Przepis na tradycyjne jagodzianki od KGW w Zagrodach

Opublikowano 08.07.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Jak zrobić pyszne jagodzianki? Przepisem dzielą się z nami Panie z KGW w Zagrodach. Wypróbujcie koniecznie!
Przepis na jagodzianki
Składniki na ciasto:
- 5 dkg drożdży
- 50 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 1 szklanka mleka
- 10 dkg masła
- ½ łyżeczki soli
- 5 żółtek
Wykonanie:
Z drożdży, 5 dkg cukru, 1 łyżki mąki, ½ szk. mleka zrobić rozczyn. Pozostały cukier ubić z żółtkami. Masło roztopić. Do pozostałej mąki, wymieszanej z solą, dodać ubite żółtka, rozczyn i mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzone masło. Wyrabiać do czasu odchodzenia ciasta od ręki. Gotowe przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę:
- 10 dkg masła
- 1 szk. mąki
- 5 dkg cukru
- ½ torebki cukru waniliowego
- dodatkowo do posmarowania bułeczek (przed posypaniem kruszonką) 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka.
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy.
Następnie z ciasta wykrawamy równe krążki i nadziewamy jagodami z cukrem. Każdą bułeczkę smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25 min.
Smacznego życzy Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodach!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|