Każdy z nas marnuje rocznie 74 kg żywności
Firma Capgemini Polska, powołując się na badanie Capgemini ,,Food Waste Report 2022" twierdzi, że najwięcej żywności marnuje się już u konsumentów.
- Każdego roku marnujemy ok. 74 kg żywności na osobę. Odpowiada to prawie 570 mln ton żywności na poziomie gospodarstw domowych - podaje Capgemini Polska.
Choć konsumenci są coraz bardziej świadomi tej sytuacji i chętni do zmian, to jednak potrzebują pomocy ze strony branży żywnościowej, czyli m.in. sklepów, w których się zaopatrują. Poinformowano także, że odpady żywnościowe odpowiadają za około 8-10 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych.
Zdaniem firmy, pandemia spowodowała, że jesteśmy bardziej świadomi.
- Aż 72% konsumentów uważa się za świadomych problemu, w porównaniu z 33% przed pandemią. 62 proc. konsumentów twierdzi, że zdaje sobie sprawę z tzw. towarzyszącego marnotrawstwa zasobów (użytkowanie ziemi i wody, siła robocza itp.) w produkcji żywności - podała Capgemini Polska.
Czy nadal będziemy marnować żywność? Z badania wynika ponadto, że 58% ankietowanych spodziewa się dalszego wzrostu cen żywności w ciągu najbliższych 12 miesięcy.
- W tym kontekście 56% osób chce zaoszczędzić na kosztach poprzez ograniczenie marnowania żywności, a podobny odsetek badanych twierdzi, że troszczy się o głód na świecie i chce przyczynić się do jego złagodzenia - podali autorzy badania.
Firma badawcza dodała także, że - w połączeniu z szalejącą inflacją - w marcu 2022 r. wskaźnik cen żywności FAO osiągnął rekordowy poziom 159,7, co oznacza wzrost cen o 30% rok do roku.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|