KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Smacznie i szybko - przepisy na dania dla zabieganych

Opublikowano 16.07.2022 r.
Obecnie możemy sięgać po gotowe dania (wymagające tylko podgrzania) lub zamówić jedzenie z dostawą do domu w punktach gastronomicznych, oferujących tradycyjne obiady lub bardziej wymyślne potrawy – w zależności od chęci i upodobania. Korzystając z tego, że mamy dostępne różnorakie produkty spożywcze, zalecam przygotować proste i szybkie dania w domu. I takie dziś prezentuję.

gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania (możliwość zawekowania w słoiki)

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego,
  • 800 g kapusty (może być kapusta biała, młoda lub pekińska) + łyżeczka soli,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 jajko,
  • 100 g suchego ryżu,
  • garść koperku,
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu,
  • olej,
  • 1,5 l bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania: Kapustę bardzo drobno poszatkować, dodać sól i odstawić na 20 minut. Ugotować ryż, podsmażyć cebulkę. Odcisnąć dokładnie kapustę. Do miski ze zmielonym mięsem dodać kapustę, cebulkę, ryż, jajko, koperek oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu, a następnie wyrobić. Jeśli kapusta była słabo odciśnięta, można dodać bułkę tartą. Uformować i podsmażyć kotlety. Przygotować sos: połączyć bulion
z przecierem i koncentratem, ułożyć kotlety, gotować 30 minut na lekkiej mocy palnika. Doprawić do smaku i zagęścić.

Chili con carne (prosta wersja)

chili con carne

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • łyżeczka pieprzu,
  • papryczka chili lub łyżeczka przyprawy w proszku,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek oliwy,
  • puszka pomidorów – 400 g,
  • puszka czerwonej fasoli – 200 g,
  • po pół łyżeczki soli i cukru.

Sposób przygotowania: Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i drobno posiekaną ostrą papryczkę (ew. sproszkowaną). Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać mięso z miski i podsmażać całość około 20 minut. Dołożyć pomidory z puszki oraz (po chwili) fasolę. Można doprawić, aby potrawa była ostrzejsza. Danie podawać z ryżem, makaronem lub zawinięte w tortillę.

Karkówka w słoiki (do wykorzystania w każdej chwili)

Składniki:

  • ok. 2 kg karkówki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 50 g soli peklującej,
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania: Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami. Przykryć i odstawić do lodówki na dwa dni. Po tym czasie przełożyć do niedużych słoików i zakręcić. W dużym garnku ułożyć na dnie ściereczkę i wstawić słoiki. Nalać wodę, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 godzin na małym ogniu. Pozostawić w garnku do ostygnięcia. Następnie wyjąć słoiki i wstawić do lodówki.

 

 
Kamila Drobnik
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO