KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 stycznia 2018

Dlaczego warto jeść czosnek i cebulę?

Cebula i czosnek bardzo często goszczą w naszej kuchni. Lubimy dodawać je do wielu dań, ale rzadko zdajemy sobie sprawę z ich cennych właściwości zdrowotnych. Nie bez powodu nazwywamy je „naturalnymi antybiotykami”. Sprawdźmy zatem, dlaczego warto jak najczęściej jeść ten "zdrowy duet" warzyw. 

Cebula:

  • działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze,
  • zawiera witaminy: C, A, B1, B2 oraz składniki mineralne: siarkę, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen, żelazo i wapń,
  • jest źródłem błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trawienie, usprawnia metabolizm, zapobiega zaparciom,
  • jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który walczy z nadmiarem wolnych rodników, powodującym szybsze starzenie się i powstawanie chorób,
  • cebula pobudza apetyt,
  • jest tzw. "naturalnym antybiotykiem" - zwiększa odporność organizmu,
  • zmniejsza poziom cukru we krwi,
  • niszczy pasożyty,
  • posiada fruktooligosacharydy - to prebiotyki stymulujące rozwój korzystnych dla organizmu bakterii w jelicie grubym,
  • działa moczopędnie - pomoże w infekcjach dróg moczowych (działnie bakteriobójcze).

 

Czosnek:

  • właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne,
  • witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), sole mineralne (m.in. potas, wapń, magnez)
  • wspomaga działanie układu trawienia,
  • zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki,
  • wzmacnia układ odpornościowy, ze względu na dużą zawartość witaminy B6,
  • wpływa na szybsze usuwanie toksyn z organizmu,
  • obniża poziom szkodliwego cholesterolu, 
  • podczas przeziębienia i grypy jest polecany do inhalacji - pomaga usuwać zarazki z błon śluzowych i dróg oddechowych, 
  • zawiera organiczny związek - ajoen, który ma działanie rozrzedzające krew, zapobiega zakrzepom,
  • sok z czosnku można użyć jako środek powstrzymujący swędzenie po ukąszeniu owadów.

Zdrowy duet na talerzu 

Ze względu na cenne właściwości czosnku i cebuli, warto jak najczęściej wykorzystywać je do przyrządzania różnych posiłków. Dzięki tym warzywom, możemy w naturalny sposób dostarczyć do naszego oragnizmu niezbędne witaminy i minerały. 

Kto powinien uważać na czosnek i cebulę?

Spożywanie czosnku i cebuli powinno być skonsultowane z lekarzem w przypadku osób z chorobami układu trawienia, wątroby, nerek, a także cukrzycy i niskiego ciśnienia. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione