KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Przepis na tradycyjne jagodzianki od KGW w Zagrodach

Opublikowano 08.07.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Jak zrobić pyszne jagodzianki? Przepisem dzielą się z nami Panie z KGW w Zagrodach. Wypróbujcie koniecznie!

jagodzianki

Przepis na jagodzianki

Składniki na ciasto:

  • 5 dkg drożdży
  • 50 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dkg masła
  • ½  łyżeczki soli
  • 5 żółtek

Wykonanie:

Z drożdży, 5 dkg cukru, 1 łyżki mąki, ½ szk. mleka zrobić rozczyn. Pozostały cukier ubić z żółtkami. Masło roztopić. Do pozostałej mąki, wymieszanej z solą, dodać ubite żółtka, rozczyn i mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzone masło. Wyrabiać do czasu odchodzenia ciasta od ręki. Gotowe przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę:

  • 10 dkg masła
  • 1 szk. mąki 
  • 5 dkg cukru
  • ½ torebki cukru waniliowego
  • dodatkowo do posmarowania bułeczek (przed posypaniem kruszonką) 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka.

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy.

Następnie z ciasta wykrawamy równe krążki i nadziewamy jagodami z cukrem. Każdą bułeczkę smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C  przez 25 min.

Smacznego życzy Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodach!
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO