśla pani Lidia. W domowej ofercie możemy znaleźć soki z kiszonych warzyw: buraków (zakwas), buraków z dodatkiem selera, kapusty, a także ocet jabłkowy, sałatkę z buraczków, suszone pomidory, pieczoną paprykę, ogórki w zalewie musztardowej z dodatkiem octu jabłkowego i wiele innych specjałów. Każdy słoik przygotowany jest z pietyzmem, a jarzyny pochodzą z własnych upraw. 

Takie domowe przetwory to porcje smaku, którego nie da się opisać. Produkty charakteryzują się właściwościami prozdrowotnymi, a posiadają też inne walory. W swoim składzie nie zawierają żadnych substancji chemicznych czy silnych konserwantów. Państwo Saliccy swoje przetwory sprzedają bezpośrednio u siebie w gospodarstwie oraz na bazarkach i jarmarkach organizowanych przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach Oddział w Piotrkowie Trybunalskim, a także przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi. Wstawiają je również do sklepów ze zdrową żywnością. – Cieszymy się, że pracujemy u siebie i dla siebie. Pracy jest dużo, jednak sprawia nam ona radość. Robimy to, co lubimy. Choć nasze produkty nie są żadną nowością, są robione z sercem, pasją i dużym zaangażowaniem. Mamy nadzieję, że nasze, robione jak dla siebie, przetwory zachwycą – z uśmiechem podsumowują Saliccy.

Nisko przetworzona żywność z własnych upraw cieszy się coraz większą popularnością. Wybieramy ją chętniej, bo jesteśmy świadomi swojej diety. Taki słoiczek domowych przetworów to niezawodny prezent. Obdarowany poczuje, że otrzymał od nas kawałek serca i odrobinę sympatii. Sprawdziłam, polecam! 

 

 
Agnieszka Różycka
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj