KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Wykorzystanie pasz ubocznych z przemysłu spożywczego w żywieniu trzody, bydła i drobiu

Opublikowano 26.07.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Podobnie jak w żywieniu ludzi, diety zwierząt wymagają odpowiedniego zbilansowania składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwa dieta pomaga  zwiększyć długość życia zwierząt, wydajność i jakość mięsa, mleka czy jajek. Może również pomóc obniżyć poziom stresu, poprawić zdrowie jelit i wzmocnić układ odpornościowy, zmniejszając tym samym zapotrzebowanie na antybiotyki. Bardzo często w tym celu wykorzystuje się produkty uboczne z przemysłu spożywczego. Wykorzystanie pasz ubocznych może skutecznie pomóc w obniżeniu kosztów. Należy jednak pamiętać, że obniżenie wydatków na paszę, nie zawsze będzie oznaczało obniżenia całościowych kosztów żywienia. Przy planowaniu wydatków, należy brać pod uwagę, ile kilogramów pożywienia spożywają zwierzęta i dostosować wartość odżywczą do ich potrzeb. Szczególnie warto zwrócić uwagę na osobniki ciężarne.

Makuch rzepakowy, śruta poekstrakcyjna, kukurydza i pszenica DDGS

Śruta poekstrakcyjna i makuch rzepakowy są często dodawane do pasz ze względu na zawartość białka. Niewątpliwie niekorzystną cechą śruty poekstrakcyjnej i makuchu jest wysoka zawartość włókna surowego, która wynosi około 12%, z czego zawartość tego składnika jest 2-3 razy większa niż w śrucie sojowej po ekstrakcji.

Produkty uboczne powstające przy produkcji piwa i alkoholi są smaczną paszą m.in. dla krów. Najpopularniejszymi z nich są wywar zbożowy, słód browarny i drożdże piwowarskie. Wielu producentów powszechnie stosuje wykorzystywanie w paszach Kukurydzy czy Pszenicy DDGS. DDGS to produkty uboczne przemysłu spirytusowego. Kukurydza DDGS może z powodzeniem zastępować właściwości śruty poekstrakcyjnej w żywieniu zwierząt, nie powodując znacznego pogorszenia wskaźników chowu, wyników tuczu i jakości mięsa. Pszenica DDGS również jest wykorzystywana jako jednoskładnikowa pasza białkowa. Produkty nie zawierają alkoholu, nanocząsteczek i nie mają aromatu.     

Gluten kukurydziany i hydrolizowany gluten pszenny

Kukurydziana Mączka Glutenowa to produkt uboczny uzyskiwany w procesie mokrego mielenia kukurydzy podczas produkcji skrobi kukurydzianej. Produkt zawiera dużą ilość białka i jest bogaty w metioninę - składnik szczególnie cenny dla kur niosek. Stosunkowo wysoka zawartość żółtych ksantofili sprawia, że glutenowa mączka kukurydziana jest chętnie wykorzystywana do pigmentacji drobiu.

Hydrolizowany gluten pszenny to wysokiej jakości produkt pozyskiwany z pszenicy o wysokiej wartości odżywczej, jest rozpuszczalnym glutenem pszennym, który uważany jest za idealny zamiennik białek mlecznych w preparatach mlekozastępczych dla młodych zwierząt. Charakteryzuje się wysoką koncentracją białka, jest dobrze trawiony przez zwierzęta oraz nadaje walorów smakowych paszy. Wykazuje niską zawartość złożonych polisacharydów. Jest wolny od zanieczyszczeń i bezpieczny do stosowania. W hydrolizowany gluten pszenny można zaopatrzeć się w firmie Foodcom, która proponuje bogatą ofertę dodatków do pasz, idealnych dla trzody, bydła i drobiu.

Maksymalizacja wyników produkcyjnych przy obniżonym koszcie żywienia

Poza składnikami pozyskanymi z produktów ubocznych przemysłu spożywczego, warto zapoznać się ze składnikami, które z powodzeniem można stosować w suplementacji zwierząt, takie jak treonina czy lizyna, które również obniżają koszty paszy, przy jednoczesnym zintensyfikowaniu jej wydajności. 

  • Treonina jest szczególnie pożądana w dietach drobiu i trzody chlewnej, szczególnie o niskiej zawartości białka. Wspomaga przyrost masy ciała i wspiera jelita i układ odpornościowy.
  • Lizyna to jeden z aminokwasów, który aktywuje reakcje enzymatyczne, syntezę białek i rozwój kości. Odgrywa również ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i wchłanianiu wapnia u zwierząt.
  • Metionina, dodawana w celu utrzymania pożądanego poziomu metioniny, który może być niewystarczający w innych źródłach białka, takich jak soja czy rzepak.
  • Fosforan Jednowapniowy: ważny jako składnik budulcowy kości, bierze udział w wielu ważnych przemianach biochemicznych.

Niezależnie od potrzeb zwierząt, żywienie paszami powstałymi w wyniku przetwarzania w przemyśle rolno-spożywczym jest ekonomiczne i przyjazne dla środowiska. Pasze te są stosunkowo tanie, oraz są utylizowane w naturalny sposób. Mają one dobry wpływ na wyniki produkcyjne mięsa czy mleka, a także na zdrowie zwierząt. Przy zakupie należy jednak pamiętać o sprawdzeniu pochodzenia produktu. Współpracując z firmą Foodcom, możesz mieć pewność, że otrzymasz produkt wysokiej jakości.

materiał partnera

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj