Czy będzie polski cydr o nowym smaku?

Obecnie polskie prawo zabrania produkcji cydru, innego niż o zmaku jabłkowym. Popularność tego napoju sprawia,że do Polski importowane są duże ilości cydrów aromatyzowanych. Powstała potrzeba zmiany prawa, żeby na produkcji tego napoju korzystać mogli polscy producenci, jak i plantatorzy owoców.
Widzimy olbrzymią potrzebę wprowadzenia definicji cydru aromatyzowanego. Cydr inny, niż te które dostępne są teraz, to najbardziej pożądane napoje dla konsumentów tego produktu -mówiła Pani Magdalena Zielińska ze Związku Pracodawców Polskiej Rady Winiarstwa (dla Agrobiznesu TVP)
Resort rolnictwa rozpoczął prace nad zmianami prawa, które zniosą obowiązek banderolowania każdej z butelek i docelowo zniosą akcyzę na cydr produkaowany w Polsce
Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży winiarskiej na świecie. Do niedawna konsumpcja napoju w polsce rosła, jednak w związku z ograniczeniami prawnymi popyt na niego wyhamował.
![]() |
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|