We Francji zakaz nazywania roślinnych białek mięsem

Od października 2022 roku zabrania się stosowania w odniesieniu do żywności pochodzenia roślinnego takich nazw, jak „stek”, „kiełbasa” czy „kurczak”. KIPDIP przypomina, że Francja jest pierwszym krajem w UE, który wprowadził takie prawo. Dozwolone jednak będzie używanie w etykietowaniu słowa „burger”. Do przestrzegania nowej legislacji zobowiązani będą wyłącznie francuscy producenci. Ograniczenia nie obowiązują importerów.
Decyzją francuskiego rządu nie są zachwyceni producenci tych towarów. Działania te spotkały się z dużą krytyką firm wytwarzających roślinną żywność, są bowiem postrzegane jako wymierzone przeciwko lokalnej produkcji przy jednoczesnym zignorowaniu przestrzegania nowych zasad w stosunku do żywności importowanej. Francuskie lobby mięsne uważa, że ograniczenia w etykietowaniu powinny zostać rozszerzone na poziomie europejskim. W 2020 roku instytucje unijne nie zaakceptowały takiej inicjatywy. Francja nie jest jedynym krajem na świecie, który zastosował ograniczenia w stosowaniu „żargonu mięsnego”. Podobno krótko przed decyzją Francji, RPA zakazała opisywania alternatyw roślinnych „produktami mięsnymi”. Co więcej, kraj ten zastosował ograniczenia sprzedażowe wobec amerykańskiego giganta roślinnego, firmy wytwarzającej „wegańskie jajka” Just Egg.
Źródło: KIPDiP
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|