KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Czeka nas droga żywność gorszej jakości?

Opublikowano 16.06.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Jak wynika z ogólnopolskiej analizy cen detalicznych przeprowadzonej przez UCE Research, Hiper-Com Poland i Wyższej Szkoły Bankowej, w maju 2022 r. w sklepach było drożej o 16,7 % w porównaniu z analogicznym okresem 2021 roku.

 

W kwietniu br. ceny były wyższe o blisko 22 % r/r., zaś w marcu notowano wzrost o 15,6 % 
Najbardziej drożały produkty tłuszczowe, w tym olej, karma dla zwierząt, pieczywo, mięso, a także produkty sypkie. Sprawę analizują eksperci z Krajowego Rejestru Długów i Rzetelnej Firmy. Okazuje się, że obecna sytuacja rynkowa to efekt śnieżnej kuli, która spadając nabiera masy i prędkości. Tą masą jest inflacja. 


Krajowy Rejestr Długów poinformował, że sprzedawcy żywności są bez wątpienia największymi dłużnikami w branży rolno-spożywczej. Mają na koncie 327,2 mln zł zaległości, w tym 3/4 z nich należy do hurtowni. Rekordzistką jest spółka z Wielkopolski, która nie zapłaciła innym firmom 12,7 mln zł.


Są także zadłużeni rolnicy wpisani przez wierzycieli do Krajowego Rejestru Długów. Największą grupę w KRD stanowią rolnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą (58 %). Mają jednak do oddania 136,7 mln zł.

Co nas czeka?


- Rolnicy, producenci i dystrybutorzy żywności nie płacą sobie nawzajem. To główna bolączka tej branży. A w najbliższym czasie będą musieli zmierzyć się z jeszcze większym zagrożeniem, jakim są drastyczne podwyżki cen. Z pewnością będą te rosnące koszty przerzucać na klientów końcowych. Przy niskiej rentowności nie pozwolą sobie na dokładanie do biznesu, szczególnie w tak niestabilnych czasach. Pytanie, ile konsumenci będą w stanie zapłacić za droższe artykuły spożywcze. Wynagrodzenia rosną, ale to napędza inflację - ocenia Andrzej Kulik, ekspert Rzetelnej Firmy. 


Zdaniem eksperta, mamy tak zwany efekt kuli śnieżnej. 


- Obawiam się, że aby wilk był syty i owca cała, konieczne stanie się obniżanie jakości produktów spożywczych przy zachowaniu względnej wartości rynkowej, co oznacza, że na półki sklepowe będzie trafiać coraz więcej gorszej jakościowo żywności, a konsumenci chcąc nie chcąc, będą musieli się z tym godzić - dodaje Andrzej Kulik.


W ciągu dwóch lat drastycznie zmieniła się rzeczywistość gospodarcza nie tylko w Polsce i UE, ale na całym ,,Zachodzie''. Wszyscy przechodzimy skrócony kurs ekonomii praktycznej, w przyspieszonym tempie ucząc się praw rynku popsutego przez masowy dodruk pustego pieniądza. Z podobnej sytuacji z przełomu lat 80 i 90 XX wieku wychodziliśmy przez kilkanaście lat. Jak będzie teraz?

 

POWIĄZANE TEMATY:ceny żywności
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO