KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Czy będzie polski cydr o nowym smaku?

Opublikowano 18.01.2018 r.
Obecnie polskie prawo zabrania produkcji cydru, innego niż o zmaku jabłkowym. Resort rolnictwa prowadzi prace nad zmianą przepisów, aby polscy rolnicy mogli produkować cydr z gruszek lub innych owoców. 

Obecnie polskie prawo zabrania produkcji cydru, innego niż o zmaku jabłkowym. Popularność tego napoju sprawia,że do Polski importowane są duże ilości cydrów aromatyzowanych. Powstała potrzeba zmiany prawa, żeby na produkcji tego napoju korzystać mogli polscy producenci, jak i plantatorzy owoców.

Widzimy olbrzymią potrzebę wprowadzenia definicji cydru aromatyzowanego. Cydr inny, niż te które dostępne są teraz, to najbardziej pożądane napoje dla konsumentów tego produktu -mówiła Pani  Magdalena Zielińska ze Związku Pracodawców Polskiej Rady Winiarstwa (dla Agrobiznesu TVP) 

Resort rolnictwa  rozpoczął prace nad zmianami prawa, które zniosą obowiązek banderolowania każdej z butelek i docelowo zniosą akcyzę na cydr produkaowany w Polsce 

Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży winiarskiej na świecie. Do niedawna konsumpcja napoju w polsce rosła, jednak w związku z ograniczeniami prawnymi popyt na niego wyhamował. 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj