KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Rośnie liczba producentów ekologicznych

Opublikowano 26.06.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
W Polsce działa już 21,7 tysiąca producentów ekologicznych. Najwięcej, oczywiście na Podlasiu, Mazurach i na Mazowszu. W ciągu ostatnich dwóch lat producentów żywności ekologicznej przybyło i to znacznie.

Podczas posiedzenia senackiej komisji rolnictwa i rozwoju wsi w Lublinie przedstawicielka Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zaprezentowała pierwsze oficjalne dane dotyczące stanu rolnictwa ekologicznego w Polsce w 2021 r. Wynika z nich, że w latach 2004-2021 liczba producentów ekologicznych w Polsce zwiększyła się z blisko 3,8 tys. do 21,7 tys. w 2004 r. zarejestrowanych ich było około 3,8 tys.

Najwięcej producentów ekologicznych jest w województwach: warmińsko-mazurskim (3,5 tys.), podlaskim (3,4 tys.) i mazowieckim (2,8 tys.), natomiast najmniej w opolskim (87), śląskim(225) i kujawsko-pomorskim (489).

Łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych poszła w górę z 509 tys. ha do 549 tys. ha. Z porównaniu do zaleceń Zielonego Ładu to niewiele.

- W 2021 r. gospodarstwa ekologiczne wytworzyły 313 tys. ton zboża, 200 tys. ton owoców i orzechów, 722 tys. sztuk drobiu, 309 tys. hl mleka krowiego i 26,4 mln jaj - poinformowała Małgorzata Waszewska z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wzrost liczby gospodarstw produkujących żywność ekologiczną cieszy, jednak to wszystko bardzo niewiele w porównaniu do zaleceń Komisji Europejskiej. Docelowo 25% areału rolnego ma zajmować właśnie taka produkcja. Tymczasem w Polsce uprawy ekologiczne zajmują obecnie około 3% gruntów. 

Czas uprawom ekologicznym nie sprzyja. Choć wszyscy chcielibyśmy spożywać żywność najlepszej jakości, to jednak w sytuacji znacznego zubażania społeczeństwa, choćby z powodu ogromnych podwyżek cen nośników energii, większość gospodarstw domowych będzie ograniczać koszty żywności, decydując się na żywność gorszej jakości, ale tańszą. 
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO