Przepis na chłodnik po lubelsku - idealny na upalny dzień

Kuchnia Regionów
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Regionów” autorstwa Łukasza Konika - jednej z ciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. Dzięki jego fascynacji kuchnią polską, powstał zbiór 160 przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi regionów Polski.
Dziś zabieramy Was w kulinarną podróż na Lubelszczyznę.
Chłodnik po lubelsku
Składniki:
- botwina 1 pęczek
- rzodkiewka 1 pęczek
- koperek 1 pęczek
- ogórek gruntowy 3 sztuki
- zsiadłe mleko 1 litr
- czosnek 2 ząbki
- cukier 3 łyżki
- cytryna 1 szt.
- szczypior 1 pęczek
- natka pietruszki 1 pęczek
- jaja przepiórcze 10 szt.
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Botwinkę dokładnie umyć i posiekać razem z buraczkami. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru, sól, gotować we wrzątku przez około 5 minut. Dodać ocet jabłkowy i odstawić do schłodzenia. Obrane ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Połączyć z wywarem i dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Dodać zsiadłe mleko i dokładnie wymieszać Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym i posiekanym szczypiorkiem.
Więcej przepisów na znakomite dania i desery z różnych zakątków Polski znajdziesz w książce „Kuchnia Regionów”.
Zamów na stronie księgarni internetowej WDR
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|