KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Żywienie suplementowane probiotykami u koni

Opublikowano 21.06.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia zarówno ludzi, jak i zwierząt. Skład dawki pokarmowej ma znaczący wpływ na mikroflorę przewodu pokarmowego. 

probiotyki żywienie koni

Mikrobiom jelitowy koni to bardzo złożony i różnorodny ekosystem, a jego funkcja jest ściśle związana z prawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego i odpornościowego. Udomawiając konie, człowiek szybko zaobserwował, jak delikatnym ustrojem jest organizm tych zwierząt. Układ  pokarmowy konia ma długość od 25 do 40 metrów. Znaczącą rolę odgrywa zwłaszcza jeden element – jelito ślepe, które ma pojemność ok. 30 litrów, co wielokrotnie przekracza wielkość żołądka. Zachodzą w nim procesy fermentacyjne prowadzone przez mikrobiotę jelitową. Przy niewłaściwym jej składzie zaleganie pokarmu może prowadzić do procesów gnilnych. Powoduje to nagromadzenie zbyt dużej ilości gazów, co skutkuje wzdęciami i kolkami niebezpiecznymi dla zdrowia, a nawet życia koni. Niewłaściwa mikroflora w jelicie jest także przyczyną wrzodów i ochwatu.

Aby wesprzeć przewód pokarmowy konia, warto zastosować probiotyk lub prebiotyk. Mianem probiotyku określa się żywe kultury bakterii czy drożdży, które podane w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza i często występują w jego organizmie, jako naturalny element. Prebiotyki – to związki proste, które są substratem dla probiotyków do przeprowadzenia procesów chemicznych i fermentacyjnych w jelitach. Są to najczęściej MOS-mannanooligosacharydy lub FOS-fruktooligosacharydy.Probiotyki mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, a tym samym na cały organizm, gdyż rzutują na wchłanianie substancji odżywczych.Konie, jako zwierzęta roślinożerne, spożywają dużo trudno przyswajalnego pokarmu. W jelicie ślepym dochodzi do fermentacji cząstek roślinnych i rozkładania ich na substancje łatwo przyswajalne. Dodatkowo bakterie znajdujące się w jelicie cienkim produkują witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego. 

Stosowanie probiotyku jest zatem koniecznym oraz wartościowym działaniem i powinno być prowadzone przez cały rok u wszystkich grup koni, począwszy od źrebaków, poprzez osobniki dorosłe, aż do seniorów. Konie suplementowane probiotykami wykazują oznaki lepszej strawności błonnika, zarówno w diecie bogatej w błonnik, jak i w skrobię. Bez odpowiedniej mikroflory zwierzęta te nie są w stanie strawić błonnika i rozbić go na składniki odżywcze, ponieważ ich organizm nie wytwarza odpowiednich enzymów. Role tę przejmują mikroorganizmy jelitowe.

Stosowanie probiotyków szczególnie ważne jest w przypadkach:

  • antybiotykoterapii

Dochodzi wtedy do wyjałowienia przewodu pokarmowego. Stosowanie antybiotyków ogólnych ma zawsze niekorzystny wpływ na mikrobiotę jelitową przewodu pokarmowego konia. A przecież warto pamiętać, że odpowiednia mikroflora jelita przyczynia się do stymulacji odpowiedzi immunologicznej, pomaga chronić przed patogenami, neutralizować toksyny i regulować ekspresję genów w tkankach gospodarza. W efekcie jej obumarcia wskutek działania antybiotyku powstają wolne siedliska, chętnie zajmowane przez szczepy patogenne. Prowadzi to do rozwoju wielu jednostek chorobowych. Po zakończonej terapii należy ustabilizować środowisko przewodu pokarmowego. Ważne jest, aby podawany probiotyk zawierał dużą ilość odpowiednich i pożytecznych bakterii, zdolnych do zasiedlenia i namnażania w jelicie oraz składników wspierających przewód pokarmowy. Kurację taką można zacząć już w trakcie przyjmowania leków. Istotne jest, by probiotyk był podawany 2-3 godziny po antybiotyku. Terapia powinna trwać ok. 3 miesięcy.

  • stresu

w trakcie którego dochodzi do spadku pH w jelicie, co może doprowadzić do wymierania bakterii pożytecznych i namnażania flory patogennej 

  • skarmiania dużymi ilościami paszy energetycznej, np. owsa, co powoduje nagły spadek pH i pojawianie się niepożądanych bakterii 
  • koni ze zdiagnozowaną lub podejrzaną chorobą wrzodową 
  • zmiany sposobu karmienia – zwłaszcza w przypadku koni, które wracają do stajni z sezonu pastwiskowego. Kiedy konie spędzają więcej czasu w budynkach, równowaga ich flory jelitowej może się zmieniać. Skutkuje to wzrostem patogenów i często prowadzi do niebezpiecznych kolek. 
  • koni z częstymi biegunkami, po przebytych kolkach.

Na polskim rynku od kilku lat są dostępne wyroby zawierające dobrej jakości probiotyki. Ich skład i proporcje kultur mikroorganicznych doskonale sprawdzają się w pielęgnacji i zabiegach, mających na celu poprawę stanu zdrowia koni. Oprócz probiotyków stosowanych wewnętrznie, można też wykorzystać je do higienizacji, odnowienia pomieszczeń stajennych, uzdatnienia obornika i rewitalizacji środowiska okołostajennego. Wykonujemy nimi opryski podłóg, ścian stajni czy żłobów. Od czasu do czasu można też robić zwierzętom prysznice. Wodny roztwór probiotyku służy także do spryskania słomy i siana. Zabieg taki zmniejsza ilość kurzu i eliminuje kaszel u koni. Opryski probiotykami redukują emisję szkodliwych gazów, w tym amoniaku, który powoduje nerwowość koni, a wchłaniany i odkładany w organizmie obciąża pracę wątroby.

Oprysk wybiegów i parkurów poprawia natomiast właściwości fizykochemiczne podłoża. Probiotyków możemy z powodzeniem używać do przemywania i dezynfekcji ran. Kąpiele lub opryskiwania koni zapobiegają chorobom skóry, grzybicom oraz wspomagają leczenie tych schorzeń. Przydatne są również w pielęgnacji kopyt. Profilaktyczne spryskiwanie kopyt zapobiega gniciu strzałek. Kolejną zaletą stosowania dodatków mikroorganicznych jest uzyskiwanie wysokiej jakości obornika. Ściółka szczepiona pożyteczną mikroflorą pachnie przyjemnie i jest cennym nawozem. Systematyczne podawanie tego typu preparatów powoduje wzrost odporności koni na choroby przewodu pokarmowego, lepsze przyswajanie paszy oraz zapewnia ogólną poprawę kondycji zwierząt i jakości okrywy włosowej. Pamiętajmy, że zdrowe jelita – to zdrowy koń.

 

 
Elżbieta Brzezińska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO