KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 stycznia 2018

Czy będzie polski cydr o nowym smaku?

Obecnie polskie prawo zabrania produkcji cydru, innego niż o zmaku jabłkowym. Resort rolnictwa prowadzi prace nad zmianą przepisów, aby polscy rolnicy mogli produkować cydr z gruszek lub innych owoców. 

Obecnie polskie prawo zabrania produkcji cydru, innego niż o zmaku jabłkowym. Popularność tego napoju sprawia,że do Polski importowane są duże ilości cydrów aromatyzowanych. Powstała potrzeba zmiany prawa, żeby na produkcji tego napoju korzystać mogli polscy producenci, jak i plantatorzy owoców.

Widzimy olbrzymią potrzebę wprowadzenia definicji cydru aromatyzowanego. Cydr inny, niż te które dostępne są teraz, to najbardziej pożądane napoje dla konsumentów tego produktu -mówiła Pani  Magdalena Zielińska ze Związku Pracodawców Polskiej Rady Winiarstwa (dla Agrobiznesu TVP) 

Resort rolnictwa  rozpoczął prace nad zmianami prawa, które zniosą obowiązek banderolowania każdej z butelek i docelowo zniosą akcyzę na cydr produkaowany w Polsce 

Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży winiarskiej na świecie. Do niedawna konsumpcja napoju w polsce rosła, jednak w związku z ograniczeniami prawnymi popyt na niego wyhamował. 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione