KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Wykorzystanie pasz ubocznych z przemysłu spożywczego w żywieniu trzody, bydła i drobiu

Opublikowano 26.07.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Podobnie jak w żywieniu ludzi, diety zwierząt wymagają odpowiedniego zbilansowania składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwa dieta pomaga  zwiększyć długość życia zwierząt, wydajność i jakość mięsa, mleka czy jajek. Może również pomóc obniżyć poziom stresu, poprawić zdrowie jelit i wzmocnić układ odpornościowy, zmniejszając tym samym zapotrzebowanie na antybiotyki. Bardzo często w tym celu wykorzystuje się produkty uboczne z przemysłu spożywczego. Wykorzystanie pasz ubocznych może skutecznie pomóc w obniżeniu kosztów. Należy jednak pamiętać, że obniżenie wydatków na paszę, nie zawsze będzie oznaczało obniżenia całościowych kosztów żywienia. Przy planowaniu wydatków, należy brać pod uwagę, ile kilogramów pożywienia spożywają zwierzęta i dostosować wartość odżywczą do ich potrzeb. Szczególnie warto zwrócić uwagę na osobniki ciężarne.

Makuch rzepakowy, śruta poekstrakcyjna, kukurydza i pszenica DDGS

Śruta poekstrakcyjna i makuch rzepakowy są często dodawane do pasz ze względu na zawartość białka. Niewątpliwie niekorzystną cechą śruty poekstrakcyjnej i makuchu jest wysoka zawartość włókna surowego, która wynosi około 12%, z czego zawartość tego składnika jest 2-3 razy większa niż w śrucie sojowej po ekstrakcji.

Produkty uboczne powstające przy produkcji piwa i alkoholi są smaczną paszą m.in. dla krów. Najpopularniejszymi z nich są wywar zbożowy, słód browarny i drożdże piwowarskie. Wielu producentów powszechnie stosuje wykorzystywanie w paszach Kukurydzy czy Pszenicy DDGS. DDGS to produkty uboczne przemysłu spirytusowego. Kukurydza DDGS może z powodzeniem zastępować właściwości śruty poekstrakcyjnej w żywieniu zwierząt, nie powodując znacznego pogorszenia wskaźników chowu, wyników tuczu i jakości mięsa. Pszenica DDGS również jest wykorzystywana jako jednoskładnikowa pasza białkowa. Produkty nie zawierają alkoholu, nanocząsteczek i nie mają aromatu.     

Gluten kukurydziany i hydrolizowany gluten pszenny

Kukurydziana Mączka Glutenowa to produkt uboczny uzyskiwany w procesie mokrego mielenia kukurydzy podczas produkcji skrobi kukurydzianej. Produkt zawiera dużą ilość białka i jest bogaty w metioninę - składnik szczególnie cenny dla kur niosek. Stosunkowo wysoka zawartość żółtych ksantofili sprawia, że glutenowa mączka kukurydziana jest chętnie wykorzystywana do pigmentacji drobiu.

Hydrolizowany gluten pszenny to wysokiej jakości produkt pozyskiwany z pszenicy o wysokiej wartości odżywczej, jest rozpuszczalnym glutenem pszennym, który uważany jest za idealny zamiennik białek mlecznych w preparatach mlekozastępczych dla młodych zwierząt. Charakteryzuje się wysoką koncentracją białka, jest dobrze trawiony przez zwierzęta oraz nadaje walorów smakowych paszy. Wykazuje niską zawartość złożonych polisacharydów. Jest wolny od zanieczyszczeń i bezpieczny do stosowania. W hydrolizowany gluten pszenny można zaopatrzeć się w firmie Foodcom, która proponuje bogatą ofertę dodatków do pasz, idealnych dla trzody, bydła i drobiu.

Maksymalizacja wyników produkcyjnych przy obniżonym koszcie żywienia

Poza składnikami pozyskanymi z produktów ubocznych przemysłu spożywczego, warto zapoznać się ze składnikami, które z powodzeniem można stosować w suplementacji zwierząt, takie jak treonina czy lizyna, które również obniżają koszty paszy, przy jednoczesnym zintensyfikowaniu jej wydajności. 

  • Treonina jest szczególnie pożądana w dietach drobiu i trzody chlewnej, szczególnie o niskiej zawartości białka. Wspomaga przyrost masy ciała i wspiera jelita i układ odpornościowy.
  • Lizyna to jeden z aminokwasów, który aktywuje reakcje enzymatyczne, syntezę białek i rozwój kości. Odgrywa również ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i wchłanianiu wapnia u zwierząt.
  • Metionina, dodawana w celu utrzymania pożądanego poziomu metioniny, który może być niewystarczający w innych źródłach białka, takich jak soja czy rzepak.
  • Fosforan Jednowapniowy: ważny jako składnik budulcowy kości, bierze udział w wielu ważnych przemianach biochemicznych.

Niezależnie od potrzeb zwierząt, żywienie paszami powstałymi w wyniku przetwarzania w przemyśle rolno-spożywczym jest ekonomiczne i przyjazne dla środowiska. Pasze te są stosunkowo tanie, oraz są utylizowane w naturalny sposób. Mają one dobry wpływ na wyniki produkcyjne mięsa czy mleka, a także na zdrowie zwierząt. Przy zakupie należy jednak pamiętać o sprawdzeniu pochodzenia produktu. Współpracując z firmą Foodcom, możesz mieć pewność, że otrzymasz produkt wysokiej jakości.

materiał partnera

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO