KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Przepis na chłodnik po lubelsku - idealny na upalny dzień

Opublikowano 22.07.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
W upalne, wakacyjne dni, nie ma niczego lepszego jak chłodnik. To pyszna, orzeźwiająca zupa z dodatkiem świeżych warzyw, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Dziś polecamy Wam przepis na chłodnik po lubelsku ze zsiadłym mlekiem i jajkiem przepiórczym.

chłodnik po lubelsku

Kuchnia Regionów

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Regionów” autorstwa Łukasza Konika - jednej z ciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. Dzięki jego fascynacji kuchnią polską, powstał zbiór 160 przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi regionów Polski.

Dziś zabieramy Was w kulinarną podróż na Lubelszczyznę.

 

Chłodnik po lubelsku

Składniki:

  • botwina 1 pęczek
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • ogórek gruntowy 3 sztuki
  • zsiadłe mleko 1 litr
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier 3 łyżki
  • cytryna 1 szt.
  • szczypior 1 pęczek
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • jaja przepiórcze 10 szt.
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie umyć i posiekać razem z buraczkami. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru, sól, gotować we wrzątku przez około 5 minut. Dodać ocet jabłkowy i odstawić do schłodzenia. Obrane ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Połączyć z wywarem i dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Dodać zsiadłe mleko i dokładnie wymieszać Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym i posiekanym szczypiorkiem.

 

Więcej przepisów na znakomite dania i desery z różnych zakątków Polski znajdziesz w książce „Kuchnia Regionów”.

Zamów na stronie księgarni internetowej WDR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO