Smacznie i szybko - przepisy na dania dla zabieganych
Gołąbki bez zawijania (możliwość zawekowania w słoiki)
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego,
- 800 g kapusty (może być kapusta biała, młoda lub pekińska) + łyżeczka soli,
- 2 średnie cebule,
- 1 jajko,
- 100 g suchego ryżu,
- garść koperku,
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu,
- olej,
- 1,5 l bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- łyżka mąki pszennej.
Sposób przygotowania: Kapustę bardzo drobno poszatkować, dodać sól i odstawić na 20 minut. Ugotować ryż, podsmażyć cebulkę. Odcisnąć dokładnie kapustę. Do miski ze zmielonym mięsem dodać kapustę, cebulkę, ryż, jajko, koperek oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu, a następnie wyrobić. Jeśli kapusta była słabo odciśnięta, można dodać bułkę tartą. Uformować i podsmażyć kotlety. Przygotować sos: połączyć bulion
z przecierem i koncentratem, ułożyć kotlety, gotować 30 minut na lekkiej mocy palnika. Doprawić do smaku i zagęścić.
Chili con carne (prosta wersja)
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oregano,
- łyżeczka pieprzu,
- papryczka chili lub łyżeczka przyprawy w proszku,
- 1 cebula,
- 5 łyżek oliwy,
- puszka pomidorów – 400 g,
- puszka czerwonej fasoli – 200 g,
- po pół łyżeczki soli i cukru.
Sposób przygotowania: Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i drobno posiekaną ostrą papryczkę (ew. sproszkowaną). Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać mięso z miski i podsmażać całość około 20 minut. Dołożyć pomidory z puszki oraz (po chwili) fasolę. Można doprawić, aby potrawa była ostrzejsza. Danie podawać z ryżem, makaronem lub zawinięte w tortillę.
Karkówka w słoiki (do wykorzystania w każdej chwili)
Składniki:
- ok. 2 kg karkówki,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 50 g soli peklującej,
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania: Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami. Przykryć i odstawić do lodówki na dwa dni. Po tym czasie przełożyć do niedużych słoików i zakręcić. W dużym garnku ułożyć na dnie ściereczkę i wstawić słoiki. Nalać wodę, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 godzin na małym ogniu. Pozostawić w garnku do ostygnięcia. Następnie wyjąć słoiki i wstawić do lodówki.
Kamila Drobnik
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|