Rośnie liczba producentów ekologicznych

Podczas posiedzenia senackiej komisji rolnictwa i rozwoju wsi w Lublinie przedstawicielka Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zaprezentowała pierwsze oficjalne dane dotyczące stanu rolnictwa ekologicznego w Polsce w 2021 r. Wynika z nich, że w latach 2004-2021 liczba producentów ekologicznych w Polsce zwiększyła się z blisko 3,8 tys. do 21,7 tys. w 2004 r. zarejestrowanych ich było około 3,8 tys.
Najwięcej producentów ekologicznych jest w województwach: warmińsko-mazurskim (3,5 tys.), podlaskim (3,4 tys.) i mazowieckim (2,8 tys.), natomiast najmniej w opolskim (87), śląskim(225) i kujawsko-pomorskim (489).
Łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych poszła w górę z 509 tys. ha do 549 tys. ha. Z porównaniu do zaleceń Zielonego Ładu to niewiele.
- W 2021 r. gospodarstwa ekologiczne wytworzyły 313 tys. ton zboża, 200 tys. ton owoców i orzechów, 722 tys. sztuk drobiu, 309 tys. hl mleka krowiego i 26,4 mln jaj - poinformowała Małgorzata Waszewska z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wzrost liczby gospodarstw produkujących żywność ekologiczną cieszy, jednak to wszystko bardzo niewiele w porównaniu do zaleceń Komisji Europejskiej. Docelowo 25% areału rolnego ma zajmować właśnie taka produkcja. Tymczasem w Polsce uprawy ekologiczne zajmują obecnie około 3% gruntów.
Czas uprawom ekologicznym nie sprzyja. Choć wszyscy chcielibyśmy spożywać żywność najlepszej jakości, to jednak w sytuacji znacznego zubażania społeczeństwa, choćby z powodu ogromnych podwyżek cen nośników energii, większość gospodarstw domowych będzie ograniczać koszty żywności, decydując się na żywność gorszej jakości, ale tańszą.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|