KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Czy będzie polski cydr o nowym smaku?

Opublikowano 18.01.2018 r.
Obecnie polskie prawo zabrania produkcji cydru, innego niż o zmaku jabłkowym. Resort rolnictwa prowadzi prace nad zmianą przepisów, aby polscy rolnicy mogli produkować cydr z gruszek lub innych owoców. 

Obecnie polskie prawo zabrania produkcji cydru, innego niż o zmaku jabłkowym. Popularność tego napoju sprawia,że do Polski importowane są duże ilości cydrów aromatyzowanych. Powstała potrzeba zmiany prawa, żeby na produkcji tego napoju korzystać mogli polscy producenci, jak i plantatorzy owoców.

Widzimy olbrzymią potrzebę wprowadzenia definicji cydru aromatyzowanego. Cydr inny, niż te które dostępne są teraz, to najbardziej pożądane napoje dla konsumentów tego produktu -mówiła Pani  Magdalena Zielińska ze Związku Pracodawców Polskiej Rady Winiarstwa (dla Agrobiznesu TVP) 

Resort rolnictwa  rozpoczął prace nad zmianami prawa, które zniosą obowiązek banderolowania każdej z butelek i docelowo zniosą akcyzę na cydr produkaowany w Polsce 

Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży winiarskiej na świecie. Do niedawna konsumpcja napoju w polsce rosła, jednak w związku z ograniczeniami prawnymi popyt na niego wyhamował. 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO